Friday, January 16, 2009

Endometriotic Cyst of Ovary

uols jangan plak terkejut atie bt entry nie.just nak info dpd para blogger seme pasal penyakit nie.bukan atie ok.tp mak sedara atie yg kusayangi slalu tue.atie sedih dpt cl dpd dia kemarin dulu.terkejut atie.sebab sbelum nie mak sedara atie dah bt operation untuk buang cyst dlm perut.tp kali nie cyst dia datang balik dan kali nie lagi besar.10 cm gitu.waduh...terkejut atie dengar.nak nangis pun ader.walaupun bukan kiter yg alami benda nie tp sdikit sebanyak kene gak tempias dia kan.dan pembedahan untuk buang cyst tue adalah hari nie.tengah hari nnti atie nak gi nengok dia la.kemarin atie dah gi melawat.walaupun nmpak mak sedara atie cam ok tp dalam hati dia saper lah yg tau kan.ditambah plak sbelah katil mak sedara atie nie ada akak yg br jer pas bersalin.lagi la sedih.yerlah mak sedara atie belum dikurniakan rezeki lagi untuk menimang cahaya mata.atie harap sangat biarlah operation kali nie yg last dan x der lagi masalah cyst.kepada uols yg tau serba sdikit mengenai penyakit nie or tau ubatan tradisonal untk merawat penyakit nie bgtau atie ok.sayang uols...

4 comments:

ai said...

aku sendiri ade csyt tu atie. tp takle besar camtu. aku punye ade kt kiri + kanan. memasing dlm 3cm lebih. doc ckp kalau lebih dari 5cm mmg kene buang. biasanya cyst ni tak berbahaya sbb dia bukan cancer. tp kene monitor gak la. kita mmg tak rasa sakit tau. TP...doc ckp, akan ade 1 hari nanti kita akan dapat sakit yg melampau kt situ. Masa tu la csyt tu akan 'twist'. bila dia twist tu, mmg sakit nk mampos la & doc akan serta merta akan buang. cara ubat aku tak tau sbb doc takde lak bagi aku ubat apa2. just monitor by scan jelah..

lieya_latif said...

siannyer....sayu plak akak bace....akak pun faham ape yg mak sedare atie rase....harap2 cepat2 laaa die sembuh dan boleh memiliki cayahamata sendiri.......tu laaa..perempuan ni ade 1001 penyakit....kite kena laa jaga keshatan diri kite....tapi kalo dah ditakdirkan Allah tak leh nak buat ape....kak lieya harap mak sedare atie tabah menghadapinyer.....

kasihatie said...

cyst mak sedara atie nie dah peringkat teruk.kak ai bayangkan.first dia kene memang sakit giler.jalan pun kene tunduk.hari tue cek hari tu gak kene operate.atie kesian nengok dia.bukan satu tau banyak jgk la.cyst dia ader kt ovari.sbb tue mak sedara atie tak leh pregnant lagi.

lieya:tuelah lieya.pompuan nie memang macam2 penyakit.en.somi kiter pun kene la paham dan sentiasa bagi moral support kt kiter kan.

Hasliza said...

Akum Atie,

Akak bersimpati ngan mak saudara Atie tu....kita cuma nak berkongsi kesihatan. Mana tau dgn produk yg akak ada mungkin boleh bantu mak saudara Atie tu. So far org yg kanser spt Fibroid dll dah nampak perubahan positif. Kalau Atie nak cuba boleh email atau msg kat akak.
Ni email akak: hslz_hssn@yahoo.com

nuffnang