Monday, May 18, 2015

Progress pindah umah baru 60%.....

Assalamualaikum...

Mode pindah rumah is on...
giler letih kau.....hahahahhahah
dah lama tak update blog tetiba update terus ngadu letih pindah
sengallll

So far progress pindah masih 60%
kemarin ambik lori untuk angkut barang2 dari rumah lama ke rumah baru...
perghhhhhh...tak pernah rasa letih mcm nie....
walaupun sbelum nie mmg la ada angkut skit2 kan barang tue...
and slowly kemas
tp biler dah start angkat barang yang besar...
baru terasa mcm kauuuuuuu.....nak patah riuk ha.....
sambil mengemas sambil membebel kt husband mintak dia upahkan 
sorang maid untuk binik nyer yang bam bam nie.....

Bulan nie mmg bulan yang agak bz....
memula start bz tue biler kene basuh umah....
tue pun satu hal....
dua tiga kali basuh umah tetap la lantai rasa mcm berpasir jer...
tak selesa kesan simen kan...
last2 nak cepat punyer pasal.......gi kedai beli asid untuk cuci mozek....
tuang jer.....ha kau...menggelegak...
risau gak takut tak pasal2 pecah lantai mozek nie kan.....hahahahahhahaha
tp seriesly senang sangat.....walaupun ada skit2 lagi....
nnti nak beli lagi la........smalam husband terkejut biler bagitau asid dah habis....
sebotol besar plak tue...
tapi mmg agak bahaya....atie buat time anak tido....kalau bleh pakai la jaket keselematan....
atie siap panjang atas toilet bowl....sbb tak berani nak pijak....dia mcm panas gitu...
bau....masyaAllah........menyengat ok.....
nasib tak pengsan.....

Atie tak sepenuh nya pindah lagi....
masih duduk kt rumah lama......
tue yang rasa mcm tak terurus jer nie...
kejap baju kt umah sana....pastu baju kt umah sini....
pagi tadi nak gosok baju......melilau jer carik baju kejer...
nie balik nak carik spender ngan baju kecik....ada ker tak.......
kalau takder kiter beli jer spender pakai buang senang....
hahahahaha.....giler teruk nie......
lepas nie mmg ulang alik pakai baju keje yang sama jer...
member nak perasan...perasan la.....hahahhahahahah

Hikmah biler pindah nie....segala jenis barang yang selama nie terperuk jer kt stor
atie kuarkan..
yang mana patut buang kita buang.....
hr tue.....kemas2 jumpa banyak pulak hadiah kawin...
apa lagi....bukak terus guna....
malas dah nak semakkan stor.....
tapi tuelah....syok sangat kan mengemas....nak buang segala jenis barang
ambik...........barang dapur gas yang besi tue pun atie buang...
dapur nyer ada....tapi besi keliling tue yilek.......
dapur tue mmg tak nak guna dah....tp ingt nak simpan lagi sbb mmg bleh guna lagi...
mana lah tau nnti nak buat kenduri pasang 100 buah khemah...*mata juling ke atas......*
kannnnn.....bleh lah guna.....
walaupun pemetik api tue dah patah........tp biler guna sudu ok jer....
masak jugak lauk tue...........kehkehekehkeh

Barang masih banyak lagi yang tak masuk....
mcm almari baju.......kabinet tv.....kusi.....tunggu la...step by step........
sbb nak settle kan satu2....
memula atie buat bahagian dapur....
pastu settle...bt bahagian stor......
pastu bahagian ruang mkn.......
nie tunggu almari siap....
baru nak kemas baju plak...yang nie mmg akan lama...
nak asingkan baju2 yang dah tak bleh pakai kan......
nak menggosok lagi...
fuhhhh......dgr pun dah penat.....apatah lagi nak buat kan...
tangan pun dah sakit nie....rasa mcm ada muscle plak ha.....hahahahahh




Antara barang yang kene angkut.....
seme dah dipindahkan.....
nie baru skit.....
banyak lagi sbenarnya.........hahhaha...tak nak tunjuk malu
sbb selerak sangat....
buat seme nie masa bebudak nie tido atau kt umah ngasuh...
kalau tak ada jugak yg termasuk dlm kotak nnti....
kang sedar2 anak hilang........sabar jerlah....
dua orang laksamana mmg mem"bantu" sangat sangat sangat 
ha.....boleh caya ker?
hehehhehe....

ok lah...nnti atie update lagi eh....
tunggu rumah betul2 kemas baru kiter snap pic yer....
skang jangan lagi.....
masih ditahap perahu pecah......


wife yusri ibu fizri n airil




Tuesday, March 17, 2015

Befday Airil......

Assalamualaikum......

13.3.2015 genap umur airil setahun....
befday nyer hari jumaat tapi kemarin baru potong kek...
hahahhaah....
sabar jer lah airil eh...
ikutkan hati mmg nak potong2 kek hari jumaat tue...
nak singgah la beli kek kt kedai kek biasa....
tapi tuelah.....ibu kan.......
tetiba rasa sedih...
masa fizri dulu siap tempah lagi....
rasa mcm tak adil plak kan...walaupun si kecik nie bkn tau apa pun...
sambut ker tak sambut ker......lasak tetap lasak......
tapi tetap rasa mcm berat sebelah jer....
pastu apa lagi....terus kontek kak jeri....kek dia sedap kot....
skali kawan tgh packing baju nak balik kampung....hahahhah.....
pastu misi mencari pembuat kek pun bermula...tue yang timbul status atie hr tue kt fb tue....

Tapi tuelah...mgkn takder rezeki...kebanyakkannya tak ambik last minit...
kalau ambik pun charge overdose la pulak kan...
pastu tetiba teringat member atie si wani...kawan dia buat kek...
so...apalagi...terus la tanya dia.....
paling lega sbb dia bt kek yang stengah kilo.....
ok lah tue...kt rumah atie nie...atie jer pun yang suka desert kek2 bagai seme nie....
hahahhahahha......
tapi biler dah rasa...cam menyesal plak order skit...kalau order sekilo kan best...
sbb kek dia besttttttttttttttt gilerrrrrrrrrrrrrrrrrr
dgn fresh cream nyer...
pastu kek tak berapa manis...
memang A++++++++++++++++++++ atie bagi ko.....
hahahhahahahahh
nasib baik jugak dia layan jugak atie yang nakkan kek tema robocar poli....
kartun kegemaran airil ngan fizri.....
kartun pada zaman dahulu pun airil suka jgk...
tp takkan la nak order yang tue...dah tak senonoh pulak kalau ada gambar boya...pak rimau...badak...hahahhahahahhahah
tak senonoh ok......




Agak huru-hara jugak masa nak potong kek...
sbb dia geram nak main ngan pisau kek tue.....
pastu dia geram tgk gambar kartun atas kek....
si fizri plak dengan bangganya ingt befday dia....tue yang kawan bersiap kemain tue...
siap berpacak lagi rambut....




Tgk airil....
dia aim jer ngan pisau tue...



Lega biler dah dapat main ngan pisau...
habis berlemoih krim kene baju....
sampai ke rambut la......
nak dilarang marah.....rasa nak gigit2 jer budak boyot sorang nie....



Kek airil......
mmg puas hati dgn rasa......



Airil....
atie jarang kan citer pasal airil....
bizi nyahhhhhh.....
tambah plak skang nie mcm malas jer nak karang kt blog...
citer banyak...tapi tiap kali nak udpate jer blur.......huhhuhu

Airil perkembangan dia cepat...
umur 9 bulan dah boleh jalan.....
kejap jer dia merangkak....
pastu skang...dah start nak bercakap...
first word dia...Allahuakbar.....
sbb suka dgr azan....
paling atie terharu dia dah ajuk kami semayang.....
alhamdulillah..........siap sujud bagai....
comel jer ngan punggung tonggek2 tue......
second word dia....abah.....
ok fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.................
dah banyak kali ajar sebut ibu tetap dia bt derkkkkk.....
ok...pas nie nak susu sila carik abah....
airil jenis manja.....
bukan sikit2 dah terlebih ok....
suka org ngadap dia 24 jam.....
jgn langsung ko bangun dari ngadap dia...
mmg mengundang amukan la nnti....
airil jugak jenis garang....
tambah2 kalau dengan abang dia si fizri...
fizri sabar jer tgk adik bt pa per pun.....
mmg nak kene piat telinga nie......
hahahahhahhahahha
dulu mmg manja ngan atie...tapi skarang lagi suka ngan abah dia....
sbb abah dia bawak dia naik motor...
suka la kawan.....
ibu pun boleh bawak motor la....ibu jer tak nak...
sbb badan dah mengembang......naik motor dah tak balance.....
hahahhahahahhahhahah
makan lalu....tapi berat manjang jer dalam kawasan kuning....
mgkn sbb dia aktif sbb tue berat tak berapa nak naik....
takperlah...asalkan sihat tubuh badan cukup.....
kadang2 kalau gemuk pun susah hati jugak kan....kang jadik obesiti plak.....
hahahhahaha.....
atie selalu ingt masa atie ngandungkan airil....
banyak betul dugaan....
tapi berkat kesabaran........atie hadap jugak....langsung tak terkesan pun dalam hati....
atie harap airil pun mcm tue jgk nnti....
tabah dalam seme ujian...biarlah orang nak kata apa pun kt kiter...
janji kiter dah buat apa yang betul.....Allah swt kan ada.....
ingt yang tue jer........

Mcm mana pun perangai anak2...
tetap la diaorang terpaling atie sayang.....
saper tak sayang anak oi......
harta yang tak boleh tukar ganti.....
Ibu harap anak2 ibu boleh jadi insan berguna satu hari nnti....
Aminnnn


wife yusri ibu fizri n airil




Monday, March 16, 2015

Rombongan Budak Tadika

Assalamualaikum....

Cuti sabtu hari tue....
atie ikut rombongan skolah fizri...ala....bukan gi mana pun...
jalan dalam penang jugak......
ok lah tue...budak tadika jer pun...
mostly mmg dah pernah pi kot jln2 kt tempat rombongan nie...
tapi budak2 kan......biler dgr nak jln2 ngan kawan strat malam tue lagi dah tak lalu makan...
eh....tue anak aku......hahhahahahahha....teruja ok...sampai nak tido pun pesan banyak kali suh kejut......mcm lah selama nie bukan atie yang kejut......
budak2 nie diaorang hepi sbb dapat naik bas....
nampak jer batang hidung bas pakat meloncat ramai2.....
dah dgn i pun teruja pulak....
budak zaman sekarang cenggini la yer...
sronok naik bas sbb selalu naik keter jer kan...
time atie dulu...sronok naik keter sbb slalu nau naik bas...
hahahha...terbalik kau....
zaman dah berubah...........
fizri banyak kali jugak naik bas...
sbb masa duk ngan pengasuh yang lama...si mami tue...
mami selalu bawak dia naik bas....
mami tue tak bleh drive....biler laki dia kejer....
nak hilangkan boring dia bawak la fizri jln2.....
tak der teruja sangat fizri hari tue biler dgr naik bas.....tapi biler cikgu kata naik bas
besar dua tingkat.....naik seronok la.....
tapi bukan bas dua tingkat yang disebut.......bas tingkat dua......
hahahhahahahah......punnnn boleeeehhhhhhhhhhh....



Bersama bff....
ada atie letak gambar nie dlm fb....
yup....diaorang mmg rapat....
cikgu pun dah tau....
kalau fizri mesti ada affan....kalau affan mesti ada fizri...
jalan pimpin tangan......
cerdik budak nya.......
atie suka dia berkawan ngan affan.....
sbb petah bercakap........
takder lah nak citer main game ker....main henset ker........
sepanjang dalam bas seme citer pasal jalan......pasal rumah....pasal skolah....
sronok dgr biler diaorang sembang......
kelakar jer manjang......

Atie harap diaorang bleh jadi kawan baik sampai biler2.....
affan banyak ajar fizri......
kenal sejak 4 tahun lagi...
affan dah bleh membaca....mmg lancar....
fizri pun alhamdulillah dah boleh membaca.......
dah tak bleh nak tipu dia pasal info chanel tv.....sbb kawan dah bleh semak info sendiri.....wakakakkakakakakkak
tahun nie mmg tahun yang kene ajar kaw2 fizri.....
husband dan atie mmg sama2 akan guide fizri....
kalau ikutkan tak nak lah paksa2 kan....
sbb takut stress....
tapi biler tgk pelajaran budak2 skolah rendah skarang.....i pulak yang jadik stress....
susah ok.....
husband pernah tunjuk contoh soalan budak darjah satu yang nak tentukan duduk kelas A ker B ker......omaankkkkaaaiiiiiiiiiiiii.......
susah kot.........
atie pernah tanya betul ker...ker dia yang tipu atie....
tapi mmg tak ok...mmg betul mcm tue lah pelajaran zaman sekarang......
cikgu fizri dah inform atie....
zaman atie dulu....takder nyer soalam mcm tue...masih belajar A B C jer....
tapi darjah satu sekarang dah mcm darjah tiga dia punyer advance....
adoiiiii....mmg tak bleh ambik mudah ok.....
nasib baik la husband atie ada......kalau nak harapkan atie....mmg sampai ke sudah la duk ajar  A B C jer kan.....
ok fizri....kita bt latihan banyak2 k....
anak ibu kan pandai.......


Salah satu aktiviti masa rombongan tue....
batik......
cantik fizri kaler.....gud job sayang.....
cuma ekspressi muka tue....
tolong bagi kiut lagi....hahahhahahha


Lepas ambik gambar nie....
terus mak soffian member fizri jugak datang bgtau tak bleh ambik gambar...
wakakakkakakakakka......




Terabur kau gambar nyer....hahahhahah
lantak.......


Kami ke muzium 3d jugak....
best........








Tak ramai yang dpt join rombongan nie...
yerlah...orang dah start balik kampung kan....
tapi walaupun tak ramai tetap meriah ok....
atie paling suka tgk kembar 4 tahun yang kanan depan skali tue....
comel giler....helina dan helini......
kiut sangat....
mudah-mudahan tercapai la hajat nak anak pompuan...aminnnnnnnn

Habis mcm nie jer???
hahahhahah...........


wife yusri n ibu fizri






Wednesday, March 11, 2015

Mcm2 benda yang jadik

Assalamualaikum....

Kembali bersiaran lagi...
kebizian dah makin kurang....alhamdulillah..
jadik meh la kita update blog yer.......
hari tue bukan apa...mcm2 benda jadik dalam hidup atie nie...
wah..kau drama sgt....
masalah kejer takder.....
cuma tuelah masalah pengasuh...masalah rumah....

Memula masalah pengasuh timbul...
mummy si airil ngan fizri tetiba plak kata tak dapat nak ngasuh 
sbb kawan selalu sgt tak sihat...
yerlah.....pregnant kan...atie pun paham...
walaupun tarikh nak bersalin tue bulan 6 tapi kejap kang dia rasa tak sihat....
effect kt atie la kan asyik nak ambik cuti jer...
baru bulan 3...cuti dah banyak habis nnti...
mau jugak raya nie tak ambik cuti nnti kalau dah mcm tue gayanya kan....
so nak tak nak kenelah carik pengasuh lain...
susah nyer lahai hati nie nak hantar kt lain...
takut dapat yang ting tong...aduhai...naik risau kau....
biler duk tengah  carik pengasuh....tetiba tuan umah plak call
kata dia nak mintak kami kuar carik rumah lain...
rumah nie dia dah jual....
mau terperanjat bewak kuar habis segala isi tok nenek dalam perut nie....
terkejut la kau......
tak der angin tak der ribut....sesenang jer nak suh kami kuar...
dah mcm kene halau sbb tak bayar sewa plak....eh...hello....on time ok i bayar...
mcm nie lah gayanya kalau menyewa...sesenang hati jer tuan rumah nak bt apa...
maka.....sesenang hati jugak lah kami tak repair apa satu pun kt umah tue...
puas hati....
yerlah.....
kebanyakkan apa yang rosak seme kami kene buat...biler bgtau kt tuan rumah......
takder feedback langsung.....
biler time kami bgtau duit dah masuk cepat jer reply....sakit hati nie tau....
ikutkan hati nie nak jer pindah rumah sendiri...
tapi tuelah...selagi tak dapat tukar nie mmg di pulau lah kami...
kalau pindah jugak...mau tiap hujung bulan makan pasir.....
hahahahhahahahhaah
tapi rayuan dah dibuat kt jpa...hope ada lah sinar harapan kan.....
dan...harap sangat reno rumah kami tue siap cepat....
dapur dah settle...tup..tup....husband plak bt reno kt depan...
mendidih jer hati kita nie tau biler dia bt sesenyap....
tau2...kawan dah pilih tiles...dah pilih lampu....
sabar jerlah....tapi malas nak komen...kang jadi perang saudara nnti....
bab rumah atie hanya komplen kalau ada hasil yang tak kene jer....
sbb dedua kepala angin.....atie nak ikut style atie......dia nak ikut style dia...
kalau dedua keras kepala....
mau jugak rumah tue bertukar jadik reban ayam.....wakakakakakkakakak
jadi better atie diam........selamat........

Hari tue sesambil turun naik tangga flat tue carik rumah atie carik jugak la pengasuh...
alhamdulillah dapat...
dia ngasuh sorang jer...tapi dah besar......
jadik atie hantar airil jer....
fizri atie letak kt tadika dia dari pagi sampai petang.....
tak payah duk ngan ngasuh dah....
ok jgk...sbb skurangnya dia boleh belajar mengaji...semayang...bt keje skolah sesiap...
kalau tak......kami kene hantar plak fizri ngaji kt tingkat 1........yang tue malam.....
dah pukul berapa plak nak study kan....
so cancel....hantar kt tadika+nursery jer senang.....
atie just hantar airil.....
memula hantar tue....omangaiiiiiii......dia menjerit rasa mcm bleh gegar satu flat...
sampai skang la still nangis....
masuk minggu nie dah 2 minggu la hantar kt mama lia...pengasuh baru airil.....
airil jenis manja skit....
walaupun hero tapi dalam hati ada taman gitu.....nak berdukung...nak orang ngadap dia jer 24 jam......
dia main kt lain takper...jangan kita yang pi mana2.....memang boleh mengundang amukan i tell u..................jangan memain......

So....bab pengasuh dah settle....
bab rumah jer masih tergantung gantung tak bertali lagi....
hope dapat la jln penyelesaian dia....
atie tak minta lain...atie mintak tukar seberang jer......
dpt jer sana....maka settle lah masalah rumah....
ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.............
panjang mengeluh...hehhehehee....
takper....nie sikit jer nie Allah swt turunkan ujian.....
orang lain lagi berat ujian dia kan....
Allah swt turunkan ujian sbb nak sayangkan hambaNya kan....
atie tak serius sangat pikir masalah nie...atie bt biasa jer....
sbb tak nak terlampau pikir.....
skang nie pun dah kemas skit2 rumah.....
walaupun bayang rumah sewa tak nampak pun lagi...
tapi hati nie mcm berat jer cakap yang atie akan dpt tukar....
mintak2 betul tekaan atie nie....Aminnnnnn



Nie gambar masa balik kampung atie...
amboi....kemain hepi budak busuk sornag nie....
24 jam nak turun main pasir....
si chester kucing yang mak atie bela...sampai naik fobia tgk budak nie...
mau tak fobia....dia pi jerit sekuat2 alam kt telinga kawan tue....
terus terbantut tak makan seminggu...muahahhahah.....



Cubaan ambik pasir masuk dalam mulut.....
sabar jer lah...
sementara si adik suka nau ngan pasir....
si abang plak......



Kejap2 bukak selipar sbb pasir masuk dalam selipar...
pastu bt geli2....hahahha
nak main bola.....tapi pasir masuk skit kene kaki dah tak suka.....
over sangat kau nie abang...
dulu tak mcm nie...skang nie sejak makin besar nie...
atie perasaan fizri dia jenis yang cerewet skit bab2 tubuh badan dan barang2 dia.........
kaki tak suka berpasir...
rambut kene pacak....
tak boleh berpeluh.....
kene air liur adik skit jer terus basuh...
walaupun kene kt tangan....tapi cara basuh mcm nak mandi terus....
tak suka orang usik barang dia....
lebih2 lagi selimut....adik pegang pun dah marah...
si adik tgk abang marah lagi dia nak usik....
mana lah mak kau nie tak jadik hulk kt rumah tue....
hahahhahha...sabar jerlah....

ok lah nak babai dulu nie...
nak call jpa tanya keputusan...
uols doakan atie dapat tukar eh....
tak sabar nie....



wife yusri ibu fizri n airil









Friday, March 06, 2015

Entry warming up gitu...

Assalamualaikum...

Hari nie atie cuti...terpaksa ambik el
sbb si boboyot demam...pastu belakang
badan dia naik mcm bintik...
hati nie rasa mcm demam campak...
Tp biasalahkan biler husband atie aka bekas pesakit demam denggi yg tgk bintik tue terus member jadik panik...
Denggi katanya...biasalah fobia kan...
Apalagi terus bwk gi klinik....
Dlm hati atie berat nak kata campak
Campak sekam mcm tue...sbb kalau denggi bintik2 dia tue kita tak rasa...
Yg nie dia mcm bijik tue...so atie dgn konfidennya kata campak

Nak kepastian...bawak la si boboyot gi klinik...atie tak ikut...husband jer bwk...sbb atie tgh masak....punyerlah tak menyempat nak pegi sampai tak bleh dah nak tunggu i sudah masak tau....
Panik punyer pasal kan..takper...
Tp tuelah...blk dr klinik i pulak yang over panik biler doktor bt surat refer hosp terus...
Sbb dia pun tak tau denggi ker campak...pulakkkkkkkk
I syak husband yang saikokan si doktor kata denggi trus doktor pun tak berani nak ckp benda lain...

Tp airil ttp mcm biasa...aktif kemain...panjat sana sini....
Tadi baru jer dia terbalikkan bakul sampah nak tunjuk protes i tak nak dukung dia..
Pastu nangis sambil bt kemek hidung
Geram jer nak cubit2 tarik2 skit hidung tue bagi mancung skit...nie tak...kecik jer hidung tue ha...

Tgk dari keaktifan si airil
Atie rasa bkn campak bkn denggi
Ntah2 ruam jer...
Skang kan musim panas...
Malam2 kalau tido...rasa nak bogel jer pastu hala ke kipas...
Buruk nau rupanya kan...tp panas kot...
Mungkin sbb cuaca rasanya...harap2 gitu lah...
Atie tak jadik gi spital...sbb demam airil dah ok....
Lagipun doktor dah kata kalau denggi....baru demam 2 hr doktor tak bleh nak kesan...
Kene ambik darah banyak kali baru lah dpt tau...
Tak sampai hati pulak nak bt mcm tue..
Jadi atie nak tgk satu hr ni dulu...
Kalau demam dah kebah...bintik dah kurang selamat...
Kalau demam duk ada lagi..bintik pun mcm tue jgk...maka ke hosp la kita mlm nie
Harap2 seme ok lah.....tak sanggup kot tgk anak kene ambik darah...
Cukuplah sekali masa fizri dulu...
Drama giler kt hosp....hahhahhaah
Kuar jer dr bilik ambik darah tue...fizri terus ckp....ada org jahat....sambil tunjuk tangan yg kene cucuk...
Habis nurse pun gelak......

Adoi....






wife yusri n ibu fizri...

Tuesday, February 17, 2015

Abang Izi dan adik boboyot...

Assalamualaikum.....
haaaaacummmmm.....arghhhhh....i is selsema u know....
dah rupa badut dah nie ha dengan hidung merah....
pedih giler...sbb kerap sangat duk lap hidung...
paling geram biler time selsema pakej ngan sakit tekak sekali.......spoil betul.....
nak minum air masak pun tak selesa tau...
semalam lagi la....
makan nasi ngan sambal belacan...sekali sambal belacan pedas giler....
tak tau la husband atie letak berapa puluh cili api lah.....(yer....sambal belacan tue husband saya yang tumbuk sbb i is manja....tak suka tangan jadi pijar lepas menumbuk)
tapi disebabkan sedap....tumbuk ngan kasih sayang mmg sedap yer dak....
makan siap tambah nasi....masuk pinggan kedua....jadi ketat hidung...
dengan pedas menyengat....hingus meleleh....pastu tak bleh plak menapas 
sambil bernapas kot mulut sambil duk menahan pedas...boleh imagine tak mcm mana....
dah mcm orang menyelam dah rasa smalam.....

Oklah.....stop kisah hidung ketat....kiter citer lain plak eh....
atie tak sabar nie....esok atie cuti....
nak sambut raya cina kt kampung....
atie balik ganu....yuhuuuuuu......tak sabarnya..................
hehehehe...
tapiii...walaupun bercuti bisness ttp on ok...
bisness husband makin masyuk....tiap bulan ada jer duit masuk...
alhamdulillah....
walaupun tak banyak...kurang2 boleh gak tampung mana yg bocor...
bbcream atie pun still on.....ttp dapat sambutan...
nie pun baru jer lepas gi pos kt.....naik kebas tapak kaki sebab kene beratur lama...
ramai org marah2 kt orang yang keje pej.pos laju penang tue...
korang nie...
tak baik tau....
kesian kot orang yang duk kaunter tue...atie pernah alami perasaan tue....
mmg sedih.....kiter nie keje macam kan tak cukup jari nak buat itu ini....
kesian tau orang yang duk kaunter tue....
jgn lah marah2.....
sabar banyak2...istighfar.......walaupun yang marah tadi tue cha ya nun alip....
nak jer aku ngajar ngucap.....dah bleh masuk islam kan....





Aktiviti biler ntah nie...
bawak fizri gi main games kt qbay....sajer bagi dia hilang stress...
kalau tak jadual mmg padat..kesian...kecik2 jadual dah penuh...
nak bt lagu mana...apaknyer punyer keje...
nnti atie citer lanjut eh......
adik boboyot masa nie tak cekap lagi jalan...so...duk jer dalam stroller tue...
mmg senang banyak...sbb dia pun jenis tak banyak songeh...
tapi....itu dulu.....cuba skarang.....takder nyer nak duk dalam stroller tue...
kawan dah dapat lesen P......kira nak berjalan jer lah....



Airil start jalan umur 9 bulan....
memang awal giler....
memula atie risau...sbb tulang dia kan lembut lagi....
tapi takkan nak tahan pulak kan....dah dia nak jalan...
lantakkan jer disitu....
masa fizri dulu setahun sebulan baru bleh jalan....
pun atie risau.....hahahhaha...mak2 sangat kan.....anak lambat jalan risau...
anak cepat sangat jalan pun risau.....
atie sendiri tak paham ngan perangai atie.....wakakkakaka



Atie yang terkini....
berat badan masih dlam keadaan terkawal....
hehehheheheh.....
duk kt penang nie....mmg takder maknanya nak diet ok....
tgk member beli nasi kandar......menitik jer air liur nie....
mana lah tahan......perghhh.....tapi tak semua nasi kandar sedap....
korang yang nak jalan penang....meh roger atie dulu nasi kandar mana yang best.....
ngeh...ngeh...ngeh.....



Adik boboyot.....
muncung jer...
paling suka dengar azan.....bakal ustaz nie...alhamdulillah....
tapi lagu pun suka....lagu chi chi cha cha....
dengar jer lagu maka bergolek la bontot tue ha....
airil memang manja.....
kalau dia nampak abang dia duk bergurau ngan apaknyer....
maka siap la fizri kene hempuk....kalau masa tue airil tgh pegang remote...
maka remote la yang berlepuk naik atas kepala abang dia...
sbb dia jeles.....kalau dia yang bt mcm tue takper.......
amboi....perangai sangat tue....
Nie atie risau jgk nie nak balik kampung esok...
airil tak suka lelama dalam keter....dia nak bebas....
dalam keter kan dia terkurung mcm tue...tak bleh nak berjalan...
jadik dia tak suka...
takper airil....kiter suh abah beli lori eh....
duduk la kt belakang tue ngan abang fizri...ibu tak nak...sbb panas....
kang habis hitam merelit ibu nnti....
ngeeeeeeeeeeee




3 jantan dalam rumah....
i wish anak i yang ketiga nnti pompuan...kalau boleh nak kembar....
senang.....
baru lah boleh tutup kilang dengan senang hati....
muahahhahah....





wife yusri ibu fizri n airil


Thursday, February 05, 2015

Hidup kene rileks.....

Kadang2 dlm hidup nie
Kita tak boleh lah nak ikut rule sgt...straight jer...
Boring ok...
So better kita belok2 skit...
Contoh dlm keje....jgn la duk menumpu jer ngan  keje..senyap sunyi....hanya dengar bunyi keyboard jer...
Owhhh no...i is tak boleh lah suasana mcm tue..
So better kita pasang lagu skit2...
Nyanyi skit2.....
Baru lah chill
pastu sambil nyanyi sambil bt gaya macam kan terlampau feel lah....
pastu tak sedar suara dah sama taraf ngan katak panggil hujan....
lagi part tarik lagi lah tak sedar diri nak tarik juga....
last2 hujan lebat kt luar....
eh....itu atie....hahhhahahahahha

Sama jugak lah time bwk keter...
Apa lah nak bazirkan masa bt muka kerut bile ngadap jem..relex la brader...
Pagi kalau gi keje......jgn lah sesekali ko buat slek....
makan hon lah jawabnya....
Bwk keter lenggang mak limah baru pulang dari rumah cik timah.....pastu sajer jer duduk lane laju
Memang mengundang makian la kan....
biler orang dah bagi signal potong belok kiri...lagi dia bt derk....
yang selalu bt keje mcm nie.......cha ya nun alip yang lanjut usia.....

Kalau petang plak...
ha...mmg jem jgk....tp lebih rileks bawak keter sbb tak yah nak kejar2 masa....
sambil layan jem...sambil layan lagu...
kene plak kalau time tue lagu ella pulak kuar...
perghhhh...layan tarik siot.....rock tue...
mcm smalam la...skali kuar lagu tinggal tanda tanya ella tue...
fuh.....memang feel habis...
brenti kt trafik lite ker...ataupun tgh speed 100km/j pun layan tarik tetap......(poyo jer cakap 100km/j....hahahhaha)
sbb kalau nak nyanyi life depan orang mmg tak lah...
sbb sedar diri suara lagi teruk dari katak panggil hujan....up skit panggil puting beliung...
muahahahahahhahahah....
tengah sedap layan feel macamkan i lah orang yang ditinggalkan pakwe tue....
tetiba keter sebelah hon....masa nie brenti kt trafik lite....
nampak la sorang mamat macho nie senyum sambil tunjuk signal thumb up kt i.....
wakakakakakakaka.....
masa tue rasa mcm nak masuk dalam bonet keter jer....
mesti dia nampak i terlampau feel siap belakon bt2 nangis mcm kene tinggal.....
i is malu....

tapi apa boleh bt...nasi sudah menjadi bubur....
bukan sekali jer jadik mcm nie....
dah banyak kali dah.....
cuma smalam 100juta kali malu sbb semalam feel lebih sikit.....
hahahahhahahahahahhaha




Tetiba gambar dua beradik nie....
rindu nyer kt dua orang budak boyot nie...huhuhuhuu


wife yusri n ibu fizri...

Tuesday, January 27, 2015

Dilema seorang wanita awal 30an masuk pasar...

Assalamualaikum...

Tajuk tak nak kalah kau...
macamkan ko tue retis nak bgtau satu donia yang ko masuk pasar...apadaaaaa

Anyway citer nie hari ahad punyer...
tapi hari nie means hari selasa baru ada selera nak bercerita...
mungkin sbb baru lepas makan mee sotong pedas berapi yang femes ames kt padang kota tue kot..hahahahah...tapi tuelah terus tetiba perut rasa mcm kembali buncit....dem u mee sotong...i hate u....tak nak kawan u....muahahahha

Ok..sambung balik...
sbenarnya atie mmg dah lama tak mencemar duli gi pasar...
kebanyakkan barang basah atie kt umah tue seme mak mentua bekalkan
tapi jangan la ada yang salah anggap yer....
walaupun mak mentua bekalkan....
tapi tiap kali mak mentua atie gi pasar atie akan pi jgk...
sbb nak tolong bayar....
tp selalunya dia akan beli sesiap kalau dengar kami nak balik....
dia akan penuhkan lepas tue kalau ada benda yang atie nak tambah....
atie dan mak mentua akan pegi lagi skali......
baik tak i si menantu hantu nie...muahahahhaha
tiap kali ikut mak mentua gi pasar...
apa barang yang dia beli...atie tgk jer....
sampai lah skarang....atie masih fail lagi nak kenal nama ikan....
paling senang nak kenal ikan pari.....
ikan kembong pun kadang2 keliru....
adoi.....atie mmg mcm nie....benda yang kurang penting atie malas nak ingt..
malas nak penuhkan memori kad dalam kepala nie ha....
tapi....biler dah lama tak balik kampung...lauk dalam peti pun dah habis...
nak tak nak ko kene jugak gi pasal sendiri.....

Tapi cara atie senang jer....
nie kalau nak beli ikan la....atie akan pegi kt tempat yang ada makcik2 tengah pilih ikan....
pastu atie terus tanya jer....tak der nak malu dah...

Atie : Makcik....nie ikan apa yer...
Makcik tue : Nie ikan merah....
Atie : Owh.....(sambil ambik ikan merah dua keping)....tokei kasi timbang ini ikan...
Tokei : Ok......

Lepas tue datang pulak pelanggan yang lain

Pompuan tue : Tokei......nie ikan apa?? (sambil tunjuk kt ikan yang atie beli tue)
Tokei : Ikan nangka putih....

Terus atie blur.....
bukan ikan merah ker......dah mcm mana pulak ikan boleh tukar nama nie....ikan nangka putih plak tue bunyiknya....nie lah first time dengar nama ikan nie........
tapi tuelah...telajak perahu boleh diundur...
telajak beli ikan....
dalam peiuk jugak peginya....
dah slamat pun atie buat sup ikan merah.......
hahahhahahhahhaa..........
nielah sbenarnya sbb atie nak carik ikan merah....dah resepi kata guna ikan merah....so...carik ikan merah la......adoi....



Gambar ikan merah...
tapi masa beli....bukan gini rupanya...
siap dia dah siap potong kan....
hahahahhahah...
ikan apa lah yang aku beli hari tue....adoi......

Dah selamat kt bahagian ikan...
pegi pulak bahagian ayam

Atie : Encik....saya nak ayam sekor yang besar punyer....
Tokei Ayam : (pilih punyer pilih punyer pilih...pastu timbang)...17 ringgit kak...bleh ker...
Atie : Ada yang besar lagi tak...
Tokei Ayam : Yang nie jer yang besar....yang lain seme tak cukup vitamin tue yang tak gemuk tue
Atie : ok lah....
Tokei Ayam : Nak potong berapa kak
Atie :...ha???....ermmm...potong...potong yang mcm nak goreng tue....
Tokei Ayam : 12 la eh....
Atie : Boleh lah....buang kulit skali eh....tapi 12 tue kecik sangat ker....
Tokei Ayam : tak kecik sangat la...boleh la...akak nak masak apa?
Atie : Beli jer dulu...tak tau nak masak apa lagi....
Tokei Ayam : hahahhaha...ok lah kak....saya potong special cantik2 kasik kt akak eh....

Adoi......tak pernah atie seblur tue masa gi pasar....
tuelah....slalu sangat pandang remeh benda nie kan....
takper...lepas nie selalu2 lah merajinkan diri gi pasar...
nie stakat gi kedai runcit jer...tak mencabar minda langsung...
ok bai....







wife yusri n ibu fizri...

Tuesday, January 20, 2015

Ragam si anak

Assalamualaikum...

Kejadian pagi biler ntah bila mana si adik tuh kejut abang bangun tido....
Masa nie rasanya atie terlewat bangun...
Mau tak terlewat....airil 2 3 kali terjaga...
Kejap nak susu...kejap nak mintak pok pok....
Atie bangun pun dgn mata bukak sbelah dah.. tak pasal2 terbabas masa nak buat 
susu airil....habis seme susu atas lantai...dah satu keje plak nak mengemop tetengah malam buta..dari mata terpejam sebelah terus segar bugar ha........



Biler sambung tido balik...tue yang terus terbabas tue...
Muka yang hepi biler bangun tido opkos la airil..
Yg stress bangun sambil mulut duk pok pek pok pek...atie la saper lagi....
Dgn nak masak bubur airil lagi..bt breakfast fizri lagi..kalut la kau pagi tue..
Selesai seme keje tue...terus mandi....
Husband uruskan si kecik..
Tukar baju...tukar pampes....
Kasi mewangi skit
Takder la mami dia pengsan bau masam nnti...
Masa tgh bersiap nie la baru kejut si otomen lagi sorang......


Apalagi penuh drama la...
Abang letih ibu....
Smalam abang bt keje banyak sangat (apa yg dia buat tak tau lah)
Abang ngantuk ibu...
Abang tak nak gi skolah la...
Abang nak duk ngan adik kt umah mami...
Kesian adik main sorang2...
Macam2 kau alasan dia....
Si airil tgk abang dia duk mengeliat terus la naik katil.....pi kacau abang dia...


Usah dipandang dinding umah i tue yer....
Tue seni namanya....
Hanya orang yg cintakan seni jer paham...
Nak pindah nnti mmg kene tacap la dinding umah nie 
kang tak pepasal meroyan tuan umah tgk banyak nau mural kt umah dia...
hahahhhahha


Bangun abang....gi skolah


Hepi sbb dpt kacau abang


Tak tahan kene kacau ngan adik
Abqng lari tido posisi lain...
Adoi la anak......
Mcm2 ragam....
Mana la umah nie tak riuh
Dua orang budak mcmkan ada 20 orang budak bisingnyer...
Si adik keje nak marah orang jer..huishhh...mmg garang si kecik nie....
Si abang tak habis2 duk bukak bunga silat...
Part time otomen lah katakan....
Tp inilah hiburan...
Bizi ngan keje..balik umah hepi tgk muka anak......rasanya seme ibu mcm tue kan....heheheheh





wife yusri ibu fizri n airil


nuffnang