Nielah cucur jagung versi atie.........resepi turun temurun dari mak mentua yer uols.........selama nie kalau atie nak bt cucur jagung....atie pakai jagung dalam tin jer......tapi versi mak mentua atie.....kiter kene pakai jagung fresh dari ladang punyer...........meh tgk meh......
Jagung yang dipetik dari Taiwan...manis wa cakap lu........
Kiter hiris isi jagung tue yer puan2........
Pastu masukkan udang...............disebabkan stok udang yang mak mentua atie bagi nie jenis yang gedabak2 punyer.....jadik..atie ambik 3 ekor udang galah....kopekkan kulit udang tersebut.........dan hiris isi udang tue yer puan..........dah masukkan udang......kiter masukkan tepung dalam 4 sudu gitu..........resepi mak mentua atie nie............pakai tepung gandung ciput jer.....yang lebihnyer isi jagung.....memang sedap la..........pastu masukkan garam, gula skit........kalau ikutkan resei mak mentua atie nie lagi.....kiter kene masukkan jugak daun kucai, cili besar skit...........tapi oleh sebb dalam peti ais tak der daun kucai...yang tinggal sayur bayam jer..........rasa tak sesuai plak nak letak bayam......so....kiter skip jer sayur tu........cili besar plak atie gantikan ngan cili api.........baru berasap vontot memasing.......ngeh....ngeh..........
Gaul2 seme skali..inilah hasilnyer..........tapi result lepas dah digoreng tue.....tak snap plak gambar...........lupa.........sebb lapar kan.........muahhahaha.........
wife yusri n ibu fizri...
3 comments:
ye la atie...lain betul cucur mak mertua ko sebab tepung nye sikit gile...biase akak buat mau due cawan ........
adoi...lapo lak tgk cucur udang ko nie......petang2 ni kalo dpt kudap2....pekena lak ngan teh o panas....heaven nye laaa atie oi!~
x penah lg tgk resepi cucur jagung ni atie. bagus2 ko kongsi kat sini. tapi yg x best..gambar yg dah siap goreng nan ado....hahaha. nak le tgk yg dah siap goreng.
kak lieya:memang pelik.....tepung dia sakit ya amat.....penuh ngan jagung2jagungan......heaven....
kak sue:nnti atie bt lain kali atie ambik gambar nyer yer....
Post a Comment