Wednesday, July 11, 2012

Cakap salah...tak cakap pun salah....

Hari nie rasanya hari yang betul2 rasa dah capai tahap kemuncak kot.......
Selama nie memang kalau ada tersalah....salah.....or sengaja bt salah...
memang atie tutup mata jer...
Kalau ikutkan memang kene bertanggungjawab....
Tapi sbb hati nie slalu kata..."takperlah.....kt tutup mata jer....bt mcm takder salah..budak baru blajar...."


Tapi biler hari nie ada plak benda missing in action....
pelanggan pertahankan hak dia...
yang kiter memang tak terima....
mau tak terkejut beruk....
melibatkan dokumen original...
melibatkan duit jugak....
yer.......memang sikit....tapi kali nie jer sikit.....
yang sebelum nie apa citer pulak.....
beratus ok.....memang nasib baik sangat biler atie tak guna sistem.....
biler guna sistem.....seme benda kene ada jalan cerita dia....
Bayangkan kt sistem tetiba dia kata Bayaran Lesen....
mcm mana nak masuk bayaran lesen kalau duit pun hilang or memang tak ambik.....
takkan sepanjang masa nak tipu sistem....
lama pun akan kene jugak wei....


Yang kene tanggung saper??....
yer...manusia nielah...manusia malang yang duk dalam unit pelesenan.....
sbb manusia nie berhajat untuk keje lebih lama.....
atie tak kata keje atie perfect......
memang atie mengaku keje atie berlambak.....
file menimbun....
permohonan selalu ada....
biler ada kesedaran sivik yang keje atie nie selalu jer ada....
atie akan asingkan setiap jenis permohonan tue...
ok....yang penting asingkan...
yang nak tamat tempoh asingkan...
yang urgent asingkan...
yang nak bukak resit asingkan....
dan Alhamdulillah...atie dikurniakan anugerah yang atie akan ingt kalau benda tue pernah ada kt atie sendiri....
like....dokumen nie 5 minit jer kt atie...
pastu baca sana sini...atie akan pass kt orang lain sbb benda tue tak berkaitan...
biler tetiba datang orang lain tanya pasal dokumen nie.....
memang memula payah nak ingt...tapi atie akan rasa yang benda tue memang atie dah pass....


Jadiknyer biler tetiba dokumen memang atie tak pernah tgk....tapi customer kata dah submit kt sini....
dan customer tue mati2 cakap memang dah submit....
kalau korang la apa korang rasa.....
yer....memang tue keje hakiki saya....
tapi kalau dah dokumen tue memang atie tak terima nak kata apa??....
Biler tanya memasing diam....
tue tanya cara elok memula tue....
Manusia nie jugaklah yang nak kene jadik inspector gadget......
cek sana sini......biler dapat trace
sebut nama yang terlibat baru terhegeh-hegeh nak tolong carik.....
ya Allah.....rasa memang patut meletup la....
so apalagi kiter tunggu kan....
bertubi2 la jugak atie meletup tadi.....
Ungkit habis yang wang pos hilang beratus2.....
tak kira la saper salah pun kan.....
tapi bagi atie...once ko dah diamanahkan untuk benda tue....please tolong lah ada rasa tanggungjawab sikit....
memang bukan keje ko.....tapi tak salahlan sesama tolong keje orang lain......


Sbb tuelah jugak....
kalau keje atie nie sampai tahun 2020 pun tak leh nak habiskan...
atie akan tetap buat sendiri...
bukan sesaja tak nak bagi kt orang....
tapi rasa takut menyusahkan orang....
dan biler orang rasa susah ngan keje kiter....
Orang akan bt sambil lewa...dan langsung tk nak anggap benda tue penting.....
so....baik atie bt sendiri kan.....
kalau ada salah pun kiter yang akan tanggung....
bukan mcm kiter tak salah tapi kiter kene tanggung.....
serius memang agak kecewa sikit....
tapi nak bt mcm manakan....sbb plan orang atasan lah kalau bleh
yang ditugaskan di kaunter bukan atie....orang lain.....


Rasa mcm nak jer mintak......
biar atie duduk bawah....
sediakan satu meja untuk atie letak mesin2 nie....
bersekali ngan bilik untuk atie letak file....
atie rela terpisah dari opis sendiri....
asalkan keje2 nie seme teratur....


Tapi tuelah....kadang2 kehidupan  nie tak adil sangat
sbb balik2 orang akan cakap kiter jugak yang salah...
kenapa????
sbb yang mengamuk tadi tue adalah kiter.....
So....nak cakap apalagi kan....
telan jerlah.....










wife yusri n ibu fizri...

4 comments:

lieyalatif said...

alahai kesihannye...boleh akak bayangkan kekalutan keadaan tu.....susah2 lepas ni atie buat jek satu buku daftar....registerkan penerimaan dokumen semua....senang....so ade bukti depan mate....

sabar yeak atie....jgn tensi2...

Atie said...

kak lieya:memang dah buat kak buku daftar tue....memang ada nama saper penerima tue.....tapi dia still bt blur....sabar jerlah...

ked said...

kak atie..
student pektikal ke yg jd camtu tu?

Atie said...

pikah:yup.... :P

nuffnang