Tuesday, January 27, 2015

Dilema seorang wanita awal 30an masuk pasar...

Assalamualaikum...

Tajuk tak nak kalah kau...
macamkan ko tue retis nak bgtau satu donia yang ko masuk pasar...apadaaaaa

Anyway citer nie hari ahad punyer...
tapi hari nie means hari selasa baru ada selera nak bercerita...
mungkin sbb baru lepas makan mee sotong pedas berapi yang femes ames kt padang kota tue kot..hahahahah...tapi tuelah terus tetiba perut rasa mcm kembali buncit....dem u mee sotong...i hate u....tak nak kawan u....muahahahha

Ok..sambung balik...
sbenarnya atie mmg dah lama tak mencemar duli gi pasar...
kebanyakkan barang basah atie kt umah tue seme mak mentua bekalkan
tapi jangan la ada yang salah anggap yer....
walaupun mak mentua bekalkan....
tapi tiap kali mak mentua atie gi pasar atie akan pi jgk...
sbb nak tolong bayar....
tp selalunya dia akan beli sesiap kalau dengar kami nak balik....
dia akan penuhkan lepas tue kalau ada benda yang atie nak tambah....
atie dan mak mentua akan pegi lagi skali......
baik tak i si menantu hantu nie...muahahahhaha
tiap kali ikut mak mentua gi pasar...
apa barang yang dia beli...atie tgk jer....
sampai lah skarang....atie masih fail lagi nak kenal nama ikan....
paling senang nak kenal ikan pari.....
ikan kembong pun kadang2 keliru....
adoi.....atie mmg mcm nie....benda yang kurang penting atie malas nak ingt..
malas nak penuhkan memori kad dalam kepala nie ha....
tapi....biler dah lama tak balik kampung...lauk dalam peti pun dah habis...
nak tak nak ko kene jugak gi pasal sendiri.....

Tapi cara atie senang jer....
nie kalau nak beli ikan la....atie akan pegi kt tempat yang ada makcik2 tengah pilih ikan....
pastu atie terus tanya jer....tak der nak malu dah...

Atie : Makcik....nie ikan apa yer...
Makcik tue : Nie ikan merah....
Atie : Owh.....(sambil ambik ikan merah dua keping)....tokei kasi timbang ini ikan...
Tokei : Ok......

Lepas tue datang pulak pelanggan yang lain

Pompuan tue : Tokei......nie ikan apa?? (sambil tunjuk kt ikan yang atie beli tue)
Tokei : Ikan nangka putih....

Terus atie blur.....
bukan ikan merah ker......dah mcm mana pulak ikan boleh tukar nama nie....ikan nangka putih plak tue bunyiknya....nie lah first time dengar nama ikan nie........
tapi tuelah...telajak perahu boleh diundur...
telajak beli ikan....
dalam peiuk jugak peginya....
dah slamat pun atie buat sup ikan merah.......
hahahhahahhahhaa..........
nielah sbenarnya sbb atie nak carik ikan merah....dah resepi kata guna ikan merah....so...carik ikan merah la......adoi....



Gambar ikan merah...
tapi masa beli....bukan gini rupanya...
siap dia dah siap potong kan....
hahahahhahah...
ikan apa lah yang aku beli hari tue....adoi......

Dah selamat kt bahagian ikan...
pegi pulak bahagian ayam

Atie : Encik....saya nak ayam sekor yang besar punyer....
Tokei Ayam : (pilih punyer pilih punyer pilih...pastu timbang)...17 ringgit kak...bleh ker...
Atie : Ada yang besar lagi tak...
Tokei Ayam : Yang nie jer yang besar....yang lain seme tak cukup vitamin tue yang tak gemuk tue
Atie : ok lah....
Tokei Ayam : Nak potong berapa kak
Atie :...ha???....ermmm...potong...potong yang mcm nak goreng tue....
Tokei Ayam : 12 la eh....
Atie : Boleh lah....buang kulit skali eh....tapi 12 tue kecik sangat ker....
Tokei Ayam : tak kecik sangat la...boleh la...akak nak masak apa?
Atie : Beli jer dulu...tak tau nak masak apa lagi....
Tokei Ayam : hahahhaha...ok lah kak....saya potong special cantik2 kasik kt akak eh....

Adoi......tak pernah atie seblur tue masa gi pasar....
tuelah....slalu sangat pandang remeh benda nie kan....
takper...lepas nie selalu2 lah merajinkan diri gi pasar...
nie stakat gi kedai runcit jer...tak mencabar minda langsung...
ok bai....







wife yusri n ibu fizri...

Tuesday, January 20, 2015

Ragam si anak

Assalamualaikum...

Kejadian pagi biler ntah bila mana si adik tuh kejut abang bangun tido....
Masa nie rasanya atie terlewat bangun...
Mau tak terlewat....airil 2 3 kali terjaga...
Kejap nak susu...kejap nak mintak pok pok....
Atie bangun pun dgn mata bukak sbelah dah.. tak pasal2 terbabas masa nak buat 
susu airil....habis seme susu atas lantai...dah satu keje plak nak mengemop tetengah malam buta..dari mata terpejam sebelah terus segar bugar ha........



Biler sambung tido balik...tue yang terus terbabas tue...
Muka yang hepi biler bangun tido opkos la airil..
Yg stress bangun sambil mulut duk pok pek pok pek...atie la saper lagi....
Dgn nak masak bubur airil lagi..bt breakfast fizri lagi..kalut la kau pagi tue..
Selesai seme keje tue...terus mandi....
Husband uruskan si kecik..
Tukar baju...tukar pampes....
Kasi mewangi skit
Takder la mami dia pengsan bau masam nnti...
Masa tgh bersiap nie la baru kejut si otomen lagi sorang......


Apalagi penuh drama la...
Abang letih ibu....
Smalam abang bt keje banyak sangat (apa yg dia buat tak tau lah)
Abang ngantuk ibu...
Abang tak nak gi skolah la...
Abang nak duk ngan adik kt umah mami...
Kesian adik main sorang2...
Macam2 kau alasan dia....
Si airil tgk abang dia duk mengeliat terus la naik katil.....pi kacau abang dia...


Usah dipandang dinding umah i tue yer....
Tue seni namanya....
Hanya orang yg cintakan seni jer paham...
Nak pindah nnti mmg kene tacap la dinding umah nie 
kang tak pepasal meroyan tuan umah tgk banyak nau mural kt umah dia...
hahahhhahha


Bangun abang....gi skolah


Hepi sbb dpt kacau abang


Tak tahan kene kacau ngan adik
Abqng lari tido posisi lain...
Adoi la anak......
Mcm2 ragam....
Mana la umah nie tak riuh
Dua orang budak mcmkan ada 20 orang budak bisingnyer...
Si adik keje nak marah orang jer..huishhh...mmg garang si kecik nie....
Si abang tak habis2 duk bukak bunga silat...
Part time otomen lah katakan....
Tp inilah hiburan...
Bizi ngan keje..balik umah hepi tgk muka anak......rasanya seme ibu mcm tue kan....heheheheh





wife yusri ibu fizri n airil


Wednesday, January 14, 2015

Cantik luar dan dlam

Gitu la tajuk.....
mcm kan hebat sangat ha bunyiknyer....
jangan la lepas nie ada komen dari anon yang bunyik cenggini   "cantik ker kau??"
hahahahah....

Ok lah tak nak melalut panjang...
atie nak review satu produk yang atie rasa mcm eh....bestnyer.....
Nurraysa beauty Colagen.....
sejak dah masuk 3 series nie....
mmg kene jaga betul2 la tubuh badan nie ha...
kang ada jugak yang carik lain kang.....i is takut....muahahhahah
selain dari luaran kiter org pompuan nie mmg kene jaga jugak yang dalaman tue...
sbbnyer kecantikan luaran terletak pada kecantikan dalaman jugak...
tetiba jadi blog serius pulak....
masa memula dapat produk nie atie cek dulu apa ingredient dia.........
bahan: collagen ikan salmon, vit c, glutathione, kurma, delima, serbuk mutiara, snow lotus

Collagen ikan salmon kau....
wah ada kurma..bagus...sbb tue rasa mcm susu banyak jer kuar...
kurma mmg elok untuk banyakkan susu badan....
masa susu kurang hari tue....atie amalkan kurma jer....terus banyak kau...hahahah
mmg salah satu fungsi collagen nie selain untuk kulit dia bagus jugak untuk ibu yang menyusukan badan...
ibu minum....dapat kulit cantik dan banyakkan susu.....pastu anak pulak menyusu secara tak langsung dapat pulak kulit yang tulus mulus sbb kesan dari collagen yang ibu nyer ambik...
memang sesuai sangat la ngan atie...
sbb airil kan ada eczema...
malas nak puji lebih....cuma nak cakap yang sejak atie amalkan nurraysa beauty collagen nie kulit airil makin lembut...
kalau sbelum nie hanya harapkan pada mandian ezerra dia tue jer....habis mandia tue...kalau tak sempat nak beli....pakai pulak brand lain...otomatik kulit jadik kering balik...
sian airil.....
tp skarang.....atie pakaikan airil mandian lain....kulit dia kekal lembat....mgkn kesan collagen nie kot.......
eh...kebaikannya hanya untuk susu badan jer ker???...
tak...banyak lagi kebaikan dia.....




Comelnyer model tue....
nak cantik mcm model nie....amalkan lah nurraysa beauty collagen...
gerenti puas hati....




Ini saya punyer.....
dalam dia ada 20 peket.....
amalkan sebelum tidur....
tak payah bancuh ngan air.......
bukak sachet tue.......terus masukkan serbuk dalam mulut pastu kemam...
rasa dia????...........fuiyoooooo...sedap......
rasa anggur gitu...hehehehh


Saya sudah....anda biler lagi?
gitu kau....tarik ayat suh beli....

kalau sesapa yang nak beli...bleh search FB : Nur Aini Zolkepeli (nurraysa beauty)
jom sama2 kiter cantik...



wife yusri ibu fizri n airil

Friday, January 09, 2015

Mkn kt ner tue?

Hari jumaat selalu rehat lama kan...
kalau time puasa mmg duk tunggu jer time rehat mcm nie sbb nak membuta....
tapi biler bulan tak puasa....sibuk duk mencongak nak makan kt ner....
kawasan opis atie nie bukan nyer banyak nau tempat makan...
mgkn sbb dah lama kot duk sini...
balik2 tempat yang sama jer...
naik muak ok...
nak bawak bekal.....kdg2 boleh lah......itu pun kalau bangun awal...'
tapi nampak gaya skang nie asyik terbangun lambat jer...
mcm mana lah tak bangun lambat....
airil kerap nau berjaga malam......ajak main....
maknyer dah la nak keje....
pukul 4 lebih baru dia nak lena balik....
ingt nak lelap la barang seminit dua.....tak der makan ok....
sejam lebih jugak terlelap....
adoi....tue yang terbabas tido tue....

Tadi budak opis plan nak makan nasi ayam penyet...
atie pulak tak berapa nak teringin sangat....
tapi duk teringin nak makan kt makcik lorong gelap...
sbelah opis atie jer pun...
lorong nie gelap sbb dia tak bkk lampu siang2 buta nie....
bukan lauk beria pun...teringin nak makan gulai jer pun...
nasib baik ada lagi...
kira atie lah penghabisan lauk dia....
lauk lain yilek...tinggal telor mata satu...ngan daging masak hitam...
jadik la...teringin nak makan gulai jer pun....
buh gulai banyak2 pastu sambal belacan skit...perghhhh....
rasa nak jilat jer plastik bungkus tue....
pastu perut rasa mcm mendidih........hahahhahah...
pedas siot......


Sedap kau.....
tapi lagi sedap kalau telur dadar....
nasib baik daging dia lembut...hari tue pernah beli daging dia keras kau...
boleh tercabut lah gigi...pakai polident pun tak bleh.....muahahhahahah

Kt penang nie mmg banyak tempat makan yang best2..
orang luar yang kata....
mcm atie yang mmg duk lama kt sini...
sampai naik pening nak carik tempat makan....
slalu blur jer biler husband tanya nak makan kt ner...
alih2 kedai nasir tue jer pilihan yang ada....
kedai nasir nie kedai kt bawah flat atie tue ha...
senang kalau nak order ngan dia....
ambik henset.....taip mesage...tulis nak order apa...pastu sent....
dia reply jer ok....
ha....tunggu dalam 20 minit mcm tue....
dah bleh turun gi ambik...
nasib baik tak der delivery jer...
kalau ada....dah suh delivery nie......
see...mcm mana lah lemak kau tak tepu atie oi.....
nak turun beli makan pun malas....
untua padang pasir pun tak malas mcm kau tau....


wife yusri ibu fizri n airil





Thursday, January 08, 2015

Family time....(orang putih kata)

Assalamualaikum...
berjumpa lagi kiter di blog yang sentiasa bersawang nie......
sori erk...agak bizi skit....
tambah pulak skang nie meniaga online...lagi la bz....tappiiiiiiiiiiii....
heiii u merungut erk atie.....tak baik merungut...nie seme rezeki tau...
alhamdulillah....berkat meniaga kecik2 kan.....best jugak meniaga nie...
tapi hati mmg kena cekal....
time keje mmg kene keje.....
tengah keje...ada order masuk...layan sekali dua...dia on jer...
kiter pun terus on penghantaran...
balik umah....kemas masak layan anak mcm biasa....
tak der langsung masa nak pikir benda2 mengarut....
lega.....husband pun sama...atie tgk bisnes dia pun makin maju....
buktinya tiap bulan ada jer rezeki masuk....amin....
kami bukan orang senang....
kalau nak citer pengalaman meniaga...mmg kami tak layak lagi..
sbb meniaga pun tak sampai setahun....
kalau bb nie orang kata masih dalam pantang lagi gitu....
ingt lagi masa memula nak start meniaga....
kepala pening pikir modal....
sama naik pening....atie pikir modal atie...husband pikir modal dia....
tapi kami pegang satu kata2 dari sorang peniaga cina nie...
"melayu selalu takut nak keluarkan modal....u jangan takut...u kena yakin...doa banyak2 pada Tuhan u.....kami orang cina memang slalu ambik risiko....itu pasai kami tak putus asa"

Menusuk ke kalbu kan....
tapi sikit pun tak terkilan....
kami pejam mata kuarkan duit....buat modal...
alhamdulillah walaupun untung kecik....
tapi stakat nie kami anak beranak masih mampu lagi nak makan...
kang kalau tetiba sampai takdak beras langsung kat umah...ha...yang tue mmg kene susah hati....
sepanjang atie meniaga nie...
tak pernah lagi nampak untung....pelikkan...
yup....untung tue mmg ada...tapi atie pusing balik modal....
memula atie ambik stok sikit jer.....
balik modal...campur ngan duit untung....boleh la ambik lebih sikit stok....
kalau ikutkan skang nie pun masih fasa nak menyimpan modal.....
insyaallah......kalau diluaskan lagi rezeki kami anak beranak dapat la rasa keuntungan tue nnti....
tetiba rasa mcm mata masuk habuk pulak biler citer pasal nie.....
ok....sedut masuk balik air mata...
jangan nak sesedih sangat la atie oi....hahahhaha
nnti lah satu hari nnti.....akan atie citer jugak...jatuh bangun kami dalam bisness kecik nie....



Kami yang selalu pening mikirkan cara nak luaskan lagi perniagaan...
gitu kau...
dah mcm bukak kedai harga jutaan jer...
padahal meniaga kecik...
well...sembang kene kencang......
mana lau tau kan...masin hasil tulisan atie nie nnti....
billionair lah kami....aminnnnnnnnnnnnnnnnnn...........
uish.....jadik betul...best nyer....
*mood berangan is on..............



Eh..sebenarnya bukan nak citer pasal bisness tau...
nak citer pasal family time sbenarnya....
dah lama tak bawak 2 orang ultraman gi padang kota...
hari sabtu lepas tak tau nak bawak kemana....
husband bawak kami ke padang kota....
nak kuarkan peluh dia kata....
tapi yang paling banyak peluh kuar is Fizri...
Airil banyak kuarkan air liur....well...mamat leleh kan...
atie banyak kuarkan tenaga heret stroller airil kesana kesini...
tapi peluh setitik pun yilek....heiiii...yenadei.......
nampak nau...lemak tepu banyak kan...
penat jer duk seret sana sini......jalan merentas padang dua tiga kali...
tapi lenguh kaki jer dapat.......


Biler dah letih training bola ngan apaknya....
dicukainya atie ngan buih sabun nie.......
3 ringgit jer pun......dapat la air sabun satu senduk jer...
boleh lah...kasi anak hepi....airil jugak rileks........
duk dalam stroller...silang kaki skit nak kasi nampak effect abang kawasan...sambil tangan suap biskut jari......good job airil....orang ajak bergambar.....terus pandang muka lain....apa dia ingt dia artis???



Sampai skarang...masih lagi gagal biler bergambar.....
sorang pandang sana...sorang pandang sini....
mcm mana lah nak ambik gambar satu family.....
adoi....


Padang kota skarang bukan mcm dulu dah...
kalau dulu...banyak orang meniaga...
segala mak nenek kacang ada....
nugget la...laksa pun ada...air usah cakap la kan...
tapi skarang nie langsung tak bleh.....kalau nak meniaga pun kene jauh skit...
ishh...nak makan pun susah kan......kalau nak harapkan atie nak menapak mmg tak lah...
i is sayang lemak i ok....
husband kalau nak suh dia sensorang dia tak nak...kene ada atie jugak...
dia kan sayang bini dia yang gems nie...tue yang tak sanggup nak tinggalkan i sorang2 tue....
erkkkkkk.......muahahhahahha....
ok bye......
(nampak sangat dah tak der idea)



wife yusri ibu fizri n airil





Wednesday, December 31, 2014

Hepi besday to u....hepi besday to u...hepi besday to Fizri.....hepi besday to u....

Alhamdulillah...
kemarin genap umur fizri 5 tahun..
dah besar ok anak atie yang sorang nie...
sbb tue mintak nak bersunat hari tue...biler tanya tau tak sunat tue apa.....
potong kaki katanya....

Kadang2 atie masih rasa yang dia baby lagi...
sbb tue kadang2 kalau kejut dia bangun tido.....
akan secara otomatik nak buat suara pelat baby2....hahahha....
pastu nak gomol2 dia....
kawan dah rimas kot....dah big boy dia kata,.....
nak kacau si adik boboyot bahaya....sbb kalau dia dah start celik mata...
maka kene melayan dia lah....

Fizri jenis yang hati tisu....
walaupun nampak ganas suka nau main gusti2...
tapi biler kene tinggal skit ngan abah dia...atau pun kalau bangun tido
tgk takder orang kt sbelah...dia akan nangis,.....
mcm tue jgk kalau orang buat adik dia....mesti dia rasa sedih...
hari tue....cucu pengasuh anak atie datang...
sama baya ngan airil jgk pun....biasalah budak kan....
airil tgh minum susu...pastu ditariknya rambut airil...
terus fizri report kata ada orang buat adik dia...pastu dah tak nak pegi rumah pengasuh lagi dah....
sbb takut orang bt adik dia lagi...hahahhahah...sedih kesian kt airil katanya....
fizri manja....tapi tak bleh lawan manja airil lagi...
sejak ada adik...kadang2 kesian jgk kt fizri sbb selalu kene mintak tolong ngan atie....
eh...kata sayang ibu kan....kene lah jadik anak yang rajin....

Befday kali nie...mmg murah betul rezeki fizri....
mak dan pak sedara belah husband masukkan duit...
pastu pengasuh atie belikan kek sebijik ngan hadiah keter dan track hotweel....
nie lagi satu kisah....atie sampai naik segan kot ngan pengasuh...
bulan nie dia bercuti panjang sbb gi obersi.....tapi ada jgk lah jaga anak atie...
balik dari obersi...mcm2 dibelinya....
pastu hari isnin baru nie....dia bawak si fizri kuar nak belikan kek ngan hadiah....
ingtkan hadiah biasa....rupanya yang jenis hotweel tue...mahal kot...
bagi atie la......hahahhaha....atie nie bukan orang ado2.....
kek pun dibelinyer kek SR....
kalau ikutkan hati atie..atie beli kek kt kedai kek biasa yang ada otomen jer....sbb dah tau fizri bkn penggemar kek...
yang paling suka kek atie jer....sbb tue badan susah nau nak turun....
paing tak bleh tahan....duit upah mengasuh bulan nie pun dia tak nak...atie nak bagi separuh pun tak nak....sampai naik segan atie....
hari tue lagi la...dia belikan pampers kt anak atie si airil.....saja dia kata.....
alhamdulillah hidup dikelilingi orang yang baik....
mmg dia ada kata dia ngasuh sbb nak hilangkan boring......
murah jgk rezeki dia...setelah 15 tahun takder anak....dah memboyot pulak......hehehhe




Nie kek fizri...baru genap 5 tahun....
orang lain seme nak masuk 6 tahun dah....hahahhah
sedekah kt jiran sorang sikit...atie tak buat party pun.....



Hepi sbb dapat potong kek....
satu hari kemarin hepi jer manjang....



Abang otomen dan adik boboyot...



Dalam cubaan si boboyot ambik lilin.....



Tak dapat sbb kene marah ngan abang otomen...


Yang jadik mangsa nak pasang benda alah nie ialah atie...
bkn husband...
husband mcm ye ye jer bleh pasang...kalah engineer....
skali last2 atie jgk yang kene selesaikan...
sap sap soi jer......
dan yang paling teruja nak main....si boboyot....
erm...bukan nak main sangat pun...
tapi lebih kepada nak jilat track tue....
syabas airil syabas.....hahahhahaha


Untuk fizri...
ibu doakan anak ibu menjadi anak yang soleh.....
sempurna akhlak luaran dan dalaman....
ibu akan cuba didik selagi boleh dan selagi ibu mampu..
ibu tiada wang bergunung untuk mewahkan fizri...
hanya yang termampu yang ibu dapat sediakan....
ibu bekerja hanya untuk anak ibu....untuk mak tok dan tok wan.......
kalau ada anasir2 jahat yang burukkan anak ibu...
ibu dulu yang akan kedepan.......
ibu sayang anak2 ibu....
dan untuk fizri....ibu...abah...dan adik boboyot sayang fizri ketat2....muah...muah....

Eh...atie lupa kan nak update pasal hari konvo fizri kan...
hahahhaha...sampai nak bkk skolah...masih jgk tak buat....



wife yusri ibu fizri n airil







Tuesday, December 30, 2014

Bersiaran kembali....

Haluuuuuu.....
Assalamualaikum uolsssss.....
Ok ker korang.....ada sesapa yang terlibat ngan banjir ker....
Sesapa yg terlibat tue atie doakan smoga keadaan kembali pulih....jangan risau....
Apa yang kerajaan boleh bantu akan jugak dibantu...jgn susah hati...
Moga bencana kali nie cepatlah pulih....
Family atie so far ok...walaupun keliling rumah penuh air...
Tp dalam umah masih selamat...
Cuma rumah arwah tok atie jer yang tenggelam kt kawasan dapur.......
Kalau ikutkan hati atie mmg nak blk kampung....
Hr tue nak balik....husband masuk wad...
Nak balik minggu lagi satu...banjir....
Pastu nak balik lagi skali pun tak bleh...mak kata banjir balik....nampak gayanya raya cina la kot baru boleh balik....

Cuti skolah kali nie mmg kami tak kemana mana...duk umah jer...
Tak der langsung mood nak bercuti...kesian fizri....
Takper...tahun depan eh....
sbenarnya hari nie befday fizri....
kisah befday esok baru update eh....sbb balik keje japgi baru nak potong kek gitu....
skang nie meh nak citer pasal umah.....

Umah yang atie beli hari tue....
kami tak duduk lagi...selagi tak dapat tukar mmg takkan tukar...
kemarin tepon tanya jpa....katanya....diaorang nak gerakkan permohonan yang 2012 dulu...
mak aiihhhh....
berjanggut jgk la nak tunggu nama atie nnti....
atie baru jer apply bln 7 kot kalau tak silap hari tue...habislah........

Ok sambung pasal rumah plak....
kami ada bt reno skit kat umah tue....
besarkan bahagian dapur........kang kalau reramai nnti...
berlaga vontot plak nnti kan....
jenuh jgk kami melilau carik harga yang berpatutan...sesuai ngan poket kami laki bini...
hari tue....sempat la singgap jap umah tue nak tgk status....
wakakakakak...status kau...tak tahan ayat.......
alhamdulillah....atie cukup puas hati dengan hasil kerja si Tan nie.....
dia bt sorang jer....
kemas jer....senang nak deal.....harga pun not bad.........
kiter tunggu nnti hasil nya yer...
katanya tgh bulan satu nnti siap....

Rata2 kontraktor yang atie dapat sebelum jmpa si Tan nie harga betul2 mencekik darah....
hahahhah....
nasihat dari atie....
kalau uols pegi tgk rumah baru uols...uols akan slalu disapa oleh 
kontraktor yang berpakaian kemas
haa.......yang jenis nie jangan ambik...
mmg cekik darah....
better carik terus orang yg bt sendiri  reno tue...
selalunya yang pakai kemas nie...dia akan sub dkt orang2 bawah pulak,,,
ha...masa nie apa2 yang kiter tak puas hati mmg dia takkan layan.....
melayang kot nnti duit uols....
mcm yang atie ambik nie...
dia sendiri buat...dia sendiri letak harga....dia sendiri beli barang....
hahahhah....senang.....
cuma kalau nak deal tue agak susah sbb mcm ayam ngan itik kekdahnya...
hahhahhaa...

Oklah uols...
sembang lagi nnti....
time to balik umah skarang.....
ops...kantoi update blog masa keje.....hehehehehhe



Monday, December 22, 2014

Musim sakit....

Ohhheeemmmmgeeeeee......
betapa besarnya dugaan cabaran sepanjang perjalanan ku pasrah ku akur
7 8 6 alhamdulillah syukur.....
hahahha.....tetiba nyanyi pulak.....

beberapa hari lepas aka minggu lepas....
minggu yang betul2 betul betul betul bz dan letih campur sedih bagi atie...
macam2 benda jadi......
bermulanya dengan kes husband masuk wad.......

Semenyer sbb nyamuk...amboi nyamuk.....ko nak gigit pun 
carik la orang lain..nie ko gi gigit laki gua pulak...main kasar nampak....
asalnya....start hari rabu yang lepas punyer lepas...
husband ngan anak atie si fizri tue tetiba demam....
suhu fizri mmg mencanak naik...nasib baik atie spare ubat kt umah...
suhu husband pun sama naik nyer...dah mcm berlumba2 pulak....
atie risaukan fizri jer sbb nampak dia letih sangat2.......
husband tak berapa risau sangat sbb tau handle sendiri...hahhahha
tapi makin lama makin lain macam pulak tgk keadaan husband...
menggigil pastu dia kata sakit2 badan.....
esokkan fizri dah ok....tapi husband atie masih demam....
suhu turun naik....makan ubat pun tak kebah....
start hari jumaat badan dah naik bintik2....
atie risau jgk.....
suh gi klinik...tapi dia kata....bintik sbb dia garu...gatal....(padahal takut nak gi klinik)....
hari sabtu atie kene keje.....atie bawak fizri sekali.....
airil tinggal ngan apaknyer.....
memula tue risau jgk kan takut husband atie lemah lagi....
tapi husband atie kata dia ok....bleh jaga airil....
so takperlah....lagi pun kejap jer event tue...tak lama....

Balik umah habis event tue...husband mengadu lagi kata badan dia rasa lain mcm....
pastu dia kata ntah2 denggi...penang kan boleh tahan mantap jugak kes denggi.....
tak suka tau...nak duk obersi la mcm nie...huahuahuahuahua.....
tapi sabtu dia tak nak pegi lagi klinik...nak tgk suhu katanya...
esokkan pagi ahad tue...beria kejut atie bgtau suhu dia naik lagi....dia dah start risau...
siap search tenet...katanya mcm denggi jer....
dengar jer denggi...terus bulat ko mata atie....terus paksa gi klinik...padahal klinik tak bukak lagi..hahahh...takut punyer pasal...

Gi klinik cek apa yang patut....
mmg simptom denggi....nak cek darah tak bleh sbb makmal tutup....
aduh......doktor nasihat suh minum berbotol 100plus....petua untuk hilangkan denggi...
mmg berbotol lah minum....
husband makin lemah...tetiba anak atie si airil pulak muntah2....
takder angin takder ribut bangun dari tido tengah hari tue...dia start muntah....pastu tetiba plak demam.....
terus shoot ker klinik pakar kanak2 pulak.....
takder apa yang serius........lega....mgkn tersalah makan.....airil suka nau ambik barang masuk dalam mulut........banyak bakteria tau..

Husband atie bertahan sepanjang ahad tue sbb nak tunggu hari isnin baru nak ambik darah......badan dah start penuh bintik2....
bangun jer pagi..terus bersiap nak ke klinik ambik darah....
ingtkan kejap jer rupanya petang baru result kuar....
sementara tue mmg berbotol la air 100plus husband minum........
hari isnin tue atie dah el....terpaksa....
dah lah pengasuh anak pun dah start cuti.......sebulan okey....bercuti ker ostolia gitu....
semenyer mcm kebetulan.........
kalau pengasuh ada...skurang nya anak bleh letak kt umah mummy kan sementara abah dia tak sihat tue....
sementara tunggu result kuar....mmg berbincang ngan husband....
kalau confirm denggi mesti kene masuk wad....
kalau masuk wad kt penang susah lah atie nak gi spital nnti kan...sbb mmg atie lonely kt penang nie....
dgn nak pegang anak lagi...
airil tue bukan boleh....
nak melasak jer dalam keter.....masa nielah baru terpikir apsal la aku tak beli car seat....adoi....
last2 husband cakap....kalau masuk wad....kiter balik a.star...masuk wad kt sana....skurangnya mak mertua ada...abang ipar ada.....kurang la skit beban tue kan....
so apalagi....terus kemas beg apa yang patut...husband mmg out of energy dah....
harapkan atie jer nak bt seme....waaaaaaaaaa
nak nangis rasa....dengan airil merap nak berdukung.....
nasib baik fizri behave....pandai bawak diri.....
pegi klinik ambik result darah...and yup....denggi...paltlet tinggal 60000 jer...
which is memang kene masud wad....
doktor siap bagi kata2 semangat...u kene positif...kuatkan semangat...
dah mcm nak gi berperang kekdahnya....

Sampai alor setar mak mertua kemain hepi tgk anak menantu cucu balik....
tapi biler husband kata kene masuk wad sbb denggi...terus kelam kelibut orang tua tue...
tima kasih mak banyak bantu atie...sedihnya rasa......
husband masud wad kt hospital KMC alor setar....
pakej 3 hari 2 malam jugak la...
selama duk kt wad.....memang atie jer lah kene handle seme....
bayangkan dari umah mak mertua ke hospital....
airil langsung tak nak beriba ngan mak...nak atie jugak....
ada sekali tue...nak menyusu...tak nak susu botol...nak susu badan jugak...
bayangkan....sambil menyusu sambil drive....
ok jangan bayangkan...
kalau polis tahan tak tau nak cas saman atas apa...
sbb i pakai seatbelt....lesen i hidup....
cuma keadaan agak tidak senonoh la kot...
ok jangan bayangkan....hahahahhahhaha......
mak metua atie cuba mcm2 petua...nak hilangkan denggi...
sup ketam.....air 100plus usah cakap la...memang berbotol...
pastu air daun betik....seme buat....
hari kedua bacaan turun lagi...
masuk hari ketiga bacaan naik mendadak...terus boleh keluar...
legaaaaaa.....

Sekarang nie uols....memang banyak kes denggi....
kebanyakkan yang masuk wad seme nyer kes denggi....
memang skang nie bahaya...
dulu rumah atie memang takder nyamuk....
ubat nyamuk kalau beli memang makan tahun baru habis...
tapi sejak ada projek perumahan kt sbelah flat nie...
makin banyak pulak nyamuk duk terbang...
makin kerap foging makin kerap la nyamuk ada.....

Husband atie discharge hari ketiga...
alhamdulillah...tiada lagi aksi tak senonoh menyusukan anak dalam keter sambil drive....
mak mertua atie pun lega sbb anak kesayangan dia dah sihat...
tapi ambik masa jugak nak pulih sepenuhnya...
lepas kuar tue...nampak jgk husband mcm lemah....
tapi kene gagahkan diri jgk...tak bleh manjakan sangat badan tue....
dan husband atie jadik mcm fobia plak ngan nyamuk....
kalau bleh nak spray nyamuk 24jam....hahahhaha
pantang nampak anak garu2 skit...di spray nyer satu rumah...
hahahahhah........mesti nyamuk ngeri nak masuk rumah....bukan kata nak masuk nak lintas 
lalu dpn umah pun mesti takut...muahahhahahah



Balik penang....
terus cari spray nyamuk.....hahahha...
lepas tue siap singgah kt kedai baby...belikan sticker yang untuk halau nyamuk....
lekat kt baju....bau serai wangi....
bukan stakat airil ngan fizri jer pakai...kami laki bini pun sama naik pakai....
tapi nyamuk masih ada....kebal giler nyamuk nie...
lepas tue....balik keje...atie singgah jap gi giant ngan fizri beli ubat nyamuk letrik plak....
nampak tak  kegelabahan disitu......
seme nyer sbb takut ngan denggi......



Selingan jap......
pencuci pinggan joy tue best kan....
guna sikit jer....minyak terus hilang....gitu....dah mcm iklan pulak...

Begitulah kisah husband saya dan nyamuk...
hope lepas nie jangan la ada kes denggi lagi dalam family kami...
serik kot...
eh lupa nak citer....
masa husband kene admit tue....fizri pulak tetiba naik campak....
ha...nampak tak musim sakit dalam family atie...
satu2 benda jadik.....
memang masa anak2 ngan husband tak sihat...
atie banykkan berdoa jgn la atie plak yg sakit...
kalau ngan atie skali sakit...sapa plak la yang nak handle diaorang kan...
tapi alhamdulillah...satu2 benda seme settle....
nie semua nyer dugaan..
kiter kene pasrah....insyaallah tenang hidup....




wife yusri ibu fizri n airil


Wednesday, November 26, 2014

Kawan kiter kawin....

Ikutkan hati malas betul nak bt pa per...
i is demam ok....
lepas cod bbcream kt usm kemarin.....otw balik tue dah rasa mcm tak sedap badan.....
atie skang nie kerap sangat letih + demam...
nak tak nak kene jugak carik supplement badan....
umur dah masuk 30 kan...
kalau ikutkan dah lewat sangat nak jaga badan nie...
tapi takper.....kiter usaha...

Sabtu minggu lepas member opis atie kahwin...
lama betul tak makan nasi kenduri nie....eksited giler lah i...hehhehe
atie tak dapat join konvoi.....atie pi lewat skit
sbb pagi tue husband ada game bola pulak....kul 1 baru balik...bersiap seme
kul 2 baru pegi....
untung jugak pegi lewat...hujan pun dah reda...pengantin pun ada....
dengar kata member atie yang pi awal tue tak dapat jumpa pengantin....
lepas balik dari kenduri....terus shoot ke rumah sendiri di bertam....
reno dah otw....
so pegi tue nak bagi duit skit....
punyerlah berselerak dengan simen batu bata....wayering sana sini....hahahhahah...........
tak sabar nak tgk hasil nnti.......sajer bt awal reno nie walaupun dah tau 
nak pindah entah tahun biler lah kan...
selagi tak dapat pindah selagi tuelah kami menyewa....hehehheheheh

Lepas dah settle duit rumah segala tue...singgah semayang kt masjid abdullah fahim...
selesa betul masjid nie....cantik....
asal datang seberang nak tgk rumah mmg akan singgah kejap kt masjid nie....
dah la ada taman permainan....yang paling sronok fizri...semayang pun kejap2 pandang taman.....



Airil...
budak paling manja....
sajer letak kt rumput tue...nak snap pic....
skali dia buat muka geli.....dia ingt dia orang bandar sangat............hahahahhah





Airil suka nau bt muncung itik.....
suka betul atie pakai bbcream seqy nie...
bayangkan dari rumah pengantin...shoot ker bertam...
pastu singgah semayang....kulit muka kekal flawless dan tak berminyak pun....
uols wajib beli ok......jangan lupa wasap jer atie k...012 5696579
sempat lagi promot tue...



Lepas jer dia pegang rumput....
terus nak nangis....dia geli.....hahahahhahah


Start cuti sekolah hari tue....
atie ngan husband dalam proses diet...
masing2 tak tahan tgk badan makin mengembang.....
yang duk atur jadual pemakanan opkos la husband i....hahahhah...
tapi atie tak berapa ketat sangat...sbb airil still breastfeed...
kesian pulak kalau bekalan susu tak cukup kan.....



Mak nyer mmg selalu over...itu saya mengaku.......hahahhahah




Kawan saya kawin....
kepada Lisa dan husband....
selamat pengantin semoga berbahagia hingga ke akhir hayat....
harap hepi ngan hadiah kitaorang....
kami beli blender jer...
lepas nie bleh lah mesin cabai....bawang mawang segala...
pastu masak2 jamu kami.....wakakakakakkakaka

dah mcm banyak citer pasal diri sendiri pulak dari citer pasal member kahwin...
padahal tajuk kawan kawin...
penangan sakit urat barangkali....



wife yusri ibu fizri n airil


nuffnang