Dari minggu lepas lagi dah pasang niat nak try masak mee kuah ala utara....penat mak google ok...carik resepi yang paling senang...last2 jumpa gak...tak ingt dapat kt mana....kt myresepi rasanya kot......biler dah dapat resepi...apalagi......cubalah.....senang ok rupanya....sedap plak tue..fizri pun suka....huhuhuhuhuu...nak try??...meh atie bagi resepi....copy paste jer nie...
MEE KUAH UTARA
Bahan-bahan
1 kg tulang selangka lembu (lebih untuk tulang belakang)
1 kg ubi keledek (cuci kulit sampai bersih)
½-1 kg udang fresh (asingkan kulit, jgn dibuang)
Kulit udang
½ kg kacang tanah
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas tambah lagi)
2 kg mee kuning
Hiasan (garnishing)
Taugeh
Sawi
Cili masak
Daun bawang
Bawang goreng
Telur rebus
Fish cake &/fish ball
Tauhu goreng
Cara-cara:
Rebus tulang sampai hampir empuk
Kacang tanah digoreng tanpa minyak
Kisar hingga halus
Asingkan kulit udang daripada udang.
Kisar isi udang
Rebus kulit udang, tambah garam
Kisar kulit udang menggunakan air rebusannya sendiri
Tapis, ambil air sahaja
Rebus ubi keledek dengan kulitnya sekali sehingga empuk
Potong keledek kecil2 untuk dikisar, jgn buang kulit
Kisar keledek menggunakan air rebusan udang
Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kisar
Tumis hingga pecah minyak
Tuang campuran cili kisar dalam periuk rebusan tulang
Campurkan kacang tanah kisar
Masukkan keledek kisar dan lebihan air udang sekiranya ada
Masukkan isi udang kisar
Sentiasa kacau kuah sebab ianya pekat,
Tambah perasa dan asam.
Sementara menunggu tulang dan rakan2nya mesra dalam periuk,
Goreng tauhu, fish ball, fish cake
PotongCelur sawi dan taugeh
Potong halus daun bawang
Rebus telur, Potong 4
Bahan-bahan
1 kg tulang selangka lembu (lebih untuk tulang belakang)
1 kg ubi keledek (cuci kulit sampai bersih)
½-1 kg udang fresh (asingkan kulit, jgn dibuang)
Kulit udang
½ kg kacang tanah
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar (kalau nak pedas tambah lagi)
2 kg mee kuning
Hiasan (garnishing)
Taugeh
Sawi
Cili masak
Daun bawang
Bawang goreng
Telur rebus
Fish cake &/fish ball
Tauhu goreng
Cara-cara:
Rebus tulang sampai hampir empuk
Kacang tanah digoreng tanpa minyak
Kisar hingga halus
Asingkan kulit udang daripada udang.
Kisar isi udang
Rebus kulit udang, tambah garam
Kisar kulit udang menggunakan air rebusannya sendiri
Tapis, ambil air sahaja
Rebus ubi keledek dengan kulitnya sekali sehingga empuk
Potong keledek kecil2 untuk dikisar, jgn buang kulit
Kisar keledek menggunakan air rebusan udang
Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kisar
Tumis hingga pecah minyak
Tuang campuran cili kisar dalam periuk rebusan tulang
Campurkan kacang tanah kisar
Masukkan keledek kisar dan lebihan air udang sekiranya ada
Masukkan isi udang kisar
Sentiasa kacau kuah sebab ianya pekat,
Tambah perasa dan asam.
Sementara menunggu tulang dan rakan2nya mesra dalam periuk,
Goreng tauhu, fish ball, fish cake
PotongCelur sawi dan taugeh
Potong halus daun bawang
Rebus telur, Potong 4
Eh...atie dah tau...bukan kt myresepi....atie copy kt blog ctzenfia.....tima kasih yer....saya copy resepi awak....wah...berawak-awak plak....hahahahhaa........tapi..atie tak tiru sebijik-sebijik...atie ubah skit.....yang udang tue atie tak guna...sbb husband tak makan udang....atie just guna tulang daging jer...pastu rebus daging....dan hiris nipis2.......pastu atie tak guna ubi keledek......sbb takder...atie bantai guna ubi kentang jer........sedap jugak wei....muahahahahha...cubalah uols....
Tgk....fizri pun suka....yerlah...mee kan....fizri memang suka mee.......
wife yusri n ibu fizri...
5 comments:
sabtu petang akak ada buat mee ala2 mcm atie buat gak... sedapp tau... anak2 n hubby puji.. haha..
sama plak menu kiter yer...heheh...kalau husband ngan anak2 puji...lagi semangat la kiter nak masak kan...hhuhuu
sedapny!!!nak rase kak atie!!
pikah;nnti kak atie pos kan...hahahah
pos laju arini gk!!!
hehehhe..da lapo bebenau ni hah..
Post a Comment