Tuesday, March 29, 2016

Alkisah pasal roti

Haluuuuuuuu

Assalamualaikum....
atie update lagi nie.....hahahhah....nasib lah tak gap sebulan tinggal blog nie.....
kalau tak mau bersawang lagi la gamaknyer...

Ok....
nie nak citer skit nie...
atie suka masak....
tak kira lah masak apa pun....seme ok....
tapi paling suka bt desert.....
kek ker...biskut ker.....puding ker....mmg suka...
dulu masa bujang yang paling rajin buat biskut raya opkos la iiiii ( sambil tiup kuku )
kak long kureng skit bab2 nie....dia lebih suka....ermmm...suka apa eh....suka makan kot...muahahhaha......
sowiii k.long....
so mixer kt rumah tue mmg atie lah paling banyak guna....
sampai lah skarang....mixer tue atie pinjam dari mak sampai la tak bagi balik...
wakakakakkakak......
mixer tue masih elok ok........bayangkan dah berapa puluh tahun...
masih kekal sado gitu.....
cuma banyak la tools dia yg hilang....
takper...janji tools yang wajib ada kan....

Ok....dalam banyak2 benda yang atie masak....
ada satu makanan nie yang mmg tiap kali atie buat...tiap kali tue jugak lah fail....
bayangkan eh....
atie start buat sejak duk rumah sendiri nie.....
masuk hari sabtu minggu lepas....dah 5 kali gagal buat roti......yeyyyy...roti......benda yang paling anak2 suka makan......roti hotdog...roti coklat.....seme suka...
fizri sampai pernah cakap....ibu buat la roti hotdog...abang suka....
ha kau.....manalah hati nie tak cair biler anak kata dia nak ibu yg buat roti kan...
so nak tak nak atie try buat.......
pakai la tepung high protein ker.....bread improver ker....bread softener ker...
ttp fail....
orang kata kene uli sampai elastik...
ok....kita uli....tak larat sampai mintak tlg husb ulikan sekali....
bayangkan 3 jam menguli...
tak jugak elastik nyer...
bread maker???....tak mampu lagi nak beli....mahal nau....hihihii

Google la resepi apa sekali pun....
seme masih fail....
end up tadi sajer google kolej komunit punyer kursus jangka pendek...
ha ada......tapi hujung bulan 4...
takperlah.....
janji ada kursus yang berbaloi
sbb rata2 kedai kek yang atie tanya.......seme tak buat lagi...
kalau ada pun yuran saja 300....mak aihhhh mahal nyer....
atie belajar bkn nak buat jual pun nnti....just utk makan sendiri jer....
hhhehehhehe

So biler tgk ada kursus nie...terus la daftar...walaupun kt kulim kedah nun...takper.....
tue kulim maaaa....tempat jatuh lagikan di kenang
nnti bleh lah singgah makan nasi lemak makcik filla kt sana nnti...
lama giler wei tak makan nasi lemak tue....
sambil menyelam minum air gitu....
heheh

tak sabarnyer nak gi kelas 
yuran pun tak mahal....
uolsssss....wish  me luck ok...
doakan iols berjaya menghasilkan roti yang lembut gebu sedap tauuuuuu
muahahhahhhaha





wife yusri ibu fizri n airil

Monday, March 07, 2016

Kisah Airil

Ini kisah Airil
Anak no.2....kisah dia mmg jarang masuk dalam blog sbb omak eh pemalas tahap gaban nak update blog
nie jer baru ada mood...tue pun 2 3 hari skali
boleh la dari takderkan....

13.03 nie genap airil 2 tahun
kejap jer dah besar......
airil tak macam fizri......dari kecik sampai ke besar duk ngan pengasuh
airil kejap jer duk ngan pengasuh mama lia...
lepas tue atie hantar taska...walaupun berat jer rasa hati nie
tapi terpaksa gagahkan jugak.....sbb dah pindah kan
mama lia dia nangis2 masa hari last tue....
yerlah...kejap jer duk ngan mama lia....kawan tue kemain sayang dah ha...
airil pun duk ngan mama lia dia badan kemain semangat lagi....

cikgu taska bagitau airil pandai bawak diri....
tapi kuat ngajuk.....
kesian nya.....mengajuk lah mcm mana pun mesti takder nyer orang nak pujuk airil oii...
so sila behave...kang cikgu babap nnti...




Airil paling suka berposing..
gambar nie pun dia yang suh ambik sbb dia letak selimut elok2
pastu letak bantal....
duduk plak ala2 tepi kolam renang kan...
posing tak hagak2....konon habis hensem dah gaya nie...
hahhahahahha
dua tiga kali suh snap gambar dia....
paling tak bleh blah siap buat muka...
rasa nak penyet2 jer ha


Airil masih belum lancar cakap lagi...
dan memang kene ngaku la budak yang cepat jalan paling lambat cakap
dah ada la dua tiga perkataan dia lancar nak sebut...
paling suka sebut odah....girlpren dia kt taska....
hahahhah
hari tue cikgu bagitau airil suka sangat ngan odah aka raudhah
nampak jer odah datang dah terlompat2 suka...
mak odah pun dia kenal...
tak padan ngan kecik.....
biler cakap..."girlpren airil nama odah yer...."..terus sengih2 suka...
ekeleh budak nie....pampers pun pakai lagi ada hati nak bergirlpren.....
sabor jer lah....



Posing korek hidung pun boleh
Airil agak sensitif 
dari segi pemakanan ngan perangai..
cepat sentap...kuat ngajuk...kuat nangis...
nie ikut perangai saper nie...
tak puas hati kalu...kalau kebetulan kt tangan ada barang mmg dia buat mcm lontar peluru jer
takder bagi signal langsung
pastu blah tanpa rasa bersalah....
eiiiii....rasa nak picit2 jer biar masuk duk dalam perut balik...
kalau pemakanan plak mmg airil tak bleh makan benda2 yang bertepung
roti canai...segala jenis cucur...roti....mmg tak bleh langsung
sbb nnti dia sembilit...
kalau dah sembilit mmg selalunya atie serah kat apak dia...
sbb kalau ngan atie....
airil nangis berjemaah dengan atie sekali...
kesian giler kot tgk kalau budak2 kene sembelit...
ubat mmg kene spare kt rumah utk masa2 kecederaan
dengan cikgu pun atie dah bgtau awal2 lagi airil mcm mana.....
kulit pun sama....
antara airil ngan fizri....airil paling teruk skit kesensitipan dia tue...
hari2 sebelum tidur kene lumur ngan krim aloevera dulu...
amacam demand tak anak iols......



Selalu buat mata bulat....
dah lah kening nak bercantum....


Ha...nie muka kalau ngajuk....
jangan dipujuk ok....
lagi terbalik mata tue nnti....
nie bukan kes apa....tak puas hati keter tak jalan...
ko dah kenapa dik oi....
trafik lite kot......


Airil manja lagi dengan atie....
mungkin sbb dia bf masa kecik....
mcm fizri mmg kamcing giler ngan apak dia...
airil kalau keluar mesti nak berdukung ngan atie....
atie menjak airil dah besar nie tiap kali dukung dia perut kompem sakit...
kesan operate.....
dah banyak kali suh berdukung ngan apak dia...
tetap tak nak...
walaupun atie ada jer kt sebelah...
dia punyer nangis tue mcm kene dera...
siap buat muka...
nak tak nak kene jugak dukung
letak dalam stroller pun tak nak...
haih...mace mace la mung nie airil.....



Nie gambar masa kt taska...
cikgu wasap kt atie...
patutlah ramai kata airil mcm pompuan....
hahahhahhahahha
muka tak bersalah langsung.....

Mcm mana pun perangai airil...ibu sayang airil tau...
takder beza pun airil ngan abang
dedua ibu sayang
dan dedua kene marah ngan ibu...
ha...nakal lagi...
sehari kalau tak bagi ibu menjerit mmg tak sah...
ada jer benda dua beradik nie....
jangan besar cepat sangat boleh....
ibu rindu nnti nak bau busuk masam ibu nie...



wife yusri ibu fizri n airil

Wednesday, March 02, 2016

Fizri - Part 2

Asslamualaikum...
heheheh...lama betul part 1 tue yer....
iols bizi ok...
skang life jauh dengan opis nie dah makin teratur walaupun hari2 sakit hati ngan van
itu nenantilah atie citer...
skang nak citer kes yang tertangguh hari tue 
pasal fizri...


Fizri dah darjah satu.....dah tiga bulan dah skolah
mak ko baru nak citer...
hahahhahha
nie gambar masa beli baju skolah...
kene buh kt blog...seme nie kenangan nie kenangan.
baju fizri agak susah nak carik sbb dia kecik...
halus bebenor...
tapi makan kuat...

Apak dia yang settle sbb atie kene jaga sorang lagi laksamana


Laksamana hang merahpasal airil jarang atie citer kan
sbb airil dia special...hahahahhahaha
kalau nak citer pasal dia satu hari tak habis...
nnti atie citer yer
mmg kali nie atie bertekad nak update secara konsisten mcm dulu..
sibuk rindu la nak membebel...
hehhehe


Fizri dalam kelas.
masa nie baru habis exam nak dapat kelas mana
alhamdulillah fizri bleh buat....
lega jgk...

My hero.....
fizri memang macam abang2 sangat dah...
selalu tenangkan ibu biler ibu selalu membebel
dan pernah selamatkan ibu
hehehe.....nak tergelak biler ingt balik kes tue...
kisah nyer hari tue......husband ada training bola bebudak skolah
kebetulan  atie balik ngan husb sbb tak naik lagi van kan
so hari tue dari pejabat atie naik bas pegi tempat training....
dalam bas lagi nie atie mmg rasa nak terkucil sangat...
mmg dah tak tahan sangat...
sampai jer kt tmpat training tue terus mintak kunci keter kt husb....
nak carik stesen minyak....tmpat training tak bleh masuk lagipun tue skolah....
pastu ajak fizri sekali....
paling dekat jumpa tandas petron...
dan for the first time...atie terpaksa beranikan diri tinggalkan fizri dlm keter...
enjin hidup....tapi pesan kt fizri kunci dari dalam..
nasib baik la keter kancil.....jenis kunci manual....fizri mmg tau..
nak ajak fizri masuk sekali segan sbb tandas tue dia tak dak pintu....dia pintu besar terus,
jenis ko masuk terus nmpk mangkuk tandas...
fizri dah besar kot...laki plak tue segan la iols...walaupun anak sendiri kan....
tak bleh ok kwn2....tak elok perangai tak senonoh depan anak...
sebelum masuk tue atie pesan banyak kali nie kt fizri...sapa jer yang suh bkk jgn bkk sampai ibu yang suruh tau....fizri kunci pintu........
atie park keter betul2 depan tandas tue...kiranya atie mmg dengar la enjin dari dalam tandas tue...
habis jer menyelesaikan hajat.....dah hepi skit sbb perut tak full lagi....nak kuar sekali pintu terlock ok...
langsung tak bleh.......atie tarik ketuk2 tendang2 ...tak bleh...
teringt anak...dalam keter....risau....
mmg nak nangis dah rasa....
pastu entah mcm mana ada kekuatan skit...panjat sinki....bayangkan ngan badan yg gedempol nie panjat sinki...atie intai dari tingkap atas....kan tandas dia akan ada tingkap kt atas....
dan nasib baik atie park keter dekat ngan tandas...
lambai2 kt fizri....fizri tak perasan,,,atie tgk dia dlm keter mcm tkt tgk kiri kanan
lambai lagi nasib fizri nmpk....atie bt isyarat bgtau bkk pintu...bkk jer pintu
terus dia tanya kenapa ibu kenapa...
apalagi...."fizri tolong ibu...pintu rosak...ibu terkunci...fizri masuk dlm stesen minyak bgtau pakcik yg keje dlm tue kata ibu terkunci kt toilet"
dia pun berlari gi dalam kedai stesen minyak tue....korang bayangkan eh... dengan keter pun pintu tak tutup...enjin terbkk...
masa nie redho dah kalau ada pencuri yg nak curi keter pun...asalkan anak aku selamat jer....
tak lama...fizri sampai ngan pekerja petron.....
dia cuba bkk pun tak bleh...sekali lagi gi carik plak kunci...tinggal lagi atie dlm tandas dan keter pintu terbukak enjin masih hidup...
ko rasa......hahhaha...nak gelak ker nak nangis 
pastu ada sorang apek nie datang naik motor park sebelah keter atie....atie menjerit...
"uncle tolong uncle tolong saya"...
agaknya dia ingt hantu kot....muka pucat terus...sbb dengar suara...tp orang takdak....
lambai2 skit baru dia perasan....
cepat2 dia mintak tlg kt pekerja petron lain....
pastu fizri pun sampai....lama jugak la bleh bkk pun....
mmg atie menjerit la dari dalam...cepat skit....cepat...
sekali pintu dah terbukak jer....ha ambik kau....penuh orang depan tue....
hahahhahahhahahha
fizri ada...keter masih selamat walapun enjin tak tutup....henbeg seme ok....kuar jer terus sound kt orang petron...
apsal tandas u mcm nie....
teruk la....
hahhahahha
nie kes malu ker apa nie yang sound orang nie.....hahhahhahha
biler ingt balik mmg kelakar.....tapi syukur sbb fizri ada....fizri selamat....itu yang penting
pastu fizri bgtau " abang tkt...sbb abang tgk mcm pintu gerak2.....abang risau ibu jadi apa2"
fizri mmg ikut arahan sgt....sbb atie ada pesan....fizri tgk jer pintu tandas tau....
jgn pegi mana2...maknanya dari atie masuk sampai la dia tau atie terkunci mmg fizri tgk jer pintu tue....hahhahahha
mace...mace.....




Fizri hari pertama sekolah
kecik jer dia beratur dlm barisan....
kalau ikut hati atie tak nak fizri satu skolah ngan husband....
takut nnti dia tak bleh nak berdikari....
dah pesan kt husband......biar fizri buat sendiri
biar dia berusaha...gitu......
kt cikgu2 lain atie pesan..kalau fizri bt salah...nak rotan pun takper...
ahhhahha...psiko sngat omak eh....
tapi alhamdulillah fizri mmg bleh berdikari....
cuma dia tak nak beli kt kantin....sbb ramai dia kata...
so hari2 mmg iols bangun kul 4 pagi semata2 nak masak...
hahahhahahhah
gigih sangat....


so tue jerlah kisah fizri...
esok nak citer kisah airil....
yg nie mmg best...sbb airil kan spesiallllllllllllllllll
hahhahahahha




wife yusri ibu fizri n airil



Thursday, December 17, 2015

Fizri - Part 1

Assalamualaikum...
kali nie terlama skit biar blog nie bersawang
mak bizi noks.....lepas habis bz badan rasa letih melampau...
kadang2 nak update tapi idea plak yilek...
nak jer terminate terus blog nie...tapi sayang la plak kan...
so biar jer lah...

Oklah....
tadi cari gambar2 yang dalam draft tgk ada gambar nie...
masuk dah lama...tapi baru hari nie upload...
orang lain dah basi dah pun citer pasal convo anak kan...
iols baru nak upload....hahahah



Fizri dah tak tadika lagi...
tahun depan masuk darjah satu dah...
alhamdulillah...dah makin matang...
perangai dah abang2 sangat.....
cita2 nak jadi abang sado sbb selalu nak joging...main bola...nak angkat berat...
hahhahahaha
hari last day skolah tue macam biasa buat goodies skit...
just buh muffin...kopok ngan air kotak jer...
pastu bagi hadiah sorang satu kt seme cikgu ngan staff...
tanda hargai kerjasama cikgu jaga fizri selama fizri kt tadika tue...
eh..tapi tetiap tahun jugak bagi hadiah...hahahhah
beli jugak kek sebijik walaupun befday fizri lambat lagi...
order ngan member husb....suh bt kartun poli....dilukisnya heli...tapi tulis poli...
boleh la janji fizri hepi jer sbb ada kek kan....



Fizri...alhamdulillah dapat anugerah pelajar terbaik 
tapi tak yah lah citer detail...kang orang kata riak...
zaman skarang nie susah...
ada jer yang tak kene kan...
takperlah....biar jer kita simpan.....
so far fizri dah boleh semenyer....
tambah skang cuti skolah...
apaknyer plak dah habis kelas....tunggu konvo jer...
memang hari2 kene tuition...pagi petang siang malam....
asal balik keje jer mesti dia citer yang dia study apa hari nie...
tapi dalam masa yang sama atie bagi jugak kebebasan nak bermain tue...
sbb tak nak lah dia asyik belajar 24 jam sampai kan terlepas zaman kanak2 kan...
tgk macam mak dia nie ha....
masa kecik manjang jer buat terjun tiruk kt sungai dalam kem dulu....
turun bukit pakai kotak kt belakang rumah sampai terluka habis bontot2....
hahahhaha
chill ok chilll......so utk anak pun atie bagi jgk kebebasan....
dan atie kurangkan ipad or henpon......
kalau tgk jadual fizri...pagi bangun tido....joging....pastu balik rehat tgk tv jap....
pastu makan...semayang pastu study sampai la petang.......rehat kejap layan fon....malam sambung belajar lagi...
kadang2 kalau terlepas dia yang selalu cakap nak baca buku...nak baca buku....
takkan nak sekat kan walaupun apak dia mata dah kuyu.....
atie??
atie jadi pemerhati jer sbb kalau atie ajar sekali tangan suara seme naik...hahahhha
hati iols mudah panas uols.....



Fizri masa konsert
banyak jgk yang dia kene masuk...
camera tak clear plak....
atie ambik banyak jgk gambar tapi malas nak upload...
yang nie persembahan pertama...masuk nasyid....
pastu ada tarian....
pastu menyanyi....
last dia kene baca sajak....4 orang jer yang kene....
dah lah panjang.....nasib fizri bleh hapal...
cuma slek skit biler gigi depan tercabut....banyak sebutan yang kuar angin jer...
sian anak ibu...



Bertiga saja...
airil tinggal kan ngan mama nyer....
hehhehe
banyak lagi nie nak citer...
sambung next entry plak yer...
ok babai

nie entry panas badan orang kata....





wife yusri ibu fizri n airil

Friday, October 30, 2015

Kenapa perlu menghina kekurangan manusia lain

Assalamualaikum...

Tetiba rasa terpanggil nak luahkan apa yang terbuku dalam hati...
nak citer kt orang lain rasa mcm tak puas...
sbb tkt atie sorang jer beria citer...orang yang dengar bt derkkkkkkk jer...
hahahahhaha

Ok...
skang kan tgh viral pasal sorang pompuan yang seksi (seksi la kot sbb buh gambar mcm tue kan) yang kutuk sorang baby yang cleft
ayat yang atie paling rasa mmg tak patut dan agak kurang ajar biler dia kata
"u tak malu ker dpt anak cacat"
tak tau la kalau orang lain kan...
tapi atie cukup pantang kalau orang menghina sampai mcm tue skali..
lebih2 lagi hina baby....
apa dah cukup sempurna ker diri kita nie sampai mmg boleh sesangat nak kutuk orang lain kan...
yer mngkn skang dia rasa dia dah cantik dan sempurna tp dia tahu ker nnti masa akan datang pulak mcm mana...
skang mmg dia hina baby sesuci tue....bayangkan kalau nnti dia pulak yang kene hina...
bukan takder memang ada......karma orang panggil....
atie bukan nak kata atie nie cukup bagus kan...
tak.....setiap manusia memang ada sifat tak sempurna dalam diri nie...
tak perlu sampai nak mengutuk kekurangan orang lain semata-mata nak kata yang diri kita nie hebat.....
kita nie tak hebat mana pun.....
kuasa Allah swt lagi hebat dari segala  benda dalam dunia nie...
ko pandai la mcm mana pun....ko kaya la mcm mana pun....tp skali Allah swt berkehendak kan sesuatu tue berlaku tetap akan berlaku....
Allah swt boleh tarik bila-bila masa jer kelebihan kita nie....
so tak payah nak bangga sangat....
dah tetiba rasa mcm ustajah pulak.....emo sangat rasa....

Atie letakkan diri atie salam situasi si ibu tue....
dan atie puji dia sbb tak melatah.....dia jawab dengan tenang...
kalau atie rasanya dah lama aku siat2 si betina tue....
memang carik sampai dpt la kan...
report sana sini.......lantik peguam bagai...hahhahaha....
over sangat tue....
tapi yerlah...hati ibu.....kita nie yang dah jadi ibu mmg akan cukup sensitif kalau bab anak kan.......

Anak atie sendiri pun ada orang kata....
hina..kutuk atie.....ada.....
buat mcm2 tuduh mcm2.....ada....
tapi ada jadi kudis......langsung takder....
sbb atie pikir satu jer....
ko kutuk hina mengata mcm2 pun last2 apa yang ko dapat...
dapat penat....
sbb akhirnya kebenaran akan terbukti...
tak perlu atie yang nak ambik tindakan...Allah swt yang akan beri balasan....
spesial punyer.....
atie simpan dendam......langsung takder....
sbb jenis atie.....aku geram sekali jer.....nangis sekali jer...
pastu dah hepi balik..... dan tak pikir dah yang dia pernah mengata menghina kita....
itu prinsip atie....
cuma akan lebih berhati2......

Hari tue atie dengar ceramah pasal   "andai esok nafasku terhenti"
dan tau tak...ceramah tue mmg agak terkesan sangat dalam hati nie...
dia sedarkan kiter betapa kerdilnya kita kalau nak dibandingkan dengan kuasa Allah swt...
sbb tue kita tak payah takut dengan segala penghinaan orang....
sbb orang yang menghina kita tue sejuta kali ganda teruk lagi daripada kita.....
jangan ingat kita dah hebat.....kita dah baik sangat sampai boleh nak pandang slek kt orang lain kan....
ingt yang Allah swt lagi hebat....

Lagi satu yang atie rasa terpanggil nak share ngan korang....
dlm fb banyak jadi benda nie...
asal nampak orang pakai seksi tak pakai tudung...
wah komennnnn berbakul-bakul....
hina sana sini...kutuk sana-sini...
masa tue bersepah2 komen dari ustaz ustazah ekspress.....
memang mcm tue ker cara nak menegur....
tue bukan menegur tapi menghina...
daripada korang komen yang acah2 bagus tue..baik la korang mendoakan dia....
berdoa moga satu hari nnti dia pun berubah...
jangan ingt....eh...aku pakai tudung aku boleh sesuka hati menghina mengutuk sindir2 orang yang tak pakai tudung....
sebb ingat.....korang dulu pun pernah jadi mcm dia jugak kan....
so.....apa beza ko dengan dia....
takder beza...
cuma skang nie ko dah bagus.....dah kearah kebaikan.....
itu jer.....mana tahu satu hari nnti hidayah dia pulak yang sampai kan...
jadi tak payah nak membazir masa mengata memerli mcm kan kita baguss sangat.....
lebih baik masa tue korang ambil dengan mendoakan dia agar berubah kearah kebaikan...
cukup......
simple kan....

Ok babai......
hahahahhah....mcm tue jer habis sesi bebel....lega rasa hati nie skit sbb dapat luahkan benda yang terbuku dlm hati nie ha......

















wife yusri ibu fizri n airil

Friday, September 18, 2015

Lumrah Kehidupan

Assalamualaikum...

Tak tau la keberapa ribu kali ntah bukak tutup bukak tutup jer blog nie...
tahap kemalasan tue dah capai tahap maksimum dah...
hampir2 nak tutup...
tapi mikirkan banyak kenangan...ok..teruskan lagi menaip...hahahhah
lately nak kata sibuk tak jugak....
ada jer masa nak merayap kt blog uols kan...
tapi lebih kepada dah takder idea.....malas pun yer....
blog nie bukan boleh kita stop sehari tau...
kalau dah terstop walau sehari jer....nak cari mood menaip tue balik....
kemain susah.....hahahhhahha...
amacam.......mantap tak alasan i tue.....macam lah ada orang kisah kan....
lantokkkkk

Ok...berbalik citer sebenar....
asalnya nak update pasal lain....
tp tetiba blur plak so hari nie citer lite2 jer lah....
atie sejak pindah nie....life agak caca merba sikit...
dengan husband atie yang dah sem last nie...
macam2 benda la aktiviti dia kene buat.....
kalau masa atie masih duk kt pulau nie rasanya tak la rasa susah sangat...
masih bleh handle sbb tak perlu nak drive sampai beratus kilometer sehari kan...
walaupun husband ada hal kt maktab ker....kene kursus ker...masih under control lagi omputeh kata.....sbb semuanya dalam pulau...pengasuh airil satu flat....tadika fizri pun dalam pulau.....so....memang senang...
nie menjak pindah seberang nie......dia punyer jadual tue.....kalah perdana menteri uganda....
mcm hari tue..bayangkan eh.....
husband kene gi perlis....urusan maktab la tue.....
atie kene keluar dari rumah sebelum subuh...*nasib baik iols ABC hari tue....*
kenapa sebelum subuh??...
sbb memula nak hantar airil kt pengasuh....
atie keluar rumah kul 5.45 pagi masa tue...
tgk muka anak2 alahai..kesiannya....airil masih lena diulit mimpi...
fizri menggigil biler kene mandi awal giler dari hari2 biasa....
mmg kesian sangat....
tp diaorang mcm redha jer....maafkan ibu sayang.....
keluar rumah 5.45.....sampai kawasan flat atie yang lama....dalam kul 6.30...
tak berani nak drive laju sbb gelap sangat.....
kalau ikutkan 6.15 mcm tue dah sampai....
hantar airil...pengasuh dah sesiap tunggu kt bawah....
atie lega sbb pengasuh airil jenis yang bertolak ansur.....alhamdulillah....
lepas hantar airil...hantar fizri........atie kene pastikan atie keluar dari tadika fizri sebelum pukul 7
sbb kalau atas pukul 7 memang hadap jem la atie nnti.....
nasib baik tadika fizri dah bukak...pengetua pun dah ada......tgk fizri masuk kelas rasa sedihnyer lahai........fizri tak pernah mengeluh....kene bangun awal.....kene mandi awal....
duduk lama2 dalam keter kalau kene hadap jem...pasrah jer....
yang selalu buat hal tue ha si airil.....kalau lelama dalam keter mulalah ada drama swasta....
lepas hantar fizri terus pecut ke opis....
atie masuk kul 7.30...memang kene pecut lebih sikit....
akhirnya sampai jugak opis pukul 7.20........bayangkan berapa lama atie drive tue....
tue baru husband ada hal sehari...
nie semalam dia bagitau 5-7 bln depan dia kene gi lagi sekali perlis....3 hari kot....
memula kata takper lah...bt mcm hari tue...
pastu tetiba baru terpikir atie pun kene kursus hari yang samaaaaa......dengggggg
terus berpinau rasa mata....rasa nak pengsan...
dah la wajib kursus tue....
and now....hati tak tau nak cakap apa....
skang dah terbayang mesti kene marah ngan bos nnti......
i is sadddddd............bukan iols mintak semua nie berlaku......percayalahhhhhh.....
hanya mampu berdoa moga kursus atie nie ditunda atau buat kt penang......
korang doakan sekali eh.........*sambil kelip2 mata  mintak simpati*

Sambung balik entry nie...tadi stop kejap yerlah keje kan...
sedihnya.....betapa hancur luluh hati nie biler kene maki ngan sorang pegawai kt sini...
sabar...sabar.......
anggap jer orang mcm tue kurang kasih sayang.....hehehe

Esok cuti....so boleh enjoy puas...
atie ngan anak2 jer lah enjoy....husband terpaksa bergelut ngan asigment..
kesian...sabar eh.....sikit jer lagi ha....pasni boleh enjoy puas....
husband pun dah kurang masa ngan kami anak beranak...
asyik ngadap assigment jer......anak2 pun dah paham....
kalau nak gi berjalan pun stakat kt vision park....mydin cari barang rumah...
tue jer....oklah kan dari takder....
hehehheheh

Ok lah uols....stop dulu....
nnti sembang lain....
doakan jangan la dua bulan pulak atie tinggal blog nie....heheh




wife yusri ibu fizri n airil...

Friday, July 31, 2015

Raya family Dato' Rasdi n Datin Melah

Assalamualaikum.....

Raya kan sebulan.......
jadiknyer...tak salah kan baru update pasa raya....
rasanya antara blogger kt malaysia nie kan......atie yang paling lambat kot....
well......pompuan perasan bizi memang mcm nie...lagipun blogger sendu kan...
apada hal....
hehehhehe

Tahun nie turn beraya kampung atie pulak...
nananananananna....ganu kiterrrr..........
rasa mcm dah lama tak balik...
padahal cuti skolah hari tue dah balik...kalau boleh tiap2 bulan nak balik ok...
tapi nak bt mcm mana...keje.....
kalau nak cuti lama pun kene tgk jadual si laki dulu...baru lah bleh plan kan...

Raya kan hari jumaat....
so pagi khamis baru balik...
rabu tue en.laki dah cuti....tapi atie plak tak cuti....
cuti tak berapa banyak kene pandai la plan betul2.....
banyak habis cuti sbb hari tue sama naik nie fizri ngan airil demam...
dengan en.laki skali terpaksa ambik cuti yang 7 hari setahun tue..
kesian.....cikgu mmg mcm nie kan....cuti tak banyak...
ok lah tue....cuti skolah kan banyak.....

Dengar kata jalan jem merata2 tempat kan...
tapi time atie balik...jalan mmg terbaikkkkk la....
tak jem...cuaca pun redup tak panas....
mungkin sbb dah ramai yang balik rabu tue...so khamis mmg jalan lenggang la...
kami bertolak dari penang kul 11pagi mcm tue...
kalau ikutkan hati nie nak tolak lepas sahur....
tak der makna ok....
plan malam khamis tue nak kemas rumah...kemas baju...
plan tinggal plan jer lah....
lepas bkk puasa......rehat kejap.....kejapppppp la sangat.......
sampai kul 4 pagi i rehat ok.......
sedar jer tgk dah bersimpang siur ha tido...sorang ke sini...sorang ke sana.....
letih punyer pasal...
sedar kul 4 pagi tue apa lagi....
terus kemas rumah...
takder lah nak kemas sangat....just sapu sampah skit2 sbb memang slalu dah kemas rumah nie....
rumah pun tak derlah sepah sangat.....barang tak banyak kan....ok jugak rumah mcm nie pun....lapang jer...best.....
habis kemas rumah...kejut en.laki sahur......habis sahur...kemas dapur bagai......
baru lah kemas baju......
en.laki handle anak......
memang letih la pagi tue....kejap naik kejap turun pastu naik balik....ada satu kali tue sbb dah malas sangat nak turun...jerit jer dari atas....mintak fizri hantar barang....
hahhaha...berat bontot sangat.......
settle seme...en.laki susun barang dalam keter.....
mandi semua......baru lah bertolak balik....
sampai terengganu dalam kul 6 mcm tue...
tgk mak ngan kak long duk sibuk masak....abah dan abang ipar tgk bakar lemang...
walawei.....terbaik la lemang abang...sedap sangat....lemak manis...berkrim...
buluh kecik jer.....comel sangat......



Gambar raya saya....
nasib baik menjadi...
memberi kerjsama sangat dua laksamana nie...
walaupun songkok fizri senget seluar airil senteng...
pun boleh.....asalkan i nampak kurus dalam gambar....
terpaksa ambik gambar cepat sbb fizri dah bukak bunga silat......
baju pun masih elok tak dibasahi air liur lagi...
airil nie tak tau la sampai bila la nak meleleh....
apa lah yang atie tak  dpt makan masa ngandung hari tue...





Gambar sefamily...
adik laki no.3 jer takder...
kene keje.....
ada masuk surat khabar hari tue...jap nak carik balik.....
jadik nyer yang ada dalam gambar cuma kami2 jer...
dari kiri..
abang ipar, anak buah safiyah, kakak atie, anak buah airis, mak,fizri,abah dan airil,adik atie asyraf, nora danish dan en.laki.....
kecoh ok ambik gambar nie....bayangkanlah.....
kejap safiyah ngajuk......airil tak nak duk diam....berpeluh....
pakai self timer.....ko paham2 sendiri lah.....
berpeluh ketiak i ok....nasib baik masih gojes dan paling sengih sekali dalam gambar...
konsep gambar nie....
ada aku kisah...janji aku senyum....
sebenarnya bukan dapat duduk pun....
cer tgk adik atie...terkepit sbb kakak dia yang giant nie nak menempek kat sbelah....
lepas tekan terus berlari gi depan ambik gambar...walaupun kualiti tak elok....boleh la...janji ada.....nnti kiter beli kamera canggih eh...


Ha...nie dia....masuk kosmo kot kalau tak silap la....
adik atie yang belakang tue....




Nie citer dia.....
PPP Alif Rasdi...




Selfieeeeee................




Mak dan abah.....
alhamdulillah mereka masih kuat.......
berdoa semoga diberikan kesihatan kepada mereka...aminnnn.....
sayang sangat mak abah....
selalu pesan kt adik....tgkkan mak ngan abah....
harap adik jer lah yang masih duk ngan mak lagi....
sob...sob....sob....





Dalam banyak2 gambar paling win gambar nie...
comel giler seme.....
Cucu2 atok abah ngan mak tok......
elok pulak airil kt depan.....
airis pun elok tertib jer....
kalau tak memasing dengan gaya masing..........
nak kene print besar2 buh frame....

Hari tue...kami masak nasi minyak dengan ayam masak merah
nasi impit kuah kacang...
lemang dan rendang
habis jer ambik gambar salam raya...
terus ke rumah mak sedara dan pak sedara belah abah...
masing2 tak berapa sihat...
jom lah melawat...
pastu mak sedar belah mak tanya....
"kak lah gi mana...ore nok mari berayo dio pulok takdok....."
hahahahahhahaa.....
sabar jerlah...
kalau tak...mmg tetiap tahun rumah mak bizi giler ramai sedara beraya...
tahun nie sbb mak sedara ngan pak sedara belah abah tak sihat...marilah kita melawat diaorang dulu...
balik rumah.....tak sempat rehat....
sedara pun start datang siki2 ......
so jamu apa yang ada........
hepiiiiiiiiii...tapi sedih...sbb atie tak cuti lama....
ahad dah balik penang.....ikutkan isnin baru nak balik...
tp mak mentua plak nak datang tgk rumah.......
huhuhuhuhuhuu...

ok lah uols.....
settle citer raya...sekali harung kita citer yer....
babai....
tak terlambat lagi nak bg ucapan....hehheh
Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin......




wife yusri ibu fizri n airil...



nuffnang