Monday, August 25, 2014

MH17 DALAM KENANGAN

Tanggal 17 Julai 2014
Malaysia sekali lagi dikejutkan dengan insiden yang membabitkan
kapal terbang malaysia...MAS....
sedih.....MH370 masih belum dapat jawapan pasti
tapi kiter diuji sekali lagi dengan MH17
atie dapat berita nie masa nak bangun sahur
husband bagitau....dia siap tak dapat tido lagi sbb dia tau malam tue lagi...
tapi antara percaya dengan tak la kan...
tue yang husband atie bangun awal pagi tue nak tgk berita betul ker tak
yup...memang betul....terdiam atie masa tue...
terus teringat tragedi MH370 yang sampai sekarang masih belum ada berita

Jauh di lubuk hati ini
terasa simpati terhadap keluarga mangsa...
berdoa semoga segala urusan dipermudahkan
baik dari segi mencari mayat nahas
ataupun dari segi siasatan sbb nak carik sapa la si mangkuk hayun yang pi buat naya tue...
terngiang2 lagi biler pemberita sebut ditembak dengan peluru berpandu...
menyirap darah  biler dengar kan....

Alhamdulillah jumaat lepas
sebahagian mayat dah dihantar pulang ke malaysia dan dikebumikan...
sedih biler tgk dalam tv....lagi sedih biler terbayang muka anak2 mangsa yang terlibat......
harap mereka semua tabah....
ini semua dugaan dari Allah swt..... 
dan kepada orang2 luar yang sibuk nau nak jadik keyboard warior...
hentikanlah rasa ketidakpuasan hati dalam diri tue...
sebelum memuat naik status yang merepek bagai
cuba bayangkan dulu kalau kiter di tempat mereka....
kemarin dalam berita pun ada cakap benda yang sama....
slalunya orang pendek akal jer yang akan berfikiran negatif....
sorry............

Al-Fatihah...





wife yusri ibu fizri n airil...

Wednesday, August 20, 2014

Kerja ka tak kerja ka sama saja....

Assalamualaikum...
alhamdulillah.......ada jugak masa nak menjengah blog..
kalau tak bersawang jer manjang....
hari nie rasa nak membebel skit...
lama betul kan atie tak membebel....
i bz uolsssss......
bz dengan apa pun tak tau la.......
ke hulu ke hilir....
start pagi bangun tgk si kecik....kalau dia senyum maknanya dia dah kenyang
so...bleh jer tinggalkan dia jap 
pandai2 la nak melayan diri dia sendiri tue...
kalau dia tak senyum muka berkerut maknanya nak menyusu lagi...
so....atie akan susukan dia  bagi kenyang2 dulu...baru bleh tinggal...
airil still breastfeed lagi....alhamdulillah
si kecik nie lain skit....dia pandai bawak diri...
kalau si abang dulu tak bleh....dia kene ada orang....kalau dia tgk takder orang
mulalah melalak tak tentu pasal....

Tinggal kan si kecik jap....
masa tue atie akan start kemas rumah....
sapu apa yang patut...gosok baju....
kalau dulu atie gosok siap2 malam sbelum tue...
tapi sejak ada si kecik nie....mak cepat ngantuk uols....
asal nyusukan dia malam tue nak bagi tido....dengan atie skali la tertido...
tue yang tak bleh bt apa lagi tue....
kalau airil tido kul 9 maka pukul 9 la atie tido....hahahhaha
fizri ngan husband tido lambat....
fizri study husband buat assigment....atie target tahun nie fizri kene pandai baca....
pandai2 la apaknya nak uruskan mcm mana....kata cikgu kan...
hahahhahahha
tapi oklah...fizri dah bleh membaca skit2..tapi perkataan yang pendek2 la....
fizri lebih kepada math....cikgu skolah pun cakap mcm tue...
kalau math jer dia hepi la....kalau subjek bm ker bi ker....dia banyak main....heheheh


Habis kemas umah....habis gosok baju.....
atie akan bersiap nak gi keje....
husband slalunya dah bangun masa nie...
dia akan handle si kecik...tukar pampers.....bagi wangi2 skit....baru la sronok mummy dia nak ambik....hahhahah
si abang pun akan bangun dah masa nie.....
habis settle si adik....settle si abang pulak...
memang keje apaknya la kan....
biler atie dah siap.....atie hantar airil ke pengasuh....
pastu baru lah drift gi keje.......




Sampai opis mcm biasa lah bt keje...
keje mcm biasalahkan...
ada jer manjang....
dah lali dah.....
curi2 masa pump susu...heheheh...tugasan baru nie....
habis keje balik.......urus hal umah pulak...
masak...basuh baju....sidai baju....main ngan anak.....family time kan...hehehe....
cukup time....tido....dan esok rutin yang sama lagi....
hari2.....
tak pernah ngeluh....cukup enjoy ngan kehidupan yang sedia ada....
ada masa dengan family....bleh masak bagi family makan....ada keje yang bleh bantu suami...lengkap....
cuma agak sedih biler.....


Ada orang yang perlekehkan kami wanita yang bekerja nie...
rezeki kami untuk bekerja...bantu suami....
dan rezeki uols kalau tak perlu bekerja...
duduk rumah....jadi surirumah sepenuh masa...
tak perlu perlekehkan kami....tak perlu kata yang kami tak der masa untuk anak2...
tak perlu kata kami tak pernah masak...
tak perlu kata anak kami tak cukup kasih sayang....
tak kenal mak bapak....
sedih ok kalau ada yang cakap macam tue...
dah mcm hina nyer wanita yang bekerja nie...
kita semua sama jer......
tak perlu la nak mencanang satu dunia kata u enjoy life sebagai surirumah...
cukup sekadar bersyukur dalam hati....
kadang2 status kiter tue akan mengguris hati orang yang membaca...
dalam friendlist tue bukan semenyer surirumah kan.....ada jugak yang bekerja...
paling sedih biler ada yang cakap....wanitya bekerja tak dapat nak breastfeed anak 
sepenuh masa....
eh hello.....saper kata.....
dalam masa kami bekerja nie kami kadang2 lari gi surau tau nak perah susu...
korang tak tau life kami tapi senang jer nak kutuk life kami nie sedih.....
ker korang yang sedih.......
cukup2 la eh....
kiter seme sama....tak perlu lah nak kutuk sesama kita eh...
buang masa jer..... :)



Ok...cukup kisah tue....
kiter citer lain eh...
airil dah 5 bulan....
dah bleh merangkak ok....
cepat sangat....kemarin bawak gi checkup....
amboi...kemain segak bergaya lagi tunjuk skill merangkak dia...
tertonggek-tonggek....over sangat......
si abang dah bleh diharap....
pandai pujuk adik dia kalau nangis....yang si adik...
lagi dipujuk lagi dia buat2 nangis......gedik sangat kan....muahahahha....
kulit airil agak sensitif skit....
dia mcm nak ecszema.....eh betul ker ejaan nie....
kesian tgk dia....
pipi merah jer.....
atie dah stop pakaikan bedak.....mandian pun tak pakai....
memang natural la bau dia....
nasib baik bau baby nie sedap kan....hehheheheh....
tunggu pulih betul2 baru bleh pakaikan bedak......
kemarin nurse bagi petua suh pakaikan krim hazeline snow...
katanya berkesan untuk kulit baby mcm airil nie...
tapi atie rasa mcm susah jer nak jumpa krim tue....
ker memang dah takder.....takper nnti kiter cari lagi yer sayang airil....



Fizri dah big boy....
tgk citer upin ipin kisah ikan laga tue....dan2 tue jugak suh apaknya beli ikan...
yang si bapak rajin melayan......gi la beli sekor.......
warna oren....beli bekas ngan makanan skali......
atie tgk jer perangai dua beranak nie...nak tgk sampai mana keeksaitedan diaorang nie kan
masa bawak balik ikan tue...amboi...kemain hepi dua beranak nie....
kejap2 kang duk belek ikan tue...
tapi tuelah...disebabkan terlampau sronok duk mengelek ikan....
esokkan tue ikan tue pun mati....
so kesian.....tak pasal2 atie rasa sedih....
atie bukan bleh kalau benda2 mcm nie...
kesian....
agaknya ikan tue mati sebab tgk si tuan dia terlampau eksaited kot.... :(


Tahun nie gambar raya family takder....
kalau ikutkan gambar nie dah bleh jadi gambar raya family...
tapi si adik bt spoil pulak....si abang pun selekeh.....
memang out la....


Gambar nie cantik....
sebelum si adik melalak kt gambar atas......dia bertenang mcm nie dulu....
tapi spoil biler si abang bt muka blur....adoihai
kalau si apak nya ada memang kene sangat lah kan....
takper....kiter cuba raya haji nnti....muahhahahahha





wife yusri ibu fizri n airil

Thursday, August 07, 2014

Gambar Raya Yilek

Seme duk pakat update kisah pasal raya
amboi masing2 meriah sakan nampak........
dengan baju mengerlip mengerlap....hahahhahah
raya atie biasa2 jer....tahun nie...
dua2 kampung kene balik....
kalau ikutkan giliran memang raya alor setar...
tapi sbb adik atie kahwin raya ke4...jadiknya
raya ke3 kami bertolak balik terengganu...

Ingtkan jem dah takder lah kan...
skali mak aiiiii......teruk giler kot....
sepatutnya 6 jam jer.......nie tak...sampai 12 jam kot duk dalam keter...
fizri tido...bangun pastu tido balik...pun tak sampai2 lagi kampung nya....
paling stress biler ada manusia2 yang potong kiri kanan....lorong kecemasan pun dia sapu....
kalau mcm nie lah gayanya.......memang lagi teruk kot jem nyer...
slalunya yang buat keje mcm nie orang yang takder hati perut....kaki busuk punyer orang...
songkok atas kepala...tapi perangai mcm tuttttttttttttttttttt......ha..kan dah kene....

Raya kali nie gambar yilek....
tak sempat nak ambik gambar....
apa yang bz sangat pun tak tau lah....
orang lain yang bz tapi atie yang berpeluh kehulu ke hilir buat2 sibuk...hahhahahahh
nnti ingt nak ambik gambar family kt studio la....
baru lah dapat hasil yg ok kan....




Ehsan dari tepon adik atie yang kahwin...
pengantin nie adik atie...anak no.3
lelaki sulung......kahwin ngan orang terengganu jgk...
ok lah tue....tak payah berebut nak balik beraya nnti..
eh...tapi memang masih ada ke tradisi berebut balik raya ha?
mcm kes atie biasa jer....
ikut giliran....
walaupun tiap kali kene balik beraya terengganu husband slalu bt drama swasta bagai...
tapi ok jer...
alah drama orang ngada....anak bongsu kesayangan mak lah katakan...
dia ingt kalau bt drama swasta atie nak beralah kot.....tak der maknanya....
giliran tetap giliran ok.....
tapi atie kenal husband atie...dia ok jer kalau beraya mana2........
heheheh



Gambar kahwin yang ada....
yang lain kiter serah pada yang pakar....
apa guna bayar mahal2 tapi tak ambik gambar banyak2 kan....
hehehhehe
harap2 gambar family saya jadik.....
maklumlah airil tengah ngamuk masa berposing tue....
spoil jer tau.....mak ko baru nak bergaya depan kamera....dah anak plak melalak....




Abah ngan adik bongsu jer takder dalam gambar nie...
yang belah kiri kakak atie
belah kanan mak....
yang budak pompuan 2 orang tue anak buah aka anak kakak
yang laki kt depan yang hensem lagi bergaya tue
ha...yang tue anak atie....
muahahahhahahahhahhaha
ok...esok kiter kasi upload lagi gambar yang mana ada....
hari nie tak berapa nak sempat...
ada keje nak kasi settle....hehehhehe


wife yusri ibu fizri n airil




Friday, July 25, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum.....
wah.....sunyi jer blog....uols dah start cuti eh??
atie last hari nie....
cuti start minggu depan direct seminggu....
atie beraya kt a.star raya pertama tue....
raya ke-3 baru balik terengganu
tak sabar nye nak balik.....
first time nak bawak balik si airil jumpa abah....
jangan tak percaya yer....
abah atie tak jumpa lagi si airil....
tgk gambar tue biasalah.....tp tgk real belum lagi...
sedih kan...... :(

Hari nie big boss bagi balik awal....best nyer....
bleh la kemas umah skit....kemas beg skit...
tak la kalut sangat pagi esok...
wah kau.....mcm kan nak balik beraya jauh jer...
padahal nak balik a.star jer pun....hehehhehe
bukan apa.....nnti atie direct dari a.star terus ke terengganu...
tue yang mcm2 benda nak bawak tue.....
Ishh...tetiba bleh blur pulak nak taip apa...
maklumlah....mood raya dah datang nie........bukak puasa nnti pun tak nak masak...
nak beli jer...(mcm lah sbelum nie tak pernah beli kan hahahahhah)
periuk belanga kiter kasi kemas berkilat siap2....
kahakhakahakah....over nau bunyik nyer kan....


Aiskrim pop.....
hari tue gi giant nampak la satu pek aiskrim pop nie...
apalagi...sambar la sepeket kan...
buh dalam freezer.....tunggu bagi keras
kiter kasi patah....hahahah
kenangan tue kenangan zaman budak2....




Dua beradik tgh tido time atie gi keje
atie masuk awal raya nie....
6.30 dah kuar umah.....
jalan jem kan...
kesian jer tgk....
nak bt mcm mana....saya yang menurut perintah maaaaa.....

Ok lah uols....
atie nak balik nie...
Akhir kata Slamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin....
babai uols....


wife yusri ibu fizri n airil

Wednesday, July 16, 2014

Familia

Best nyer lahai dapat cuti direct 4 hari.....
walaupun anak dan husband skolah....
tapi itu tak menjadi masalah.....hehehehe
pagi isnin tue husband hantar si kecik gi umah pengasuh....
pastu berduaan la dia ngan si fizri gi skolah........
si omak nyer apolaie......membuta dulu barang seminit dua....
wakakakkakak....
seminit dua apa nyer.....kul 10 baru terjaga.....hampeh dot com betul....
Bangun tue terus la buat operasi mengemas rumah secara besar-besaran........
Berhabuk bersawang betul rumah sejak atie pantang hari tue.....
Masa cuti bersalin tak bleh nak mengemas sangat sbb ada anak kecik...
risau takut habuk kan....
nie biler dah start keje...anak pun dah start hantar pengasuh bolehlah atie ambik masa skit nak mengemas...
memang puas hatie betulla.....
bolehlah beraya dengan tenang nnti....gituuuu....
macam la ko beraya kt penang kan........hehehheh


Lama tak letak gambar family kan.....
ha....skang nie bertambah la jejaka dalam rumah nie....
tunggu la si airil besar skit....mesti dia join abang dia bergusti ngan apaknya...
mau terbalik agaknya rumah tue nnti.....
nie kejadian kemarin.......
bawak anak jenjalan kt mall....tapi macam biasalah...
walaupun makan cukup...tido cukup....konsert tetap akan ada.....
si airil dengan air liur menjejes.......biler tarik tangan dia tak kasi isap....dia meraung mcm kene pukul kekdahnya....
si abang plak ngamuk2 mintak nak main game keter kt dalam mall nie...
kaki pun tak sampai nak tekan pedal minyak ada hati nak main.....sabar jer lah anak oi...


Oit....badan kembang lagi nie.....
hahahha....
lepas bersalin atie baru turun 14 kilo......
nak try turun 5 kilo lagi...
harap2 bleh la....hahhahaha......
bukannya tak bleh nak turun badan tue boleh tapi tuelah biler hari2 makan kek mau tak statik berat badan.....
atie nie agak lemah skit kalau tgk desert.....
pantang nampak kek.....agar2....kuih2 melayu mesti nak beli....
nasi tak makan sangat takper....desert tue penting...sbb tue biler nak kurangkan badan 
agak lambat skit......
eksesais pun jarang.......tapi takper..
pelan2 kayuh orang kata.....hehheheh
Fizri dah start nak ngajuk....biler ajak gambar.....tunjuk peace jer...senyum tak nak....
adik macam biasa.....jari dalam mulut....memang trademark dia dah tue....kalau boleh 10 jari dia nak masukkan dalam mulut tue....
sedap sangat gamaknya....


See.....puas tarik lagi tarik lagi kuat suara dia marah kiter balik.....
sampai kene pakaikan bip...
sbb baju confirm basah la....


Abang Fizri...
si budak ngajuk.....panjang ha muncungnya tue....
makin besar makin banyak akal....
terlampau sayang adik dia....
tapi biler adik nangis dia dulu yang marah...
"adik nie asyik nangis jer......nie abang ada nie..."
hahahhahhahahah


my hero...
abang fizri tak mo join....
nak mengajuk katanya.......


wife yusri ibu fizri n airil

Friday, July 11, 2014

Sesi membalas pinggan

Bulan puasa nie kan uols terkenal jugak dengan bulan bersedekah....
tambah kalau hidup berjiran kan....
memang menimbun la pinggan kat umah...
ha.....mcm atie jugak lah....
start dari hari pertama puasa....sampai hari ke 6 puasa....
pinggan jiran ada sembilan nak kene balas....
hahahahhah......mula lah pening nak balas apa kan...
atie nie bukan nyer terer masak sangat...
masak simple2 bleh la....nak jamu laki sendiri rasa dah lepas...
tapi biler kene jamu orang luar mulalah penyakit parkinson nak datang
tambah bulan2 puasa kan.....
tak berapa nak kompiden jer rasa masaka atie tue....
tapi takper...yang paling penting niat kiter tue....ecewahhhhh




Nie masak lemak cili api ketam....
first time dalam seumur hidup atie nie first time atie masak ketam...
hari tue gi kedai beli barang basah skit....
ternampak la ketam segar2....terus teringat kt laki...
husband atie dah banyak kali dah berzikir suh masakkan ketam kt dia.....
bukan atie tak nak masak...
tapi atie alergik skit....pegang ketam nak bersiang pun tangan bleh gatal2....
hari tue masa atie masih keje kt spa....pernah muka atie bengkak lepas makan ketam
bukan makan ketam ...tapi makan kuah ketam.........mak sedara yang masakkan 
gi klinik hampir2 doktor nak cucuk kt vontot.....tapi atie tak nak...
hilang lah seri vontot mak nnti kan....so doc bagi ubat alergik yang paling kuat...
makan sebijik ngantuk terus.......lepas kes tue memang atie tak sentuh ketam langsung
fobia kau......
tapi bukan lauk nie yang atie masak bagi kt jiran
dah lah first time masak kan.....bersiang pun tak berseni langsung.....(laki mak yang tolong siangkan)hahah
ada jugak yang tak lalu makan nnti....
tapi end up....hasilnya amatlah sedap kau........hahahha
taut jugak memula nak makan.....atie rasa kuah skit......isi laki tolong kopekkan skit...
uhhh manisnya........sedap nyer isi ketam....
last makan isi ketam masa skolah rendah......masa kt spa makan kuah ketam......sampai lupa lah mcm mana rasa isi ketam.....kahakakahakhakah
tapi lepas tue.....mata merah dah skit.....badan start gatal......
berdebar dah masa nie....husband suh masuk bilik rehat....dia tak kasi garu2 sangat....
tapi alhamdulillah......kegatalan tue tak melarat sangat....so lepas nie bleh makan lagi...wakakakak...
atie beli 3 ekor jer....6 hinggit...murah jgk kan......
ketam kecik...tapi isi padat gitu.....



Ha....lauk nie lah yang atie masak....
sambal udang....
yang mana jiran bagi sampai 2 3 pinggan tue atie bagi cempedak goreng skali....
berdoa banyak2 dalam hati masa masak tue biar sambal udang tue sedap....
alhamdulillah menjadi.....mihmimhihmihmih
ingt nak hantarkan skali kt member atie yang bujang sorang tue....
skali tgk lauk cukup2 untuk seme pinggan jiran....so tunggu lain hari  lahmasak bagi member atie rasa skit...
jiran atie  masing2 surirumah sepenuh masa........
nak tunggu atie balas memang hujung minggu la gayanya.....
selesai membalas....baru lega hati nie....
tapi lega kejap jer....
termasuk semalam....dah ada 3 pinggan baru yang nak kene balas....
naik pening dah nie pikir nak balas apa....
dah la "teror" masak sangat kan.....takper jangan risau
nnti kiter google resepi apa yang senang mudah cepat dah sedap untuk dimasak yer....
hehehehe



wife yusri ibu fizri n airil



Thursday, July 10, 2014

Ragam si anak.....

Assalamualaikum....
wah...sedar tak sedar dah 12 hari nie kiter berpuasa...
mcm tak caya jer...pastu raya....kihkihkihkih....
raya tahun nie bertambah best sbb anak dah 2...
kalau tahun lepas atie tengah mabuk ketipang payung....
ha...kali nie kiter bleh melantak puas.....tapi laksa masih berpantang lagi...
owh ais pun atie kurangkan skit...
kurangkan yer...bukan tak minum terus..
mana tahan tgk air sejuk glup glup glup......perghh....
lalu kt tekak musim panas cenggini memang mahbeles la.....
hahahhha.

Tahun nie atie nak try latih fizri berpuasa....
tapi masih gagal.......kahakahakahkah....
orang bangun sahur pun dia nak bangun sahur gak...
orang makan nasi dia mintak susu....
biler suruh puasa dia kata "wokeh ibu...fizri "kuasa" yer..."
biler bgtau puasa tue tak bleh makan minum air......azan maghrib jer baru bleh makan....
"wokeh ibu"....
tapiiiiiiiiii...................selang 2 jam lepas tue....
mintak nak minum susu....biler cakap "eh fizri kan puasa....mana bleh minum susu"
"fizri "kuasa" la ibu.....ibu catap kan tak bleh matan ngan minum air tapi fizri minum susu jer...fizri "kuasa"....
yerlah anak ku sayang...."kuasa" lah sangat kan.......

Biler gi bazar ramadhan nak beli kuih....
owh....dia lah paling champion membeli...
kejap kang nak beli mee goreng...kejap kang nak kuih karipap...pastu nak air milo....siap minum sambil jalan lagi tue...
kalah kiter yang tengah berpuasa....
dia tak tau mak dia nie duk telan jer ailio tgh milo sejuk sejuk mcm tue....
dugaan betul....
takper....pelan2 ajar....
kalau bleh atie tak nak umpan apa2....biar fizri tau apa makna puasa....kenapa kene puasa....
baru dia hargai skit erti puasa yang sebenar....-amacam...ada gaya uztajah tak?..mihmihmihmih


Nah...nie gambar terbaru 2 beradik....
gambar tak der kene mengena pun ngan citer fizri ber"kuasa" tue...
skang nie kalau bergambar pun kene tgk keadaan dulu....
mana nak handle si airil ngan ailio menjejes dia tue..
mana nak handle si fizri yang duk berposing sakan siap berpeluk tiang bagai kt shoping mall
mcm2 hal....si airil so far senang nak jaga....
perut kenyang....cuaca sejuk...senang hati lah dia....
kalau perut kenyang tapi berpeluh panas....ha....bergegar la dunia....
hari tue lagi la...
gi shopping jap nak carik kasut raya fizri....
biasalah kan......husband atie nie jenis yang cerewet skit.....
so...memang makan jam jgk la kan...
kejap ambik yang tue cuba...ambik yang nie cuba....
kene tunggu promoter carik saiz la bagai.....
si airil nie dia jenis tak bleh tunggu lama kt sesuatu tempat...
dia cepat boring....agak dia dah boring kot tgk si abang kejap2 cuba kasut baru...
dia menjerit pastu membebel sensorang....tak pasal2 jadi tontonan umum.....
tue baru adik....yang si abang plak biler terlampau hepi sangat dapat kasut baru...
bleh la pulak dia buat konsert siap menyanyi bagai 
kejap kang lagu gadis jolobu tue..pastu lagi si black yang demi cintamu tue.....pastu lagi si tegar la....
haih la anak.....sorang menjerit sorang menyanyi.....
kecoh betul.......
orang duk gelak2 jer tgk dua beradik nie....tak pasal2 mak ngan apak ko glemer anak oi......
hehehhe...

oklah....jumpa lain entry eh....
babai uols.....






wife yusri n ibu fizri...

Monday, June 23, 2014

Pengalaman bersalin kali kedua...

Lama sangat kan tengok gambar boyot atie tue ...
kahkahakhakah.....
punyelah takder masa nie nak update blog....
sampai dah masuk keje pun still blog berhabuk bersawang....
biler dah lama tak sentuh blog mulalah perasaan malas tue membuak2 terus rasa macam menyampah jer nak upload gambar
nak karang ayat lagi...
heheheheheh
keji sangat kan perangai....

Atie start keje minggu lepas lagi hari khamis....
rasa mcm tak puas jer duk umah....
nak guling2 ngan baby....
rindu nak jemput fizri balik skolah....
masak untuk family...
wah....mcm surirumah sepenuh masa plak kan...syok woooo
tapi tuelah.......nak tak nak kene keje gak.....
laki mak bukan nyer gaji 20ribu nyah boleh duk umah goyang kaki bagai...
hehhehe



Nie Airil Rifqi.....
no.2...adik Adha Fizri....
atie bersalin 13.03.2014
dipaksa bersalin sbb dah overdue, air ketuban pun kurang....masa biler turun pun tak tau la.....
pagi 11.06.2014 tue atie check up mcm biasa....
masa check up tue lah baru tau air ketuban kurang...
dia suh masuk wad terus...tapi atie mintak nak check in petang..... ha kau....perasan hotel sangat..hahahhha
sempat la atie balik umah dulu....kemas rumah....ambik barang skit lagi....
makan puas2 dulu......tunggu husband balik skolah baru atie gi hospital....
perasaan jangan cakaplah...takut wooooo....
sempat singgah tesco jap beli roti hotdog kegemaran fizri...
pagi tue dia ada pesan kt atie nak bawak roti hotdog pegi skolah...
dia tak tau mak dia nie kene bermalam kt spital malam tue....
perasaan bercampur baur...
sedih sbb fizri takder malam tue...sedih sbb risau mikirkan atie nie bleh bersalin normal ker atau pun operate jgk...
dan paling sedih sbb rasa sunyi mak ngan abah tak dapat datang tgk atie....





Masuk ubat 2 kali...
pastu atie buat lawatan tapak kt sepital tue...
sbb nak bagi jalan bukak cepat...
melawat tgk baby yang baru lahir...
comel2 woo.....bertambah tak sabar nak tgk baby sendiri....
sakit tak berapa kerap...still bleh tahan....
cuma yang paling tak bleh tahan biler doktor nak cek jalan...
doktor pompuan....giler ganas ko....rasa mcm nak terajang jer muka...
tak bleh ker nak cek elok...nie main seluk jer.....
biler dah bukak 4 cm....atie pun masuk lah bilik bersalin....
ada sorang nurse jaga atie.....baik sangat nurse tue...
lembut jer cakap......sampai dia dah habis shift pun dia tetap datang tgk atie dulu...
muka dia pun risau tgk atie sbb atie tak bersalin lagi.....
jalan bukan lambat....tp biler jalan dah bkk elok...
baby plak pi dongak....dengan atie sendiri pun dah lemah sangat...
nak tak nak operate jer lah...
sbb risaukan baby masa tue...
yerlahkan...air ketuban dah pecah...
kang kalau tunggu lama lagi bahaya kot...
takperlah...mungkin takder rezeki atie nak bersalin normal...
operate pun operate lah...janji seme selamat...
syukur alhamdulillah....



Reaksi fizri masa memula jumpa adik dia tue...usah cakap lah...
punyer lah seronok...
cium berkali2....
pastu heran kenapa adik asyik tido jer...
hahahahh......
paling tak bleh blah dia bleh pakaikan adik dia topeng otomen...
nasib baik la husband atie perasan...
si adik pasrah jer apa yang abang buat kat dia....
kahsiannnn...


Atie berpantang kt umah mak mentua...
nak balik kampung terengganu
husband plak tak sampai hati...
dia kata nnti dia rindu nak tgk airil....
rindu lah sangat kan...
muahahahhaha.....
atie pun tak sampai hati nak tinggalkan fizri......
so pantang jer lah kt alor setar...
tiap minggu husband balik...
lagi 2 minggu nak habis pantang baru atie balik penang...
pantang sendiri....
dah cekap kan...
cuma tak bleh sangat bergerak...
operate kali kedua nie lagi sakit...
saper yang pernah rasa mesti tau kan sakit tue macam mana....


Serupa jer dua beradik nie kan...
rindu plak dua beradik nie biler tgk gambar nie...
hehehhe.
oklah...keje banyak nie...
nnti kiter sembang lain...

wife yusri ibu fizri n airil


Monday, March 10, 2014

Saya yang terkini

Assalamualaikum
kalau ikut kan hari nie tarikh due atie...
tapi mcm kes fizri jgk.....bb overdue...
mungkin syok la kot duk dalam perut lama2....
makan sedap2 kan....kang kuar nnti kene minum susu jer...
kihkihkihkih.....

Tgk esok la mcm mana...esok atie kene gi spital bersalin..
kalau seme normal....doktor suh balik dulu...maka balik berehat kt umah la...
tapi kalau doktor suh masuk wad....maka atie serah diri la kt wad esok...
heheheheh...
hope semenyer berjalan lancar...
tidur banyak terganggu skang nie...kejap kang terjaga...
cek ada tanda ker tak der tanda....
cuak punyer pasal....
atie bukan apa...
sbb atie takder pengalaman turun air ker turun darah ker...
sbb mcm fizri dulu atie overdue....
dan doktor pi tebuk nak bagi air ketuban atie pecah...
kali nie punyer pun nampak gayanya mcm nak overdue jgk...
walaupun tarikh atie dah bagi sebenar-benarnya....
takper.....janji atie takder pa pe masalah...bb seme ok....
tak payah risau...
doktor pun dah cakap...kalau overdue sekali pun no problem....
kiter tgk la esok lusa mcm mana...

Skang nie negara dikejutkan ngan kehilangan kapatebang MAS...
(ayat buku teks sangat)...
masa dapat tau info nie rasa terkejut....takut...sedih....seme ada...
walaupun takder adik beradik dalam tue...
tapi sebagai manusia kiter tetap rasa sedih...
hope diaorang selamat...tue jer yang kiter mampu mintak...
kalau boleh hentikan segala spekulasi yang merepek tue...
dgr jer apa brita yang kuar.....
kadang2 sedih biler baca status sorang2......
mcm2 andaian....kalau bleh rentikan lah...
jaga perasaan ahli keluarga mangsa....

Atie jadi risau biler dapat tau brita pasal nie...
bukan apa......terus terang lah kan atie bagitau
atie memang jenis penakut naik flight....walaupun dah banyak kali naik kapalterbang....
tapi rasa takut tue masih ada..
tanya lah kawan opis atie...
masa first naik dulu atie tak takut....rasa teruja...sbb tak pernah naik kan....
seronok jangan cakap lah...
tapi makin lama atie jadi mcm takut....semenyer lepas atie kene serangan panic attack masa dalam flight...
rasa mcm nyawa kt hujung tanduk dah.....
biler flight bergegar makin kuat rasa panic tue....
hanya Tuhan jer yang tau perasaan atie.....
lepas pada kejadian tue lah atie jadi makin takut nak naik flight...
fikir bukan2....
pikir flight terhempas la....
fikir kene telan dek puting beliung la.....its sound merepek kan....
tapi tuelah yang atie pikir.....

Tapi alhamdulillah....makin lama makin hilang....
last atie naik flight masa kene gi kursus kt pd....pi ngan member la....
masa tue dah makin reda rasa takut atie tue....
tapi tak tau lah nnti akan datang mcm mana....
sbb memang dah lama atie tak naik....sbb masa gi kursus tue pun atie dah pregnant....
tapi lepas baca brita pasal pesawat nie
hope panic atie tak menyerang lagi la....
susah ok nak kawal...kene ada kekuatan.....

Ok lah uols...
nie atie nak sajikan gambar atie yang terkini.....
atie sendiri terkejut ok....
besar nyer lahai....
hehehehhe...
jangan terkejut plak....sila pasrah yer masing2
husband dah komplen...dia kata atie berat....
ekelehhh.....berat lah sbb ada bb...tgk la lepas bersalin nnti...
kalah nasha aziz ok....muehehehhe




Sajer tak besarkan gambar....
mak malu nyah.......
hehehehhehe



wife yusri n ibu fizri

nuffnang