Tuesday, March 13, 2012

Claim Loss Of Use.......

Ok...hari nie atie terajin skit...biler dah terajin nie...kene lah update blog yer tak....heheheh.....nie nak citer pasal kejadian hari sabtu minggu lepas......seme tau kan yang atie tereksiden ngan lori....dan seme jugak tau yang kete atie dah siap....cumanyer ramai tak tau lagi yang sebenarnya ada lagi benda yang tak settle ngan perodua nie.......kalau lah atie tau yang kes eksiden nie makan bulan tak sanggup nyer atie nak antar keter kt francais....lebih rela antar kt bengkel biasa.....disettlekan dari A to Z.....cepat pun cepat.....cuma yang tak best   diaorang just ketuk...bukan ganti baru.....itu jerlah pun.......

Ok...berbalik pada intro berjela kt atas tue.....kes yang tak settle adalah.....Claim Loss of Use.....pada sesapa yang tak tau......once biler kiter eksiden dan kereta tersadai kt bengkel berminggu lamanya.......kiter sebenarnya dibolehkan untuk membuat tuntutan claim loss of use.......tuntutan kehilangan penggunaan......translate ikut sesedap rasa jer aku nie....muahahhahahah..........sepatutnya....biler kiter dah hantar keter ke bengkel......bengkel sepatutnya beri kiter keter lain untuk kiter guna sepanjang keter kiter tersadai tue.....tapi.....mana lah bengkel nak bagi kan.......kalau perodua nie bagi atie keter lain....mau jugak atie pilih keter perodua myvi terbaru tue....sajer nak try test....heheheh....so...biler bengkel tak bagi kiter keter untuk digunakan....so...kiter boleh bt claim loss of use tue......sebagai ganti ketiadaan kereta di tangan kiter.....korang paham tak nie....ker atie citer panjang sangat......ok...atie pendek kan.........lebih kurang claim parking lah......satu hari keter kt bengkel dapat 30hengget.....tue kete dibawah cc 1.8......rasanya lah......hehehhe......

So...dalam kes atie nie....keter atie telah tersadai selama sebulan....so....30hengget X 30 hari = RM 900.......wah....banyaknyer.......tapiiiii.......ha...ada tapi lagi....kiter memang boleh bt tuntutan banyak tue........tapi dia bergantung plak dengan report adjuster......(betul ker mak eja nie nak oi....).....adjuster adalah orang dari pihak insuran yang datang ke perodua tgk kerosakan keter kiter.....dan dia akan bt report kerosakan mcm tue akan siap selama dot dot hari.......kalau adjuster kata kerosakan keter atie nie makan masa selama 7 hari untuk disiapkan...so...7 hari X 30 hengget jer lah = RM 210.......... :).....tapi mintak2 lebih lah.....heheh.......tapi dalam kes atie nie atie tak tau braper hari yang adjuster tue tulis dalam report dia........atie just claim ikut berapa hari atie menyadaikan kereta atie kt bengkel hari tue......huhuhuhuhuhu..........



Penat mak explain pasal Claim Loss Off Use nie...ntah2 korang seme pun dah tau.......malunyer......hahah....ok...stop citer pasal claim seme nie...moh kiter citer pasal aksi Fizri di Perodua nie.........masa atie gi kt perodua nie...orang bukan main ramai......tapi......seme muka yang menunggu tak boring sbb........cuba tgk gambar fizri tue.....tgh leka main kan....ha..sesapa yang bawak anak memang boleh lepas kan jer main kt tmpat mainan yang diaorang sedia tue....mcm2 ada.......colouring book pun ada.....so...anak gerenti tak boring punyer lah.....



Fizri nie makin besar makin demand betul nak ambik gambar........suka sangat bt2 pandang ke lain.....jual mahal betul.........kalau korang nak tau....anak mak sorang nie...telah menggemparkan arena sukan  budak2 sekolah hari tue....muahahhah......nak tau anak mak bt apa??....meh nak citer....


Hari tue ada pertandingan bola sepak under 12 peringkat sekolah rendah.........so..laki mak yang sebagai juruletih pasukan bola sepak sekolah dia haruslah memainkan peranan yang penting dalam memastikan anak buah dia boleh pergi peringkat negeri plak........dah habis latihan pagi petang siang malam seme.....tibalah time hari pertandingan......hari sabtu.....atie tak der event......husband bangun pagi siap2 seme....pastu husband atie bagitau nak bawak fizri sekali......atie memula tak kasi lah kan sbb atie pun tak ikut.....saper lah nak jaga Fizri nnti..........takut tak terkawal jer ......berkeras jugak nie nak bawak anak sbb katanya sajer nak dedahkan kt fizri dengan dunia bola......ha nak dedahkan sangat kan....korang nak tau apa jadi.....



Nie atie citer berdasarkan apa yang husband atie citer lah yer......masa tue game antara pasukan husband ngan pasukan lain tengah berlangsung...fizri masa nie tengah main dengan pemain simpanan yang lain.....husband atie punyer lah leka nie tgk anak2 buah dia main bola sampai tak perasan yang si Fizri dah selamat pun masuk ke padang bola dan tengah kejar bola yang orang duk tendang sana sini.......dia ingt orang sesaja main la tue kot.....tak pepasal referee terpaksa menghentikan perlawanan semata2 nak kuarkan budak kecik sorang nie.....yang husband atie boleh tak perasan tue anak dia....siap tanya.....anak sapa nie.........sabar jerlah........seme pakat duk gelak tgk Fizri.....dah la masa tue pakai jersi pasukan malaya......Fizri...Fizri......mau tak gugur jantung husband atie tgk anak sendiri rupanya yang masuk dalam padang bola tue...


Sambung pasal perodua plak.....bukan stakat ada tempat mainan.....kt perodua nie jugak siap  ada sudut dapur yang membekalkan aiskrim...nasi lemak...roti bakar....ngan air lagi untuk sesapa yang lapar....best kan.......so....kalau tunggu lama skali pun mesti tak rasa gelisah sbb seme dah siap sedia ada......ko lapar?....gi ambik nasi makan....dahaga??.....air pun ada.....anak nak ais krim??.......ada jer kt situ......ha..apa?...nak kencing......tue toilet kan ada...bersih lagi......hehehhe


Memang patutlah ramai orang kt perodua sini.......sbb kalau ikutkan.....banyak lagi sebenarnya cawangan servis perodua nie...kt bayan lepas ada satu....tapi kemudahan mcm kt perodua yang nie memang tak lah der lah kan.......settle bab claim Loss Of Use nie.....maka settle jugaklah hal eksiden atie.....skang nie cuma tunggu cek sampai kt umah jer........mintak2 banyak....bleh beli BMW.....amboi.....over nau ko atie....muahahhahah



wife yusri n ibu fizri...

10 comments:

adarnadzmie said...

ooo mcm tu yer... akak faham..akak faham..hehe...doa dpt banyak yer claim tu... leh banjer mkn...kihkih

lawak tau fizri ni...akak dpt bayang kan fizri yang kecik2 cili padi tu masuk padang main bola sama...hehe... klu tak mesti dah gol tu..hehe:)

Atie said...

kak normi:blanjer makan?...bleh jer....heheh

atie pun duk terbayang fizri kedek2 lari masuk padang....nak tergelak pun ada....muahahha

lieyalatif said...

akak baru tau lepas bace penerangan ko pasal claim loss of use nie atie....nampak! aku ni lagi laa peghaaakkk tak tau ape2 eheheheeheh...seb baik ko baik ati rajin nak taip panjang2 so dpt le akak cedok ilmu...

akak tegelak bace kisah fizri tu ha haha....adoi laa cilik betul die yeak.....seb baik laa tak kene bola tuh.....dahlain akak tgk rupe die...dah big boy dah...makin hensem ngan putih melepak die....jambu ni fizri nieh!

Atie said...

kak lieya:atie pun baru tau biler terkena batang hidung sendiri...heheh....

jambu air kak......hahahhaha....memang makin lain kak muka dia....makin besar nie...makin berubah muka dia...

bluedragonfly said...

Salam. Tumpang tnye. Kete sy kt bengkel 2 bulan. Sy claim loss of use 2 bulan tp bile insurance Lori yg langgar sy just bg 25 hari. Boleh x sy nk up hari lg.

kiera said...

Salam akk..nk tanya prosedur nk claim cm mna?

Atie said...

Kiera :salam kiera..maaf akak baru baca komen kiera....nak claim loss of use nie...kiter kene deal ngan perodua (mcm kes kak atie perodua handle).....so surat dari diaorang kene ada...pastu surat dari adjuster...adjuster nie dari pihak insuran......seme dokumen pihak perodua yang sediakan....kiter cuma buat surat permohonan sahaja...pastu hantar pada pihak insuran pada si pelanggar tue....kalau yang langgar kiter tue dia pakai insuran kurnia jadi kiter hantar kt pihak kurnia....hope membantu yer....

Atie said...

bluedragonfly ; maaf yer baru baca komen....rasanya tak bleh nak up....sbb pihak insuran bayar claim loss of use tue berdasarkan report pihak adjuster.

Pday Ayu said...

Salam. Nice info. Tq. ^^ Nak tanye brape lama tmpoh pihak insurans too ambil untuk bayar tuntutan loss of use kita too? Da hntar dokumen then tggu diorang cntact kita je ke? Dia akn bayar dlm bentuk cash ke apee?

afwan angah said...

Tempoh nk tuntun lost of use tu berapa lama ya?

nuffnang