Tuesday, July 09, 2013

Report Card Fizri

Kemarin penang cuti...
sempena hari tapak warisan dunia 7.7.13...
jatuh hari ahad...so forward la kan...
memandangkan cuti lama....maka....marilah kiter pulang ke kampung...
motip utama nak beli barang basah...
amboi...jauh no beli barang basah...
sampai ke alor setar nun...
bukan apa uols.....atie lebih suka beli kt pasar tani alor setar 
daripada beli kt penang nie...
ayam sana segar2.....kt sini...alahai....isi pun dah terkeluar dari tulang...
walaupun dah kata ayam baru sembelih segar dari ladang...
tetap lah alahai.....sedih sangat...
maka sanggup beli kt pasar tani alor setar....
beli banyak2...berkilo.....buat stok...
puas hati...
ayam pun gemuk2......hehehehhe
tambah plak mak mentua yang tolong pilihkan.....
mak mentua atie tau skit gerai mana yang jual barang basah segar kan.......

Sebelum bertolak balik kampung tue...
singgah jap kt tadika fizri...
nak ambik report card....
bukan main budak zaman skarang nie....
tadika pun dah ada report card....
otw ke tadika tue atie dah pasrah jer apa la komen cikgu nak bagi nnti...
hahahhahahah.......
sbb hari2 biasa pun cikgu slalu report apa yang fizri bt kt skolah kt en.laki...
fizri eja badut la....fizri suka berjalan dalam kelas la...
memang seme lah....
so...kiter pasrah jer lah yer....


Sampai2....kene daftar 
pastu ambik fail anak masing2....
dalam tue ada keputusan periksa yang hari tue....
soalannya mak aiiii.....bagi atie untuk budak 4 tahun kalau di baginya soklan mcm nie...
memang tak sesuai kot....
tapi.....pihak tadika lebih tahu apa yang sesuai untuk budak baya fizri...
so...kami follow jer......
tapi agak terperanjat biler tgk result fizri.......
"cikgu kot yang ajar fizri".......



Tengah tunggu giliran....
sampai jer giliran kami...
cikgu dah sengih2 dari jauh dah....
siap cakap...
"ok.....meh kiter sembang pasal adik pulak"
rupa-rupanya seme cikgu kt tadika tue panggil fizri adik...
maklumlah paling kecik.....paling muda.........
cikgu pun duk tergelak jer biler citer pasal fizri....
banyak yang lawak dan banyak yang membuat kan atie terkejut...
"fizri dia cepat belajar...."
atie tanya jugak......mcm mana dia belajar....budak lain mcm mana...
yerlah...anak atie kan....lahir hujung tahun...
kata2 "seseorang tue masih terngiang lagi kt telinga atie nie.......
pedih nyer masih terasa.....
wah kau....nak berdrama swasta pulak kan....
so.....memang atie tanya habis2-habisan la kan....
tapi rupanya belajar dekat rumah dan belajar dekat skolah...
memang lain....
atie rasa.....fizri lebih suka kalau cikgu dia sendiri yang mengajar....
sbb kalau atie ngan en.laki yg ajar....
banyak berlakon letih dari nak buat betul2 kan.....

Habis sembang....
lama jugak lah kan....
cikgu pun bagi report card....
atie tak tgk lagi....
dalam keter baru bukak....
rupanya fizri dapat no.2 daripada 6 orang....
muhahahhahahahha.......
ok lah kan....walaupun 6 orang jer dalam kelas tue...
tapi biler tgk fizri yang masih tak serius nak belajar...
masih banyak nak main...cakap masih ada yang pelat....
tapi dapat no.2....
mau tak terkejut kan.....
teruskan usaha lagi yer sayang....
lepas nie kene belajar bersungguh lagi yer....
no ipad...no fon ibu....no fon abah.....no cd otomen....no cd upin ipin....
ingat.....belajar jer....hehehhehe




Anak saya.....
cepat belajar yer sayang....
kejar mereka2 yang lahir awal tahun....
ibu tau fizri boleh....
fizri kan hero ibu.....heheheheh





wife yusri n ibu fizri




10 comments:

lieyalatif said...

ini namenye kecil2 cili padi...diam2 ubi berisi....in sha Allah fizri ni anak yg bijak...

mmg betul tu atie, ade org yg nilai dari segi lahir hujung tahun ngan awal tahun...akak penah kene gitu gak..sbb tu mase mia mija kan lahir hujung tahun tu yg akak cube dptkan dayyan awal tahun gak....alaa perbezaan mase kecik2 jek mcm anak hujung tahunlum merangkak tapi anak awal tahun dah merangkak...tapi bile dah besar masuk sekolah pada akak sama ajek...yg penting cara kite pantau anak belajar...

salam ramadhan buat atie sekeluarga...semoga ramadhan kalini memberi keberkatan kepada kite dan kite mendapat rahmat dari NYA...in sha Allah.....

Atie said...

kak lieya:betul kak...ada yang nilai dari segi bulan kelahiran....lega baca komen akak....hehehe

salam ramadhan...

adda said...

kak atie kalau lahir awal tahun pun kalau xpandai2 jugak...xbermakna yang lahir hujung tahun tu xpandai...ada ja yang pandai (backup fizri sket...besa la geng2 hujung tahun)

Atie said...

adda:org slalu pandang pada bulan...sedih kan.

pikah yang comelsss said...

kak atie, ade je kawan saye ni, lahir tengah bulan 12, tapi every sem dekan. mase dip pun dia dapat anugerah naib canselor. see, bulan kelahiran tak menentukan ape2 pun. yang penting, camne kak atie bentuk fizri tu untuk jadi manusia yang berguna dan berbakti pada masa hadapan. namo sedih-sedih. insya Allah, fizri boleh. heeee.

p/s : ni reply kat laptop orang lain. maleh nak log in google.

Atie said...

pikah:alololololo....comelnyer pikah

lizz said...

takper nanti dia mesti ok...yang penting kita mak-mak ni didik dia dengan baik dan bagi perangsang kat dia insyaallah ok...

Atie said...

lizz:thanks... :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Oshin Kecik said...

hai atie..salam kenal...

terbaca pasal anak lahir hujung tahun ni...abaikan je apa org kata sbb akak oshin pun lahir hujung tahun, anak buah pun lahir hujung tahun..skang ni baru nk masuk 3 tahun tp dia cepat tangkap..akak sy pun berjaya skrg ni..jadi jgn risau lah org nk mengata pape..yg penting sis tau apa yg terbaik utk anak2...hehe

tahniah utk 2nd pregnancy :)

nuffnang