Tuesday, July 03, 2012

Kenapa saya sayang rumah saya????

Oh......sungguh bizinya saya sejak dua tiga empat lima menjak nie.....
sesak napas dibuatnya...
pegang dokumen sana tak kene....dokumen sini tak kena......
pendek kata serba tak kena lah....
Nie baru balik dari Bank Negara...ada taklimat skit pasal duit baru....
16 Julai nie duit baru akan kuar kt pasaran.....
Cantik betul tgk secara live......kaler pun menawan sungguh......
memang sakan raya kali nie sbb duit baru lawaaaaa......huhuhuu


Bukan nak citer pasal duit baru yer tawan2....
Saya nak citer pasal umah mak abah saya.....
Mcm yang korang tau....(eh...mcm lah orang ambik tau sangat kan....)
dulu kan family atie stay kt kulim.....
bertahun la jugak.....dari kecik sampaikan atie kahwin.....
abah memang dah beli rumah kt area Lunas.........
rumah kecik2 saja........cukup la nak menampung 6 beranak kt situ....
Lepas abah atie pencen pilihan.....
abah decide nak balik kampung kt terengganu...
yerlah....kalau duk kulim pun bukannya ada sedara mara kt sini.....
Naluri orang tua nie...sejauh mana pun merantau......last2 kampung jugak yang dicariknya...
lagipun senang nak bela lembu....(nie abah i yang cakap).....huhuhuhu


Biler dah balik kampung tue....rumah pun dah ada kt sana....
Rumah kt kulim tue terbiar.....sampailah.....ada orang tanya tak nak bagi sewa ker....
asalnya mcm sayang kot nak bagi sewa....takut terkena kt penyewa yang mereng
mau sengsara tuan umah......
Tapi alhamdulillah.........ada sorang kawan abah nak sewa.......duduk lah dia ngan bini dia
sampai skang........
Tapi kan....tetiba abah ngan mak kata nak jual umah tue......
Ingatkan tak berapa serius nak jual...mana lah tau terniat sajakan......
tapi tetiba hari tue abah suh atie tangkap gambar depan belakang umah tue
sbb nak buh dalam mudah.com.....
Memang betul2 nak jual.........


So...sebagai anak yang menurut perintah....
ikut jer arahan....tapi dalam hati atie tetap kata sayangnya nak jual........sbb banyak betul kenangan kt umah tue.........
Kalau tanya atie apsal tak duk jer umah nie......
ada beberapa sbb yang atie tak tergerak hati nak duduk......
biarlah rahsia......muahahhaha.......over betul nak berahsia-rahsia bagai....
bukan apa......jauh ok nak ulang alik datang pulau....
sesak poket dibuatnya nnti.....
Lagipun suasana kt situ dah tak best....
ramai jiran2 yang best dah pindah....
makcik yang comel yang anak dia basuh beras siap tapis bagai tue pun dah pindah....
suasana memang lain....
sbb tue lah atie tak nak.....


Biler dah tangkap gambar umah depan belakang....
adik atie yang duk KL tue tolong masukkan dalam laman web mudah....
sekejap jer dah ada orang call tanya itu ini....
sampailah tetiba kemarin abah call tanya atie pasal rumah nie.....
and yup......dah nampak bayang2 mcm ada orang yang berminat nak beli...
Orang tue pun dah pegi tgk rumah abah atie....
Entah kenapa hati nie rasa mcm sayu jer.....
Mungkin banyak betul kenangan kt rumah tue...tue yang tetiba hati nie sayu sangat....
Sob...sob...sob....


Sayangnyer lahai nak jual......tapi nak buat mcm mana.....
tue kan rumah abah......


Nielah rumah kami dulu......atie ambik gambar masa on the way nak balik kampung hari tue...
kemas jer tengok...pandai betul penyewa nie jaga rumah abah.....
cuma pokok bunga tue jer dah tinggal ranting....kahsiannnnnn..........


Memang tak rugi kalau ada orang beli rumah nie.....
seme nyer dah direnovate......luar dalam.....complete....
kalau uols nak tau....nie kalau kedua abah atie renovate umah nie...
kali pertama tue......alahai lah kasim.......
bukan nak kutuk melayu buat keje....
tapi terpaksa jugak kutuk sbb hasil kerja aduhai...........mcm nak nangis....
ada ker patut tembok tue senget.....kalau nasib tak baik memang roboh ok......
tue yang terpaksa runtuh kan balik...pastu upah orang lain plak yang buat..... :)



Pandangan belakang.....
abah atie sambung sampai habis tanah....memang takder ruang langsung nak bercucuk tanam...
tak pasal2 tanam serai dalam pasu....heheheheh
cat dah tertanggal kt bawah tue.......


Kalau abah ngan mak still duk kt sini....
senang nyer lahai nak balik kampung.....
hujung minggu dah boleh balik...
tak yah tunggu cuti panjang kan....huhuhuhu


Kenapa saya sayang rumah nie....
Sbb saya sanding ngan chinta hati pengarang jantung kt siniiiiiiiii.....   :p



wife yusri n ibu fizri...

5 comments:

lieyalatif said...

alamak sayang la atie...tapi tu laaa....kalo dijual senang kot dah tak yah pikir2 lagi....ni kalo disewakan nak kene pikir mentenence die ....tu laaaa ikut le kate pemilik asal heheeheheh....nanti ko dpt 'bahagian' ko sikit ...eh? haahahhahaah

ked said...

kejap nak tengok gambar sanding kak atie.. haah! same lah.. hehe

saye pon sayang rumah lama saye.. sobsobsob.. kenangan saye membesar kat situ tu kak atie.. daripada zaman kena rotan sampailah dah boleh rotan orang pulak.. huhu.. kenangan kan?

sayunye..
tetibe ingat rumah lama..

Atie said...

kak lieya:sayang giler kak....tapi abah ngan mak mcm dah bertekad sangat nak jual....huhuuh

pikah:kene rotan??....hahahha......sayu kan.....

kaklong said...

sedih sgt...rindu sgt umah nie...iskisk...kalau la ada duit,lama dah beli... :( mcm2 dah renovate umah nie..elok ke org sewa ni jaga...waaaa rindunye kulim...waaa

Atie said...

kak long:penyewa nie bagus....tgk kemas jer umah.....

nuffnang