Tuesday, April 03, 2012

Resepi Kari Sardin With Love Dari Dapur Kasihatie....

Tajuk tak hagak.hagak ok
biasalah...orang yang jenis tak nak kalah memang mcm nie..
lebih2 lagi kalau hanya masak sardineeeeeeeeeeeeeeeeeee...........
tarik panjang skit yer....muahahhahah


Banyak kali dah atie dengar orang duk sebut
kari sardin...kari sardin...
sedap la...marbeles la.....
so kemarin...tetiba tergerak hati nak search resepi kari sardin nie....
mcm2 cara yang atie tgk orang guna...
ada yang guna santan...ada yang tak guna
ada masukkan halia....ada yang tak masuk...
ada yang buh kuah sardin.....ada yang tak buh....
tanpa melengahkan masa terus call husband mintak dia kuarkan santan dalam peti ais tue...
muahahhahah.....
padahal lauk banyak kot dalam peti ais mak mentua baru bagi...
ayam dua bekas aiskrim yang kuning tue...
tulang satu bekas
daging satu bekas...
ikan satu bekas
udang dua bekas..udang besar ngan udang kecik....
tue belum masuk sayur mayur lagi...
tapi tetap kari sardin jugak atie nak masak kemarin...
kuat sungguh penangan kari sardin.....


So...balik keje kemarin singgah pacific bawah komtar nie beli setin sardin....
balik umah...sinsing lengan baju dan terus mulakan operasi....
ikut resepi mana?
seme resepi atie ikut....
combine resepi tue resepi nie....yang remeh-temeh kiter tolak jejauh...
sbb atie memang tak suka nyusahkan diri sendiri...
dah lah letih baru balik keje kan......huhuhuhuhu




So...step pertama.......hiris bawang merah ngan bawang putih......atie bkan stakat hiris...
siap cincang lagi tau.......orag over memang mcm nie.....
lepas tue....tumis kedua-dua bawang tue dengan sikit saja minyak......
suka betul atie masak guna kuali hitam nie....
sbb boleh feeling masterchef....
walaupun bukan jenama Tefal yang mahal tue
tapi kuali nie mahal dengan kasih sayang sbb mak mentua kiter yang bagi....korang ado...
muahhahahaah



Lepas bawang dah garing skit.....masukkan cili boh skit jer....pastu tumis lagi kasi garing.....
dah garing....masukkan plak serbuk kari....
sbelum tue kiter bancuh serbuk kari tue biar jadik pes..
atie guna serbuk kari jenama faiza...
serbuk kari ikan.....
biler masukkan pes kari nie.....aroma dia akan bertukar bau sebijik mcm megi kari...
wangi wo......
tumis lagi kari nie bagi dia garing skit lagi....


Agak kari tue dah garing....tuangkan setin sardin yang baru dibeli kt pacific tadi....
atie masukkan skali ngan kuah2 dia....barulah kari sardin namanya....
kacau kacau dan kacau lagi......
pastu tetiba atie ubah pikiran taknak buh santan....
sbb suka tgk kaler dia yang dah jadik cantik tue....hehehehheh
jadik...atie tambah skit air....pastu air asam jawa skit...
buh skit garam...gula....pastu rasa....
perghhhh...marveles ok......
last skali baru masuk hirisan bawang besar ngan cili merah.....
dan siap.....


Taraaaaa........sedap wa cakap lu.......
tak caya?????
balik nie cuba lah.....
husband atie makan ngan nasi panas2...
berkali-kali tambah...
bier tanya sedap ke idak...
dia kata mcm kari mamak...
kiter tanya sedap ker tidak....bukan suh samakan dengan mana2 kari....aparaaaaa.....


Atie tak makan nasi malam...
so....atie uli benda alah nie....
lebih kurang mcm puree kt kedai mamak tue....
resepi asal dari kak zura....ex-housemate masa kt putrajaya...
uli pakai marjerin, tepung gandum dan air garam.....
sedap......garing gitu......heheheh


So tawan-tawan....
inilah dia resepi kari sardin with love dari dapur kasihatie....



wife yusri n ibu fizri...

3 comments:

lieyalatif said...

wah...menarik laa atie....ni rase nak cube....akak tak penah buat lagi...penah buat yg version asam pedas sardin jek...

nanti akak try le...ye la kooo balik2 mkn ikan, ayam, udang bagai tu muak laaa atie...sesekali pekene sardin mmg leh bertambah nasi ....

Atie said...

kak lieya:harus cuba kak...sbb memang sedap...heheheh

Mazidah said...

Nak try lah, mcm best je...

nuffnang