Tuesday, March 08, 2011

Hati seorang blogger

Hanya nak orang di luar sana tahu isi hati seorang blogger yg bermula dari zero dan bercita2 untuk menjadi seorang blogger yang berjaya......yg mana boleh menjana pendapatan dengan hanya berblogger saja....insyaallah kalau semua tue terjadi...saya lah orang yang paling bersyukur dan paling gembira sekali.....itulah cita2 saya....
Tapi kalau tetiba datang seseorang telah mengkondem blog secara terang2...sapa yang tak terasa....tambah plak manusia yg mudah kecik hati mcm saya nie.....on the spot rasa mcm kecik hati...sedih...nak marah...selama nie saya berblogger bukan saja nak suka2.....saya start blogging dari zaman bertunang...tarikh sbenar pun saya tak ingt....dengan hanya bermodalkan gambar masa bertunang tue lah saya start buat blog....
Motip utama saya berblog nie sbb saya suka nak kongsi dengan orang di luar sana tentang kehidupan saya....dari zaman bertunang sampailah dah beranak sorang nie.....selain itu saya juga nak kengkawan saya yang mana skang nie berada jauh dari saya tahu yang saya masih bernyawa di bumi Allah ini.....sehinggalah satu hari kawan saya liza perkenalkan saya kepada satu konsep yang boleh menjana pendapatan melalui blog....iaitu nuffnang..........lalu motip saya untuk terus berblogging bertambah2.........ok what.....sapa nak bagi duit bebanyak hanya dengan blogging??....habaq mai sat.....
Walaupun income saya dalam nuffnang hanyalah sederhana...tapi hari2 tgk ada peningkatan....terus mood saya untuk berblogging melonjak dengan jayanya......saya tahu kadang2 corak penceritaan saya mungkin ada yang tak bleh terima......saya bukan mcm sesetengah blogger yang slalu update pasal hasil tangkapan shopping barang branded....yang slalu update pasal bercuti kt obersis setiap bulan.......saya sedar yang saya tak mampu nak update citer2 mcm tue....saya tahu kemampuan saya dan suami saya setakat mana....
Tapi itu semua tak patahkan semangat saya untuk terus berblogging......dengan kesedaran sivik yang saya ader tentang saya tak mampu nak cerita pasal harta benda saya.....jadiknyer saya beralih pada cerita2 tentang kehidupan saya.......tentang husband saya yang hensem...tentang anak saya yg comel mcm saya....tentang family saya yg best...tentang family mertua yang btkan saya malu jer nak balik kampung sbb mak mertua saya slalu sponsor barang dapur.....tentang opis saya yg sentiasa sibuk dan happening...tentang kawan2 opis saya yang seangkatan kesengalan nyer dengan saya....yer....itu jer yang mampu untuk saya ceritakan dalam blog saya.....
Saper kata nak jadik blogger nie senang mcm kacang....angkat tangan.......owh...anda salah yer.....sbenarnya susah nak jadi blogger nie...nak kene sentiasa ada bahan yang best...kalau tak best pun tak best jugak sbb orang baca separuh pun dah rasa meluat nak baca dah......dan siapa jadi blogger mestilah subjek karangan masa darjah 6 dia kene skor A++....barulah orang terhibur nak dengar celoteh dia hari2.....pastu nak jadi blogger jugak mestilah tahu ambik hati pembaca dan corak penulisan mestilah yang up to date......barulah boleh jadi blogger yang berjaya........hehehheh
Cuba anda bayangkan....penat2 kiter cari bahan nak update blog......kiter curi masa untuk mengarang cerita2 dalam blog....skali tetiba orang cakap........"borrriiinggggggg"..........dia tarik cantik punyer tang hurup g tue.......aduhhh.....menusuk kalbu smpai menikam jantung ku yg kecil ni........yer.....saya dapat message begitu hari ini......hanya tuhan jer yang tahu betapa sedihnyer saya.......walaupun anda boring membaca cerita saya di dalam blog....pleaseee...tolonggg....saya merayu agar anda tak meneruskan pembacaan anda.....dalam erti kata lain.. jangan baca....kerana anda membuatkan hati saya bertambah sedih pilu......bayangkan orang yg rapat dengan saya plak tue yg cakap mcm tue.......so sad......terus kuar lagu kumpulan spoon..."piluuu......uuuu....piluuu....sepilu..piluu nyaaaa......."..........
Tolong lah wahai insan tersebut.....walaupun anda kata niat anda bergurau....tapi saya disini merasakan gurauan awak hari ini agak kasar sedikit....dengan tidak semena-mena saya juga telah bergurau agak ganas dengan awak melalui sms.........so...kesimpulan disini...awak jugak telah berkecik hati dengan saya.....takperlah.....saya tak kisah....saya dah redha dengan seme nie....sbb awak jugak lah yg dulu telah mengkondem pasal saya update tentang hasil masakan saya....saya sedar hasil masakan saya tidak begitu menggiurkan awak.....saya sedar hasil masakan saya tidak disusuli dengan hiasan grand2 mcm dalam cerita top chef astro 702....tapi sekurang2nya....husband saya menyukai hasil masakan saya........biler dah husband suka....saya rasa dah cukup bahagia....saya update pasal makanan bukan lah untuk menunjukkan saya terer memasak.....tapi sbb saya nak kongsi resepi saya....itu jer.......
Begitu jugak biler saya update pasal bukit bendera...posing dalam keretaapi baru....bukan hanya nak sesuka....tapi saya cuma nak bgtau kepada semua rakyat malaysia bahawa ketaapi bukit bendera dah kembaliiii...........jadik ramai2lah kita bercuti di penang.......pasti anda rasa bahagia.......selain itu saya nak cerita pada anda semua bahawasanya saya dapat rasa dulu naik keteapi baru......ha....bangga di situ.....satu jer saya nak tanya.....kau hado??????....hahhahahah.....sori sbb saya gelak jahat........itu saja niat saya.....tak lebih dari tue.....tapi biler tetiba awak ber'gurau' kata seme nie boringggg.......terus semangat saya down dari tingkat 56 terus jatuh dot ke dalam tanah lalu menuju ke dalam teras dalam yang berada dalam bumi....siler semak buku sains yer kengkawan......
Fuhhhhhh............begitu panjang luahan hati saya sebagai seorang blogger......sbelum saya akhiri ceramah saya disini.....ingin saya warwarkan kepada orang yg berkenaan......takperlah.....anda boleh terus mengkondem blog saya....tapi saya tidak akan sesekali berhenti dari terus menjadi blogger....sbb saya teringin nak jadi mcm redmummy......hehheheheh.....banyak dapat income.....lagi anda kondem....lagi banyak akan saya update pasal cerita2 saya terkini......akan saya berusaha agar nuffnang dapat menempek iklan dengan lebih banyak lagi dalam blog saya.....itu janji saya.......akhir kata....saya mintak maaf kepada anda sekiranya saya ada kecilkan hati anda....tapi sedarlah bahawa anda juga telah banyak mengsmallkan hati saya....tapi takper....sbb saya dah biasa....saya dah biasa rasa biler awak telah memblendkan hati saya sehancur2nya.....tapi sy ttp sy.....saya mempunyai semangat yang kuat untuk hadapi seme dugaan daripada anda.........penamat kata.....dari saya.....saya mintak maaf sekiranya saya kecilkan hati anda.......anda tak nak mohon maaf dari saya ker??????......ok.....babai
Yang ikhlas menaip sampai lengoh tangan.....
Atie.......

wife yusri n ibu fizri...

5 comments:

Meina Marlina said...

slm atie..
lupakan jelah pengkritik blog atie tu.. yg penting sy pembaca setia blog atie nih.. seronok baca tentang fizri yg semakin membesar :)

cute rasberry said...

ala k.atie kite bako je
bako2
ckp dkt org tu "like i care"(LIC)

atie said...

meina:tima kasih kerana menjadi pembaca setia saya...ahaks...

cute:wah...ubah nama nampak....yer..kita bako...bako...

normi said...

mcm akak lak jd blogger yg tenggelam jer.. saja sonok2 ok.. cari kawan baru... klu ada yg sudi kawan akak seronok sgt... tak yah pening2 kepala bagai... hehe.. sabor ye atie... teruskan cara mu ok...

atie said...

kak normi:atie pun suka kalau orang nak berkawan ngan kita...hepi sangat...

nuffnang