Tuesday, March 03, 2009

let's cooking......

sendirik bt entry makanan,sendirik plak lapar...huhu...minggu lepas atie balik penang lagi....betul2 punyer rehat...malas betul nak masak..mintak izin kt husband nak makan luar..heheh....dalam hati lega sangat tak payah nak berperang kt dapur.tp hari sabtu ngan ahad jer lah relax.....atie ambik cuti ari isnin...husband kt skolah jd atie sengsorang kt umah tue..kena la masak jugak..huhuu....

lauk yg pertama...heheheh...sambal telur....pedas betul...berasap telinga.....

lauk yg kedua...cilok resepi dpd member umah sewa...sedap oo....ayam masak perap...tumbuk bawang merah ngan halia...pastu buh kicap,cili boh,sos tiram,gula,garam,pak aji...uols perap la slama mana yg uols nak 4 jam,8 jam....heheheh..pastu masak....dah siap....

lauk yg ketiga....kalau uols nak tau...dah berjuta kali atie cuba nak masak lemak putih nie...tp slalu fail...kdg2 santan tercair la,santan terpekat la,pastu santan dia jadi pecah2 la....walaupun lauk nie paling simple tp paling susah bg atie yg bengap nie...ngeh...ngeh...tp kali nie,jadi pulak...i like...i like....
hik...hik...maklumlah ader dua negeri kan dalam umah nie...yg sorang dpd terengganu...atie la tue...atie ngan budu nie memang tak leh dipisahkan...ibarat macam atie ngan husband...hua..hua...yg husband atie plak x reti nak makan budu...jd atie tumbuk sambal jer lah kt husband...heheheh....
ulam timun...wajib ader..
itu sajer masakan atie untuk minggu nie...sekian....hehehe



8 comments:

miss♥wahida said...

UIH BUDU..sedapnye..dah lama x mkn budu..x reti nk wat..huhuhuhuhuh..tetibe ngidam budu la pulak...

kasihatie said...

wahida:beli jer wahida budu tue...heheh sedap woo...

lieya_latif said...

erm sedapnyer.....dulu akak tak pandai makan budu, bile sekali terkena kat mulut, tu pun member2 ajar....terus fall in love ngan budu.....he he he he he he

pandai la jugak atie masak, okey ajek akak tgk lauk pauk tu...mmg kombinasi yg shanteeeek!!!!!

tiap2 minggu ke atie balik penang....tu laa dugaan dlm perkahwinan jarak jauh kan....

kasihatie said...

kak lieya:boleh dikatakan tiap2 minggu gakla balik...penah skali tak nak balik tp biler pikir pasal husband..kesian plak...yerlah dia sorang2 kt sana..atie plak ader member tak der lah sunyi sangat..

D.O.U.B.L.E...S said...

sedapnya..harus akak cuba masak ayam tu..rajin tul..tu la yang buat cik abg bertambah sayang tu...

kasihatie said...

double:nak ikat hati suami kene ikat perut dia dulu.heheheh

D@puR D@n OvEn said...

nampak sedap jer ayam perap tu...nnti nak cubalh.. kt umh ni pun memang tak sah kalu tak der budu. ore klatela katakan. nnti kalu blk kulim bgth ye, akak nk bg budu yg baik punye suh atie try. bila besday? boleh akak bg present kek utk atie.. hehehe

kasihatie said...

kak jeri:cuba jangan tak cuba ayam perap tue tau..sedap...tp lepas perap tue masuk dalam kuali,buh air.pasal nak bg masak ayam,dah kering skit baru buh minyak pastu bawang besar ngan cili..nnti atie balik kulim atie bgtau yer...hehe..besday atie 2 hrbln 10...tak sabarnyer nak rasa kek k.jeri...hehe

nuffnang