Friday, July 03, 2015

Lauk berbuka puasa hari ke-15

Assalamualaikum

Hari nie update pasal lauk berbuka eh....
memula ingt nak update pasal rumah...tp minggu depan la...
sbb tetiba blur nak taip apa tadi....
tapi tgk gambar lauk bebuka semalam terus ada idea nak menyembang...
maklumlah tgh lapar....nmpk makanan rasa semangat balik...
tue baru tgk....belum makan lagi...
azam memula puasa kononnya nak diet atkins sampai ke hari nie tak tercapai...
asyik terbabas jer....
wakakakakakakka....
hari nie dah 16 hr puasa kan...sempat lagi tak nak kurus sebelum raya...
boleh rasanya....dengan syarat jgn masak.....
takpun jangan masak sedap.....*sedap sgt ker ko masak atie oiiii......
dah kalau tak masak....
3 lagi pahlawan kt rumah nie nak makan apa.......
arghhhhhhh........see....sbb tue la atie susah nak diet.....
*sedih....sambil geleng2 kepala mengenang nasib badan..lepas nie suh pahlawan 3 orang tue lah yang masak....... 



Lauk berbuka semalam
sambal udang pelbagai saiz
ikan jaket yang tinggal sekor jer...
ikan sardin goreng sekor tapi kerat dua....
telur mata kerbau....kenapa kerbau??
sambal belacan add on tomato
ngan daging masak kicap hari sebelum punyer....elok lagi...so panaskan dan hidang....
dan si gendut pipi labuh kt depan....tue bkn lauk berbuka puasa...
tue penyeri time berbuka...
mmg penyeri sangat...
bagi tumpah nasi kt bawah...
tolak ikan pakai sudu....
tarik telur mata....
bagi tumpah air.....
siap package nak naik atas meja....
behave time baca doa jer....
kalau mcm tue kene baca doa banyak kali baru dia boleh duk diam....
masa biler pulak nak makan kan....
orang lain kul 7.30 dah berbuka...
mak ngan apak ko berbuka kul 9.....
banyak cantikkkkkkkkkkkkkkk




Sambal udang masih ada...
banyak lagi...
hari nie bkk puasa mkn lauk sambal udang lagi lah....
en.laki katanya ada bkk puasa kt skolah...
so..tak yah nak masak lain dah...
atie memang simple...
masak nasik..letak dlm pinggan..cedok sambal udang....dah cukup...
tak payah nak berhidang bagai...
kuih pun tak yah...mkn jer kerepek...maruku...biskut.....
pastu goyang kaki tgk tv.....
wahhh...mcm bujang sangat kan....
untuk laksamana dua org tue kita masak sup makaroni jer...
masak nasi pun bukan nyer nak mkn...
perut western lah katakan tapi muka melayu sejati...
acaner.............
sabar jerlah.....



wife yusri ibu fizri n airil







Thursday, July 02, 2015

Rumah - Part 1

Assalamualaikum.....

Sebenarnya mcm terbelah bahagi nak update pasal rumah...
first sbb rumah atie nie biasa2 jer...
takder lah gah mana pun...
second sbb mmg tak banyak barang lagi...
maklumlah....dulu duk rumah flat jer....
3 bilik.....satu jer bilik air...tue pun kongsi ngan tandas...
kalau sorang tgh mandi.......sorang lagi nak memerut....
mmg berpeluh air jantan satu badan la menunggu si mandi tue habis...
hahahhahahah
aik...mcm ada pengalaman jer....well......
bilik rumah sewa dulu kecik......
dapur pun kalau masuk dua orang jer dah cukup sesak napas dah...
tp walaupun rumah kecik.....
tahap ketakutan tue tak tinggi la...
sbb kalau ko masak awal pagi pun........dgr something2 ker...
ko jalan dua tiga tapak dah masuk bilik....
lagi best kot rumah mcm nie....
nak dibandingkan dgn rumah skarang mmg banyak beza la.....
disebabkan tak banyak barang....
kalau cakap mmg duk bergema lagi...
tue kalau cakap....
bayangkan kalau dua orang laksamana nie bergusti...
rasanya rumah hujung sana pun dgr agaknya....
sesapa lalu mesti ingt dalam rumah nie ada 10 orang
padahal 4 jer....
tapi dia punya riuh tue macam ada satu kampung ha.....

oklah tak nak citer banyak......
meh tinjau2 skit rumah atie nie...
atie update skit2 la yer....
memula bilik dulu....
mcm yang atie inform tadi...
rumah tak banyak barang lagi.....
tunggu la duit turun dari langit bleh la beli sikit2 barang rumah.....




Nie bilik utama.....
lampu tidur tue hadiah masa kahwin.....
biler pindah rumah baru lah bleh bkk....
hahahha....
nasib baik masih elok lagi...
hikmah pindah rumah nie.....banyak barang yang dulu duk jer terperuk dalam stor dah bleh guna pakai...
hahhahahah........
cantik2 plak tue......
atie ada bt reno skit kt bahagian atas nie...
atas luaskan skit balkoni....
sbb senang nak sidai baju....
nak sidai kt belakang rumah mmg tak bleh....sbb space jadik kecik biler atie luaskan bahagian dapur tue........
nnti la bebila free atie tunjuk bahagian balkoni rumah pulak......
pun kosong lagi...
ikutkan hati nak beli buaian yang kaler putih tue...letak bantal merah.....
tantiknyer.......
pastu petang2 duduk sambil pgg novel mcm dalam drama2 melayu...
wakakakkak....berangan jer la boleh....
rasanya kalau duk kejap jer....tak sampai seminit dua ornag laksamana pun datangggggggg






Atie buat cabinet kt dalam bilik nie...senang...
tak yah nak beli2 almari dah.....tema mcm biasa la....
tak hitam mesti putih...
kaler selamat en.laki kata...
lagipun pilih kaler macam nie dia akan nampak luas lagi rumah.....
stengah orang kata susah nyer nak jaga barang2 putih dgn anak kecik...
eh takderlah....
biasa jer sebenarnya....
stakat nie seme perabot masih dalam keadaan selamat....
wakakakakkakak

Banyak lagi ruang kt belakang nie...tapi tak yah la tunjuk...sbb mmg kosong lagi...
tunggu la beli barang2 skit bagi cantik baru la bleh show off....
eh....mcm riak eh...
ok tak yah.....
hahahhahahhahahha..........


Poyo jer nak buat tajuk rumah part2...
ko ingt rumah ko bangelowwwwwwww...........



wife yusri ibu fizri n airil...




Wednesday, July 01, 2015

Bz beeeeee

Assalamualaikum...

Atie cuti hari nie..
Jaga si abang demam campak..berjangkit dari si adik
Si adik pulak berjangkit kt dari umh pengasuh dia...
I is redha....masa si adik kene takder lah kelam kelibut sangat sbb memang masa cuti skolah..
So mmg duduk ngan abahnya la kan....
tapi biler kali nie si abang plak kene....bukan time cuti skolah plak tue...
nak tak nak kene gilir2 cuti la ngan en.laki.....
hahahhahhahah

*entry nie taip lama dah...tapi tertangguh....maklumlah bz....i kan menteri pertahanan.....so mmg bizi menyelamatkan dunia la....hahahhahahahkkkktuiiii......

Sejak pindah nie.....jadual mmg agak kelam kelibut skit...
sbb nak dapat bebetul timing yang perfect so mmg ambik masa skit la kan....
banyak try n error....
tapi bt masa nie yg paling selesa is....pegi sebuah keter....
en.laki hantar atie dulu...pastu baru dia gi skolah ngan hantar anak2......
balik.....en.laki akan ambik atie plak.....
sbb tue atie masuk kul 7.30 balik 4.30....
sbb datang awal kan......dapat la balik awal......
naik keter atie jer....senang......mudah menyelit ngan jimat minyak.....
walaupun keter en.laki pun bleh dikatakan jimat minyak jugak....tapi kos nak servis nnti mahal plak kan...
keter atie save kottttt....so...kenapa bayar lebih....(tetiba kuar iklan tesco....vongok....)

Hari tue hantar la servis keter atie nie....
just tukar minyak hitam....cek brek...tayar....apa bagai...
yerlah dah berulang jauh nie....keter kene la perfect luar dan dalam.....
tgk tuan la kan.....*sambil angkat2 kening......
dekat nak siap....
skali keter lain langgar.....dalam bengkel plak tue...
dari nak servis jer tak pasal2 kene bertenggek lama kt bengkel...
bengkek jer hati nie ngan mamat pakistan karpet tue......
nasib bulan puasa....kalau tak mmg kene maki la.....
mamat tue ngan bengkel yang kene tanggung seme kos....
sbb kebetulan yang bawak masa tue pekerja bengkel...
apalah nasib.......
dugaan bulan puasa orang kata...
kalau tak der dugaan tak best jgk....
sesekali ada cabaran baru lah ceria hidup.....
walaupun menambahkan kerja lagi kan......
sabar atie sabar.................



Keter i lepas kene cium ngan keter lain...
bukan nak kata apa.....keter atie nie mmg kerap nau orang nak cium....
hari tue mercedes.....
lepas tue lori...
pastu nie keter wira....
tergoda la tue ngan keseksian keter i....
hahahhahha
oklah malas dah nak citer pasal keter...
kiter citer pasal lauk bkk puasa la eh....




Nie lauk bkk puasa hari apa ntah tak ingt....
sambal bilis tue yang hari sebelum punyer....ada lebih kita forward ke hari berikut...
hahahha
masak sup ayam....
pastu bt sambal kicap....mahveles ko.....
reason bt sup ayam pun sbb masa nie fizri demam campak...
nak kasi campak kuar habis....kita bt sup ayammmm....
sedapppppp....lawan ngan sambal bilis ngan sambal kicap kan....
ada ulam timun skit....tapi airil dah ratah tinggal 2 jer.....
airil mmg suka sayur...
pengasuh dia pun cakap....kalau lauk sayur laju makan...
harap kekal la sampai ke besar kan...
baru lah kulit cantik.....gituuuuu



Nie nasi lemak.....
masak nasi lemak dulu baru masak sup kt atas tue...patutnya gambar nie kt atas kan....
lantak lah....
kali nie masak nasi lemak...tersedap wei....
nasi lemak tue mmg berlemak elok....
lembut jer...
biler lagi nak puji masakan sendiri kan....
masak bulan puasa agaknya....tue yang sedap terlebih tue....
kikikikiki

Hari nie dah 14 hari kan kita puasa....
atie dah 3 kali beli lauk...
tp bkn kt bazar...beli kt restoren....
order. balik makan kt umah...
nak mkn kt restoren tunggulah hang tuah read-airil nie besar skit
kalau tak nnti ada jugak kang tercekik masa makan .........
so kita ambik langkah selamat....
kt rumah ko nak bersilat ker....nak menari zapin ker...lantak.......
hahahhahah

oklah nak sambung kejer...
banyak kejer nie...smalam balik meeting dr putrajaya....banyak plak amanat diaorang kan.....
lambatnyer nak pencen....waaaaaaaaaaaaa


wife yusri ibu fizri n airil


Friday, June 19, 2015

Nasi Goreng Pukul 3 Pagi....

Assalamualaikum.....

Menu berbuka smalam takder yer....
sbb lupa nak snap...hahahhaha.....
eh uols....kemarin atie balik kul 4.30 sampai rumah 5.30
leganya hati nie...
asar dulu...pastu siap2 bt apa yang patut nak berbuka nnti....
tue smalam la......harap2 la kekal sampai habis puasa nie...
jgn la memandai jem sana sini....mau ada jgk bkk posa atas jambatan nnti
kalau tetiba jer jem kan.....

Pagi tadi bangun sahur kul 3.30..
masak nasi goreng....
sesimple yang boleh...
ada balance sambal sotong tue.....atie buh skali dalam nasi goreng tue...
pecah telur dua bijik....
tabur garam skit atas nasi...
dah siap......
senang sangat....minum air kosong jer senang
sbb husband tak suka sangat minum manis....cepat dahaga nnti....
tak sampai 15 minit pun duk kt dapur tue.......mmg sesuai sangat masak ringkas mcm nie utk orang yang penakut mcm atie...
muahahahhaahhahahahha......
jgn tak tau......turun jer bawah terus on chanel 106 ok..........dgn harapan seme jembalang2 bertempiaran lari...
manalah tau sesat sekor dua nie dari penjara tue kan...

Dah siap masak nak kejut la husband ngan fizri...
skali tgk...budak kening tebal nie yang bangun.....
mcm kan dia jer yang nak puasa....
si abang sampai ke sudah tak nak bangun....
biler kata sahur nnti kene puasa....
tetap cakap tak nak mkn...tp fizri puasa....
makin kering la fizri tue nnti....
tak bleh jadi nie....nak kene slow talk jgk ngan fizri....
harap menjadi la kan.....



Haiiii....saya airil....
ibu cakap saya lasak....saya suka bt aksi stuntman...
panjat sana sini....naik atas abang...naik atas abah...
saya makan kuat...tp badan maintain jer...



Nasi goreng pukul 3 pagi nama diberi....
sedap jgk nasi goreng simple mcm nie.....
atie sebenarnya nak bt diet atkins....hari tue stop kejap...
ingt puasa nie nak sambung balik la kan...
skali sendiri masak sendiri tak tahan tgk....
nak tak nak kene makan jgk.....
nikmatnya lahai...
hahahhahahahhah





wife yusri ibu fizri n airil



Thursday, June 18, 2015

Teaser : Rumah

Bismillahirrahmanirrahim...

Selamat berpuasa uols........

Mesti boring kan bkk blog nie jer balik2 citer
progress rumah jer...
bkn stakat uols....atie pun boring ok......
hahahahha
kali nie bkn takder mood nak update tapi sbb bizi 
menyelamatkan dunia.....bab kata kak chooyaya....
part time power rangers kuning...
tapi i pink.......hahahhahahah...pun boleh...

Ok....atie secara rasminya dah pindah rumah sendiri
awal bulan hari tue...
sebulan sebelum pindah sampai la ke hari nie...
kami masih dalam tempoh percubaan....
orang lain sronok duduk rumah sendiri...
tapi kami biasa jer...mcmkan takder perasaan plak...
memang tak bajet yang kene pindah....
biler tuan rumah kata dia dah jual rumah kt kakak dia dan kakak dia nak duk sangat sangat sangat....terus rasa down..
ok......takper....terima jer lah kan...
tapi yang terkilan sangat tue biler minggu lepas husband jumpa dia nak bg kunci rumah....
boleh plak dia kata....kalau kakak dia nak duduk takper lah...
kalau tak nak dia nak sewakan kt orang lain...
hari tue kata nak sangat duduk....
kalau ikutkan hati tue dia nak suh kami kuar awal bln 5 hari tue...
ewah ewahhhhhhhh.........
bgtau pun lambat....ada hati nak suh kami kuar on the spot....
mmg mengundang amukan lah kan....
tapi biarlah.....biar lah dia nak bt apa pun kan....
janji belah atie seme settle....
malas nak cakap banyak....

Diikutkan hati nie...mmg nak pindah biler salah sorang dapat tukar seberang
so takder lah bajet terlebih kan......
nie bayangkan eh......atie ngan husband still belah pulau....
kul 6 pagi sesudah subuh kami mmg kene kuar dah 4 beranak.....
kesian tgk fizri menggigil jer mandi pepagi....
si adik tgh sedap2 tido dah kene angkat masuk keter.....
husband hantar atie dulu baru lah dia 3 beranak otw ke sekolah...
hantar adik dulu kt pengasuh....hantar fizri ke tadika...
letih jangan cakap lah....
tue belum masuk petang lagi...
husband kene tunggu atie sampai kul 430 ptg
baru la bleh balik.....
selagi tak dapat tukar rutin kami hari2 mcm nie lah......
tue baru bab berulang gi keje kan....
nie rutin dalam rumah.....
bangun kul 3 pagi nak masak.....masak untuk petang balik keje....
seme orang tgh sedap tido peluk bantal atie dah kene menumis menumbuk bagai...
nasib baik bkn duk flat...
kalau flat mau marah orang atas bawah pepagi lagi dah menumbuk.....
wakakakakakakka.....
ada yang tanya apsal tak masak balik keje tue...
tak boleh noks.....
rumah i jauh......kalau jalan tak jem...lancarrrrrrrrrrrrrrrr jer takper lah...
cer bayangkan kalau jem....perghhhhhhhhhhhh......naik panas vontot
tambah lagi kalau jem atas jambatan....
jambatan tue kalau jem mmg kim salam sayang sangat lah.....
boleh stop tepi mancing dulu baru keter dapat jalan...
tue pun alahaiiiiii.......siput sedut pun lagi laju....
*teringin siput sedut dari hari tue lagi.....haihhhh....
sbb tue lah atie masak sesiap....
sampai jer rumah.....tinggal panaskan....
masak nasi....
goreng ikan pekasam ker skit....
goreng telur ker skit........
mandi...sapu sampah....mop skit......dah boleh makan sambil tgk dia isteri luar biasa....
gituuuuuuuu..............

Tapi ada kekurangan skit lah biler masak pepagi nie....
hahahhahaha......
dgn korang tak der kot....
nie diri atie sendiri.....i kan penakut...
biler dah mmg penakut tp terpaksa bangun pepagi..
turun bawah masak.....mmg mcm2 jenis jelmaan la kuar dlm kepala nie....
hari first hari tue kejut en.yusri temankan...
pastu dia kata....takper...turun jer lah...bkk pintu nie.....nnti dia dengar dari atas...
dah kalau tido jenis stok bom meletop pun tak dgr mcm mana dia nak selamatkan i kalau i menjerit dari bawah kan.....
sajer jer tau....
jadi nak tak nak....kene turun jgk....
seme lampu atie bkk....pastu on tv chanel 106...
ada lah zikir sesikit.....hehehheheheheh
sambil masak sambil membebel.....menyesal beli rumah dua tingkat nie...
kalau tau kene masak pepagi beli jer rumah flat.....
lagi lapanggggggg dada nie nak masak......
tapi benda yang lepas usah dikenang...benda dah jadi.....ngeh....ngeh....
nak tak nak ko kene masak jgk atie oiiiii.......
bulan puasa nie takper lah skit...
sbb seme jelmaan tue kene ikatkan.....tapi nnti biler dah bebas nnti acaner.....
ada jgk nnti angkat tong gas naik atas kang.....
nak mintak la en.yusri btkan satu lagi dapur kt atas.......
senang skit..........

Banyak nyer membebel....citer pasal rumah belum masuk lagi nie.....
ok...nie nak kasi teaser skit.....
asyik korang jer ada teaser atie pun nak....
nah tgk lah....
esok2 atie update skit2 pasal rumah eh.....
babai......



















wife yusri n ibu fizri...

Monday, May 18, 2015

Progress pindah umah baru 60%.....

Assalamualaikum...

Mode pindah rumah is on...
giler letih kau.....hahahahhahah
dah lama tak update blog tetiba update terus ngadu letih pindah
sengallll

So far progress pindah masih 60%
kemarin ambik lori untuk angkut barang2 dari rumah lama ke rumah baru...
perghhhhhh...tak pernah rasa letih mcm nie....
walaupun sbelum nie mmg la ada angkut skit2 kan barang tue...
and slowly kemas
tp biler dah start angkat barang yang besar...
baru terasa mcm kauuuuuuu.....nak patah riuk ha.....
sambil mengemas sambil membebel kt husband mintak dia upahkan 
sorang maid untuk binik nyer yang bam bam nie.....

Bulan nie mmg bulan yang agak bz....
memula start bz tue biler kene basuh umah....
tue pun satu hal....
dua tiga kali basuh umah tetap la lantai rasa mcm berpasir jer...
tak selesa kesan simen kan...
last2 nak cepat punyer pasal.......gi kedai beli asid untuk cuci mozek....
tuang jer.....ha kau...menggelegak...
risau gak takut tak pasal2 pecah lantai mozek nie kan.....hahahahahhahaha
tp seriesly senang sangat.....walaupun ada skit2 lagi....
nnti nak beli lagi la........smalam husband terkejut biler bagitau asid dah habis....
sebotol besar plak tue...
tapi mmg agak bahaya....atie buat time anak tido....kalau bleh pakai la jaket keselematan....
atie siap panjang atas toilet bowl....sbb tak berani nak pijak....dia mcm panas gitu...
bau....masyaAllah........menyengat ok.....
nasib tak pengsan.....

Atie tak sepenuh nya pindah lagi....
masih duduk kt rumah lama......
tue yang rasa mcm tak terurus jer nie...
kejap baju kt umah sana....pastu baju kt umah sini....
pagi tadi nak gosok baju......melilau jer carik baju kejer...
nie balik nak carik spender ngan baju kecik....ada ker tak.......
kalau takder kiter beli jer spender pakai buang senang....
hahahahaha.....giler teruk nie......
lepas nie mmg ulang alik pakai baju keje yang sama jer...
member nak perasan...perasan la.....hahahhahahahah

Hikmah biler pindah nie....segala jenis barang yang selama nie terperuk jer kt stor
atie kuarkan..
yang mana patut buang kita buang.....
hr tue.....kemas2 jumpa banyak pulak hadiah kawin...
apa lagi....bukak terus guna....
malas dah nak semakkan stor.....
tapi tuelah....syok sangat kan mengemas....nak buang segala jenis barang
ambik...........barang dapur gas yang besi tue pun atie buang...
dapur nyer ada....tapi besi keliling tue yilek.......
dapur tue mmg tak nak guna dah....tp ingt nak simpan lagi sbb mmg bleh guna lagi...
mana lah tau nnti nak buat kenduri pasang 100 buah khemah...*mata juling ke atas......*
kannnnn.....bleh lah guna.....
walaupun pemetik api tue dah patah........tp biler guna sudu ok jer....
masak jugak lauk tue...........kehkehekehkeh

Barang masih banyak lagi yang tak masuk....
mcm almari baju.......kabinet tv.....kusi.....tunggu la...step by step........
sbb nak settle kan satu2....
memula atie buat bahagian dapur....
pastu settle...bt bahagian stor......
pastu bahagian ruang mkn.......
nie tunggu almari siap....
baru nak kemas baju plak...yang nie mmg akan lama...
nak asingkan baju2 yang dah tak bleh pakai kan......
nak menggosok lagi...
fuhhhh......dgr pun dah penat.....apatah lagi nak buat kan...
tangan pun dah sakit nie....rasa mcm ada muscle plak ha.....hahahahahh




Antara barang yang kene angkut.....
seme dah dipindahkan.....
nie baru skit.....
banyak lagi sbenarnya.........hahhaha...tak nak tunjuk malu
sbb selerak sangat....
buat seme nie masa bebudak nie tido atau kt umah ngasuh...
kalau tak ada jugak yg termasuk dlm kotak nnti....
kang sedar2 anak hilang........sabar jerlah....
dua orang laksamana mmg mem"bantu" sangat sangat sangat 
ha.....boleh caya ker?
hehehhehe....

ok lah...nnti atie update lagi eh....
tunggu rumah betul2 kemas baru kiter snap pic yer....
skang jangan lagi.....
masih ditahap perahu pecah......


wife yusri ibu fizri n airil




Tuesday, March 17, 2015

Befday Airil......

Assalamualaikum......

13.3.2015 genap umur airil setahun....
befday nyer hari jumaat tapi kemarin baru potong kek...
hahahhaah....
sabar jer lah airil eh...
ikutkan hati mmg nak potong2 kek hari jumaat tue...
nak singgah la beli kek kt kedai kek biasa....
tapi tuelah.....ibu kan.......
tetiba rasa sedih...
masa fizri dulu siap tempah lagi....
rasa mcm tak adil plak kan...walaupun si kecik nie bkn tau apa pun...
sambut ker tak sambut ker......lasak tetap lasak......
tapi tetap rasa mcm berat sebelah jer....
pastu apa lagi....terus kontek kak jeri....kek dia sedap kot....
skali kawan tgh packing baju nak balik kampung....hahahhah.....
pastu misi mencari pembuat kek pun bermula...tue yang timbul status atie hr tue kt fb tue....

Tapi tuelah...mgkn takder rezeki...kebanyakkannya tak ambik last minit...
kalau ambik pun charge overdose la pulak kan...
pastu tetiba teringat member atie si wani...kawan dia buat kek...
so...apalagi...terus la tanya dia.....
paling lega sbb dia bt kek yang stengah kilo.....
ok lah tue...kt rumah atie nie...atie jer pun yang suka desert kek2 bagai seme nie....
hahahhahahha......
tapi biler dah rasa...cam menyesal plak order skit...kalau order sekilo kan best...
sbb kek dia besttttttttttttttt gilerrrrrrrrrrrrrrrrrr
dgn fresh cream nyer...
pastu kek tak berapa manis...
memang A++++++++++++++++++++ atie bagi ko.....
hahahhahahahahh
nasib baik jugak dia layan jugak atie yang nakkan kek tema robocar poli....
kartun kegemaran airil ngan fizri.....
kartun pada zaman dahulu pun airil suka jgk...
tp takkan la nak order yang tue...dah tak senonoh pulak kalau ada gambar boya...pak rimau...badak...hahahhahahahhahah
tak senonoh ok......




Agak huru-hara jugak masa nak potong kek...
sbb dia geram nak main ngan pisau kek tue.....
pastu dia geram tgk gambar kartun atas kek....
si fizri plak dengan bangganya ingt befday dia....tue yang kawan bersiap kemain tue...
siap berpacak lagi rambut....




Tgk airil....
dia aim jer ngan pisau tue...



Lega biler dah dapat main ngan pisau...
habis berlemoih krim kene baju....
sampai ke rambut la......
nak dilarang marah.....rasa nak gigit2 jer budak boyot sorang nie....



Kek airil......
mmg puas hati dgn rasa......



Airil....
atie jarang kan citer pasal airil....
bizi nyahhhhhh.....
tambah plak skang nie mcm malas jer nak karang kt blog...
citer banyak...tapi tiap kali nak udpate jer blur.......huhhuhu

Airil perkembangan dia cepat...
umur 9 bulan dah boleh jalan.....
kejap jer dia merangkak....
pastu skang...dah start nak bercakap...
first word dia...Allahuakbar.....
sbb suka dgr azan....
paling atie terharu dia dah ajuk kami semayang.....
alhamdulillah..........siap sujud bagai....
comel jer ngan punggung tonggek2 tue......
second word dia....abah.....
ok fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.................
dah banyak kali ajar sebut ibu tetap dia bt derkkkkk.....
ok...pas nie nak susu sila carik abah....
airil jenis manja.....
bukan sikit2 dah terlebih ok....
suka org ngadap dia 24 jam.....
jgn langsung ko bangun dari ngadap dia...
mmg mengundang amukan la nnti....
airil jugak jenis garang....
tambah2 kalau dengan abang dia si fizri...
fizri sabar jer tgk adik bt pa per pun.....
mmg nak kene piat telinga nie......
hahahahhahhahahha
dulu mmg manja ngan atie...tapi skarang lagi suka ngan abah dia....
sbb abah dia bawak dia naik motor...
suka la kawan.....
ibu pun boleh bawak motor la....ibu jer tak nak...
sbb badan dah mengembang......naik motor dah tak balance.....
hahahhahahahhahhahah
makan lalu....tapi berat manjang jer dalam kawasan kuning....
mgkn sbb dia aktif sbb tue berat tak berapa nak naik....
takperlah...asalkan sihat tubuh badan cukup.....
kadang2 kalau gemuk pun susah hati jugak kan....kang jadik obesiti plak.....
hahahhahaha.....
atie selalu ingt masa atie ngandungkan airil....
banyak betul dugaan....
tapi berkat kesabaran........atie hadap jugak....langsung tak terkesan pun dalam hati....
atie harap airil pun mcm tue jgk nnti....
tabah dalam seme ujian...biarlah orang nak kata apa pun kt kiter...
janji kiter dah buat apa yang betul.....Allah swt kan ada.....
ingt yang tue jer........

Mcm mana pun perangai anak2...
tetap la diaorang terpaling atie sayang.....
saper tak sayang anak oi......
harta yang tak boleh tukar ganti.....
Ibu harap anak2 ibu boleh jadi insan berguna satu hari nnti....
Aminnnn


wife yusri ibu fizri n airil




Monday, March 16, 2015

Rombongan Budak Tadika

Assalamualaikum....

Cuti sabtu hari tue....
atie ikut rombongan skolah fizri...ala....bukan gi mana pun...
jalan dalam penang jugak......
ok lah tue...budak tadika jer pun...
mostly mmg dah pernah pi kot jln2 kt tempat rombongan nie...
tapi budak2 kan......biler dgr nak jln2 ngan kawan strat malam tue lagi dah tak lalu makan...
eh....tue anak aku......hahhahahahahha....teruja ok...sampai nak tido pun pesan banyak kali suh kejut......mcm lah selama nie bukan atie yang kejut......
budak2 nie diaorang hepi sbb dapat naik bas....
nampak jer batang hidung bas pakat meloncat ramai2.....
dah dgn i pun teruja pulak....
budak zaman sekarang cenggini la yer...
sronok naik bas sbb selalu naik keter jer kan...
time atie dulu...sronok naik keter sbb slalu nau naik bas...
hahahha...terbalik kau....
zaman dah berubah...........
fizri banyak kali jugak naik bas...
sbb masa duk ngan pengasuh yang lama...si mami tue...
mami selalu bawak dia naik bas....
mami tue tak bleh drive....biler laki dia kejer....
nak hilangkan boring dia bawak la fizri jln2.....
tak der teruja sangat fizri hari tue biler dgr naik bas.....tapi biler cikgu kata naik bas
besar dua tingkat.....naik seronok la.....
tapi bukan bas dua tingkat yang disebut.......bas tingkat dua......
hahahhahahahah......punnnn boleeeehhhhhhhhhhh....



Bersama bff....
ada atie letak gambar nie dlm fb....
yup....diaorang mmg rapat....
cikgu pun dah tau....
kalau fizri mesti ada affan....kalau affan mesti ada fizri...
jalan pimpin tangan......
cerdik budak nya.......
atie suka dia berkawan ngan affan.....
sbb petah bercakap........
takder lah nak citer main game ker....main henset ker........
sepanjang dalam bas seme citer pasal jalan......pasal rumah....pasal skolah....
sronok dgr biler diaorang sembang......
kelakar jer manjang......

Atie harap diaorang bleh jadi kawan baik sampai biler2.....
affan banyak ajar fizri......
kenal sejak 4 tahun lagi...
affan dah bleh membaca....mmg lancar....
fizri pun alhamdulillah dah boleh membaca.......
dah tak bleh nak tipu dia pasal info chanel tv.....sbb kawan dah bleh semak info sendiri.....wakakakkakakakakkak
tahun nie mmg tahun yang kene ajar kaw2 fizri.....
husband dan atie mmg sama2 akan guide fizri....
kalau ikutkan tak nak lah paksa2 kan....
sbb takut stress....
tapi biler tgk pelajaran budak2 skolah rendah skarang.....i pulak yang jadik stress....
susah ok.....
husband pernah tunjuk contoh soalan budak darjah satu yang nak tentukan duduk kelas A ker B ker......omaankkkkaaaiiiiiiiiiiiii.......
susah kot.........
atie pernah tanya betul ker...ker dia yang tipu atie....
tapi mmg tak ok...mmg betul mcm tue lah pelajaran zaman sekarang......
cikgu fizri dah inform atie....
zaman atie dulu....takder nyer soalam mcm tue...masih belajar A B C jer....
tapi darjah satu sekarang dah mcm darjah tiga dia punyer advance....
adoiiiii....mmg tak bleh ambik mudah ok.....
nasib baik la husband atie ada......kalau nak harapkan atie....mmg sampai ke sudah la duk ajar  A B C jer kan.....
ok fizri....kita bt latihan banyak2 k....
anak ibu kan pandai.......


Salah satu aktiviti masa rombongan tue....
batik......
cantik fizri kaler.....gud job sayang.....
cuma ekspressi muka tue....
tolong bagi kiut lagi....hahahhahahha


Lepas ambik gambar nie....
terus mak soffian member fizri jugak datang bgtau tak bleh ambik gambar...
wakakakkakakakakka......




Terabur kau gambar nyer....hahahhahah
lantak.......


Kami ke muzium 3d jugak....
best........








Tak ramai yang dpt join rombongan nie...
yerlah...orang dah start balik kampung kan....
tapi walaupun tak ramai tetap meriah ok....
atie paling suka tgk kembar 4 tahun yang kanan depan skali tue....
comel giler....helina dan helini......
kiut sangat....
mudah-mudahan tercapai la hajat nak anak pompuan...aminnnnnnnn

Habis mcm nie jer???
hahahhahah...........


wife yusri n ibu fizri






Wednesday, March 11, 2015

Mcm2 benda yang jadik

Assalamualaikum....

Kembali bersiaran lagi...
kebizian dah makin kurang....alhamdulillah..
jadik meh la kita update blog yer.......
hari tue bukan apa...mcm2 benda jadik dalam hidup atie nie...
wah..kau drama sgt....
masalah kejer takder.....
cuma tuelah masalah pengasuh...masalah rumah....

Memula masalah pengasuh timbul...
mummy si airil ngan fizri tetiba plak kata tak dapat nak ngasuh 
sbb kawan selalu sgt tak sihat...
yerlah.....pregnant kan...atie pun paham...
walaupun tarikh nak bersalin tue bulan 6 tapi kejap kang dia rasa tak sihat....
effect kt atie la kan asyik nak ambik cuti jer...
baru bulan 3...cuti dah banyak habis nnti...
mau jugak raya nie tak ambik cuti nnti kalau dah mcm tue gayanya kan....
so nak tak nak kenelah carik pengasuh lain...
susah nyer lahai hati nie nak hantar kt lain...
takut dapat yang ting tong...aduhai...naik risau kau....
biler duk tengah  carik pengasuh....tetiba tuan umah plak call
kata dia nak mintak kami kuar carik rumah lain...
rumah nie dia dah jual....
mau terperanjat bewak kuar habis segala isi tok nenek dalam perut nie....
terkejut la kau......
tak der angin tak der ribut....sesenang jer nak suh kami kuar...
dah mcm kene halau sbb tak bayar sewa plak....eh...hello....on time ok i bayar...
mcm nie lah gayanya kalau menyewa...sesenang hati jer tuan rumah nak bt apa...
maka.....sesenang hati jugak lah kami tak repair apa satu pun kt umah tue...
puas hati....
yerlah.....
kebanyakkan apa yang rosak seme kami kene buat...biler bgtau kt tuan rumah......
takder feedback langsung.....
biler time kami bgtau duit dah masuk cepat jer reply....sakit hati nie tau....
ikutkan hati nie nak jer pindah rumah sendiri...
tapi tuelah...selagi tak dapat tukar nie mmg di pulau lah kami...
kalau pindah jugak...mau tiap hujung bulan makan pasir.....
hahahahhahahahhaah
tapi rayuan dah dibuat kt jpa...hope ada lah sinar harapan kan.....
dan...harap sangat reno rumah kami tue siap cepat....
dapur dah settle...tup..tup....husband plak bt reno kt depan...
mendidih jer hati kita nie tau biler dia bt sesenyap....
tau2...kawan dah pilih tiles...dah pilih lampu....
sabar jerlah....tapi malas nak komen...kang jadi perang saudara nnti....
bab rumah atie hanya komplen kalau ada hasil yang tak kene jer....
sbb dedua kepala angin.....atie nak ikut style atie......dia nak ikut style dia...
kalau dedua keras kepala....
mau jugak rumah tue bertukar jadik reban ayam.....wakakakakakkakakak
jadi better atie diam........selamat........

Hari tue sesambil turun naik tangga flat tue carik rumah atie carik jugak la pengasuh...
alhamdulillah dapat...
dia ngasuh sorang jer...tapi dah besar......
jadik atie hantar airil jer....
fizri atie letak kt tadika dia dari pagi sampai petang.....
tak payah duk ngan ngasuh dah....
ok jgk...sbb skurangnya dia boleh belajar mengaji...semayang...bt keje skolah sesiap...
kalau tak......kami kene hantar plak fizri ngaji kt tingkat 1........yang tue malam.....
dah pukul berapa plak nak study kan....
so cancel....hantar kt tadika+nursery jer senang.....
atie just hantar airil.....
memula hantar tue....omangaiiiiiii......dia menjerit rasa mcm bleh gegar satu flat...
sampai skang la still nangis....
masuk minggu nie dah 2 minggu la hantar kt mama lia...pengasuh baru airil.....
airil jenis manja skit....
walaupun hero tapi dalam hati ada taman gitu.....nak berdukung...nak orang ngadap dia jer 24 jam......
dia main kt lain takper...jangan kita yang pi mana2.....memang boleh mengundang amukan i tell u..................jangan memain......

So....bab pengasuh dah settle....
bab rumah jer masih tergantung gantung tak bertali lagi....
hope dapat la jln penyelesaian dia....
atie tak minta lain...atie mintak tukar seberang jer......
dpt jer sana....maka settle lah masalah rumah....
ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.............
panjang mengeluh...hehhehehee....
takper....nie sikit jer nie Allah swt turunkan ujian.....
orang lain lagi berat ujian dia kan....
Allah swt turunkan ujian sbb nak sayangkan hambaNya kan....
atie tak serius sangat pikir masalah nie...atie bt biasa jer....
sbb tak nak terlampau pikir.....
skang nie pun dah kemas skit2 rumah.....
walaupun bayang rumah sewa tak nampak pun lagi...
tapi hati nie mcm berat jer cakap yang atie akan dpt tukar....
mintak2 betul tekaan atie nie....Aminnnnnn



Nie gambar masa balik kampung atie...
amboi....kemain hepi budak busuk sornag nie....
24 jam nak turun main pasir....
si chester kucing yang mak atie bela...sampai naik fobia tgk budak nie...
mau tak fobia....dia pi jerit sekuat2 alam kt telinga kawan tue....
terus terbantut tak makan seminggu...muahahhahah.....



Cubaan ambik pasir masuk dalam mulut.....
sabar jer lah...
sementara si adik suka nau ngan pasir....
si abang plak......



Kejap2 bukak selipar sbb pasir masuk dalam selipar...
pastu bt geli2....hahahha
nak main bola.....tapi pasir masuk skit kene kaki dah tak suka.....
over sangat kau nie abang...
dulu tak mcm nie...skang nie sejak makin besar nie...
atie perasaan fizri dia jenis yang cerewet skit bab2 tubuh badan dan barang2 dia.........
kaki tak suka berpasir...
rambut kene pacak....
tak boleh berpeluh.....
kene air liur adik skit jer terus basuh...
walaupun kene kt tangan....tapi cara basuh mcm nak mandi terus....
tak suka orang usik barang dia....
lebih2 lagi selimut....adik pegang pun dah marah...
si adik tgk abang marah lagi dia nak usik....
mana lah mak kau nie tak jadik hulk kt rumah tue....
hahahhahha...sabar jerlah....

ok lah nak babai dulu nie...
nak call jpa tanya keputusan...
uols doakan atie dapat tukar eh....
tak sabar nie....



wife yusri ibu fizri n airil









nuffnang