Friday, April 13, 2012

POS LAJU......LAJU LAH SANGAT...........

Pada 3.04.2012....adik atie yang keje kt KL tue pos motor
kt abah di kampung dengan menggunakan pos laju.....
maklumlah orang tue dah beli motor baru....huhuhuhu
Masa pos tue.....mcm biasalahkan pelanggan mesti tanya
agak2 dalam berapa hari barang baikkkkk punyer nie sampai
Lebih kurang 3-7 hari bekerja........
Nie yang dijanjikan yer......
So....biler dah dijanjikan mcm tue.....
kiter nie tunggulah....


Tunggu punyer tunggu......
biler tepon abah...still motor tue tak sampai lagi....
sampai lah satu malam tue....means semalam....
mak bagitau motor still tak sampai...
atie pun suh mak bagitau adik atie send no pos laju tue
atie nak tolong call bagi pihak abah ngan adik atie...
lagipun atie sorang jer lekat kt opis.....so bleh la search no phone pos laju kt tenet....
adik atie kan keje kt spital....mana ada masa nak search sana sini....
kalau ada masa pun belum tentu sempat nak call....
so...meh la atie yang call....lagipun atie memang suka aktiviti trace barang nie.....


So pagi tadi dah dapat no pos laju tue  atie terus call...
mcm biasa kene dengar mesin bercakap dulu.......
pastu nak tunggu talian disambungkan pun dah makan jam...
giler lah ko......
Sampai lah sorang nie angkat.....
cakap lebih kurang...bagi no pos laju....
and yessss........motor abah atie still kt KLIA lagi ok......
bayangkan.........pos 3 haribulan dari KL.......masuk hari nie dah 8 hari...motor still kt KLIA tak dipos-pos.....
biler tanya kenapa still kt sana......alasan yang diaorang bagi flight delay.....what the hell laaaa flight delay lama sangat nie......
serius tak paham.........


Still tak puas hati lagi......
atie masuk laman web pos laju nie........dan buat siasatan gunakan kemudahan nie.....
dan uols tau apa yang atie dapat......





Ini yang atie dapat....... Item dispatch out from transit office - 9.04.2012.....
9hrbulan ok....sembilan....
pos 3 haribulan......sembilan baru ko pos kuar......
tgk calender......4hb....5hb.....6hb......korang buat apa......
cakap ngan aku skarang korang buat apa.........
makan gaji buta ker???????
Nie yang rasa nak mendidih nie...........
biler pos kuar 9hb.....sampai kt KLIA pending lagi.......
giler saiko ok pos laju nie....tak paham betul atie tang mana lajunya.....
dahlah bayar beratus2..........kalau tau mcm nie hantar pakai keteapi lagi senang
sbb memang sah2 tau lambat sampai...
Ini yang  memang kiter tau POS LAJU.......laju ok.....lajuu....bukan POS PERLAHAN.......


Biler dah mendidih tgk status nie....atie call lagi skali...
tapi kali nie atie tak nak cakap ngan kerani tue...atie nak terus cakap ngan bos diaorang
wah.....mcm berani jer aku nie...
arghh tak kira......
biler talian disambungkan......atie terus bagitau nak cakap ngan bos besar...
tapi mcm biasalah.....diaorang takkan bagi punyer....so...kene cakap ngan diaorang jer...
ha...sbb te aku berani mintak nak cakap ngan bos diaorang...sbb dah tau mungkin tak dapat punyer....muahahhahahah
Tapi kali nie punyer nada suara.....atie bagi tinggi skit....
Atie tanya banyak kali kenapa bleh delay lama sangat....apa masalah nyer....
biler kerani tue kata dia pun tak tau lagilah atie mendidih.......


Biler dia rasa mcm atie nak marah...terus dia kata nnti dia cek kt KLIA...
and yes....dijanjikan lagi sekali....malam nie motor tue akan fly......
wah.....kelas ko motor naik flight gitu......
Kenapa biler aku dah mendidih baru ko kata motor tue akan fly malam nie
apsal tak fly kemarin......
Kemarin dulu ker....kemarin dulu dulu dulu  ker....
sbb aku pos lama kot..........
kenapa malam nie baru nak fly kan motor tue.....
giler lah PEJABAT POS nie.....
baru tergedik nak ambik action.....
tetiba atie rasa malu giler nak mengaku yang atie pernah keje kt pej.pos....
serius malu.....


Yang paling tak bleh blah tue atie cakap mcm nie kt dia...


"u bayangkan yer.....adik saya antar 3 hrbulan lagi......masuk hari nie dah 8 hari tolak hari bekerja.....u tak habis2 kata penghantaran antara 3-7 hari.....nie dah lebih.......kalau baju ker kain ker...takper lagi.....nie motor.....kalau jadi pa per kt motor tue...spare part pihak u curi ker.....pihak u nak ganti ker???.......dah lah kos penghantaran beratus ringgit......mungkin lah bagi pihak u skit jer kos tue kan....tapi bagi kami tue duit jugak ok.........kalau motor rosak....kami jugak nak kene ganti......pihak u mesti tak bertanggungjawab punyer....kalau i tau mcm nie.....better hantar pakai keteapi sbb memang dah tau sampai lambat.....".....


Kerani nie diam jer.........mungkin dia tak tau yang atie pun kerani jugak
muahahahha.....elok lah sangat
kerani maki kerani.....
muahahahhaha


Kiter tgk ahad nie....kalau motor tue still tak sampai.........
adalah benda yang atie nak buat......
tunggu lah....(sambil tumbuk2 tapak tangan ngan ketap bibir tanda geram....)
wa kakak kawasan maaaaa..........







wife yusri n ibu fizri...

6 comments:

adarnadzmie said...

haha..tabik kat kakak kawasan...:)
kena tukar pos laju ke pos lembab...kuangkuang..nampak sgt kerja tak jalan ikut masa yg ditetapkan... moga motor tu selamat sampai ke abah atie yer...

Atie said...

kak normi:memang pos lembab......muahahhahah

V said...

pos lembab malysia,, jom tengok tv online malaysia klik sini >http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html

gaban said...

Pos malaysia didalam Carrefour(aeon big ) jalan peel cheras k.l,pekerja perempuan(kerani) pakai cermin mata,ke2nya muka lebih kurang sama jer,mmg mereka jer keje kat situ x ada org lain la, x caya gi tgk sendiri,kerek berckp dgn customer(saya), sombong bangat.

Nur Haziqah said...

pas2 motor dpt bile? saya pon mngalami nasib yg sama ni... dh hari ke 8 pos motor, tp xdpt2.kat tenet ckp ade kat hub klia lg.. masa kat kaunter ckp paling lama pon 1minggu... tnya kat emel pos laju dorg ckp xde penetapan tempoh untuk pos motor.. pulak dh... saya pos dr melaka ke kl jer kot... stress!!

Online business freek said...

poslaju utk pos moto akan tgu giliran sebab diorang bukan expert dalam servis hantar moto. nak cepat n murah pos moto guna lah ktm servis. Tak pun GDEX. konfirm paling mantap servis.

nuffnang