Monday, January 10, 2011

Kenapa perlu dibezakan anak angkat ngan anak sendiri??

Kemarin atie bawak si fizri tgk ikan kt bawah umah atie nie ha.....kt flat atie nie ader kolam ikan....ikan pun banyak.....kura-kura pun ader......tgh duk layan fizri tgk ikan masa tue...datang la sorang akak nie ngan anak dia....atie agak umur anak dia nie dalam 5 atau 6 taun mcm tue lah.....

Akak tue : Anak ker?
Atie : A'a...
Akak tue : oooo....

Atie : Anak akak umur braper tahun (sambil pandang anak dia yang pompuan tue)

Akak tue : Lima tahun......

Atie : Yang sulung yer..?
Akak tue :...A'a...sorang nie jer anak akak lagipun....yang nie lah bongsu...yang nielah sulung......
Pastu tetiba datang sorang budak laki nie panggil akak tue...."...mama..mama....".......terkejut atie....tadi kata anak dia sorang jer...nie sapa plak yg tetiba muncul nie.....pastu atie tgk akak tue marah2 budak nie....kesian ok tgk budak nie kene marah....nak kata bt salah tak pun....budak tue blah jer......akak nie cakap...."....tue anak angkat akak....nakal betul....meluat".....mengucap panjang atie ok.....budak2 biasalah kan nakal.....agaknyer tak puas hati dia nak marah budak tue tadi dia pun citer kt atie........
Akak nie kahwin lama....tapi lambat dapat anak....husband akak beria nak ambik anak angkat.....selang dua bulan ambik anak angkat...akak tue pregnant.....mungkin rezeki kan....ambik anak angkat...terus dia pun pregnant.....sepatutnyer akak nie kene la bersyukur....pastu dah rezeki dia pelihara anak angkat...so...dia kene jaga la sebaiknyer kan.....tapi dari pada dia citer tue...atie dapat agak...yang akak nie tak suka sangat ngan anak angkat dia tue.....skit2 dia kata budak tue bodoh la....jahat la.......ish...tak baik kan......mcm satu doa plak biler dia asyik kata yang bukan2 kt anak angkat dia tue....

Atie : Anak akak yg pompuan nie dah skolah ker...
Akak tue :Dah....baru jer masuk tadika....akak daftarkan kt tadika smart reader tue....(sambil senyum bangga)
Atie : Yang anak akak sorang lagi tue tadika yang sama jugak ker..
Akak tue :Taklah...nak bt apa....menghabiskan duit jer antar kt skolah memahal...akak antar kt tadika sbelah nie jer......biar dia.....balik pun dia balik sendiri........tak der masa akak nak ambik berantar.......kalau akak balik lambat dari ambik adik dia nie...tunggulah dia depan pintu tue....malas akak nak pikir pasal dia....baik pikir pasal anak akak sendiri.....
Sedih kan....giler sedih dgr akak tue cakap mcm nie pasal anak angkat dia....kenapa lah dia nak bezakan sangat dua2 anak dia tue.....budak kecik plak tue.....bagi atie akak nie kejam+jahat....tak patut jadi ibu kalau mcm nie lah cara ko jaga anak.....walaupun tue hanya anak angkat...tapi please la jangan la ko kejam sangat....atie tgk budak tue...mcm budak2 lain jugak......muka pun nampak suci jer......muka budak...biasalah kan.....dengar akak nie cakap mcm tue....terus atie terbayang...mcm mana lah budak ni kt umah...mungkin asyik kene marah jer kan....ermmm...ntahlah.....tak sangka masih ader manusia kejam mcm tue....kalau tk suka anak angkat....yg ko pi ambik anak angkat saper suruh?huh......

Tgh taip entry nie....atie terpikir kalau budak tue balik skolah tgk mama dia takder...pastu dia tunggu sensorang kt depan pintu umah tue.......ya Allah....kesian nyer.....


wife yusri n ibu fizri...

8 comments:

~wani~ said...

jahatnye akak tue..ish..sakit ati wani dengor..xper..aper yg berlaku pasti ada pembalasannya..

atie said...

wani:betul...sokong 100%

Mohd Nuruli Azahari said...

bangang sungguh akak tu... sampai hati dia layan buruk kat budak tu.... anak sendiri, anak org bah kan anak kucing pun kita kena layan elok..... moga dia insaf harap jgn dah terlambat baru nak insaf....

atie said...

en.nuli:tuelah....tak sangka masih ader orang yang perangai mcm nie....

☆ lieya latif ☆ said...

isssssshhh teruknye atie.....mmg dasar kacang lupe kan kulit..tak sedar ke die, anakangkat die tu la pemberi rezeki..sian plak aku kat budak lelaki tuh..ntah2 mkn pun pun terabai agaknye.......aku ni mule laa over membayangkan bukan2 hahaahah

atie said...

kak lieya:atie pun mcm akak...suka terbayang yang bukan2...yang paling atie risau...takut dia kene pukul jer....

normi said...

ya Allah.. nape kak tu kejam mcm tu.. sian budak tu tak bersalah.. moga Allah lindungkan budak tu dari perkara yang tidak baik.. Aminnn..

atie said...

normi:aminn....

nuffnang