Monday, October 03, 2011

Makcik Simple.....

Hari nie bizi buat claim......on the way datang keje tadi dah semangat nak bt claim.....3 hrbulan kan hari nie...so kene cepat.....kalau tak lambat la masyuk nyer.....masa duk tengah siap2 nak datang keje tadi...husband tanya atie pasal bajet jumaat nie...series tak tau yang bajet jumaat nie...ingtkan lambat lagi......tak sabar nyer nak tunggu........ader kenaikan ker tak...bonus plak mcm mana?.......tak sabar tul lah.....ahaks....
Keje kerajaan mcm nie lah........atie pernah keje swasta......tak sampai pun setahun......dalam 6 bulan jer kot masa tue......well.....kerani pejabat pos jer dulu........atie tak malu nak cakap yang dulu gaji atie just 700 lebih jer....campur elaun seme dapatlah 8 ratus......pastu tergedik plak beli kete kemetot (kancil)......bulan2 350......tinggal 450.......pastu bagi mak dalam 100 mcm tue.....ish..ish...ish....malunyer.....pastu simpan dalam asb 100 untuk kahwin.....maklumlah...memang dah tergedik2 nak menikah......tinggal 250....minyak kete hari2 ulang alik gi keje....dalam 100........masa tue minyak still murah lagi......pastu yang lebih tue bayar pinjaman belajar dulu...........clear...licin......takder sesen pun.......nasib baik duk ngan mak abah jer...so...duit umah tak yah.......tapi apsal atie hepi jer dulu ha......hahahah.....keje tension start kul 830 sampai kul 430 jer....balik tak yah mikir dah......sbb keje habis kt situ jer.......
Eh...termelalut plak.......hahahah...sbenarnya atie nak citer kes pagi tadi nie.......atie singgah la satu kedai nasi lemak nie.....kedai dia kecik jer.....ada kuih dalam 5 jenis......pastu lauk untuk nasi lemak hanya telur rebus, ikan bilis dan kuah sambal jer....memang simple habis......tak setanding dengan satu lagi gerai yang lauk nyer memang mcm2.......sambal kerang...sambal udang...seme ada........tapi tak sedap........tawar jer.......warna sambal memang mengancam.....tapi rasa tak semengancam mcm warnanya.....sekali jer atie pernah beli......
Pastu minggu lepas....sajer lah atie singgah kt gerai makcik simple nie.....eh....sedap......cukup rasa semenyer....harga pun tak mahal.....nasi lebih+sambal lebih+ikan bilis lebih+telur separuh...hanya singgit stengah jer...........murahkan........tadi atie singgah lagi........dengan hujan renyai2......sanggup tue atie redah jalan semata2 nak beli nasi lemak makcik simple nie........masa tue pelanggan hanya atie sorang jer.......dah siap2 makcik tue bungkus nasi lemak atie....datang sorang makcik nie.....dari segi pakaian memang lusuh....dengan baju yang agak compang-camping.....dengan kain batik yang menunggu hari nak koyak...........datang dengan satu bungkusan dalam tangan kanan nya.........bungkusan yang tak berbalut dengan sempurna.....diberinya pada makcik simple tersebut......atie masih berdiri kt gerai makcik simple....tanpa rasa ingin berganjak sedikit pun.......
Dibukanya bungkusan itu......jelas kelihatan seperti roti canai telur yang hanya tinggal separuh........dan makcik simple hanya tersenyum lantas bertanyakan makcik lusuh tersebut kuih apa yang dia mahu sebagai ganti pada roti canai telur tersebut......owh.......sebijik mcm sistem barter yang pernah atie belajar masa skolah menengah dulu........makcik lusuh lantas meninggalkan gerai makcik simple dengan satu senyuman gembira.....tak dihiraunya hujan yang makin lebat pada waktu tue......tak dihiraunya kaki yang tak berkasut.....apa yang pasti kuih kesukaan sudah berada dalam plastik yang dibawanya untuk dijadikan santapan pada pagi tersebut........meninggalkan atie yang terpinga2 tepi gerai makcik simple
Satu jer ayat yang atie ingt sampai skarang biler makcik simple nie kata :-
"Dia tak der duit........roti canai nie mungkin dia dapat kt gerai mamak sbelah nie dan bagi pada makcik untuk tukar ngan kuih........dia orang susah.......mcm makcik jugak......tapi makcik masih mampu nak meniaga nasi lemak.....tapi dia tak bleh....dia tak 'sihat'.......tak bleh cakap......"
Yer.....patutlah gerai makcik nie simple.....simple dengan lauk.....simple dengan kuih.....sbb dia pun susah.....atie dah dapat jawapan kenapa gerai makcik nie simple......cuma yang atie tak pasti kenapa tetiba ayat atie dalam entry nie berbaur unsur2 sastera......saya bukan budak sastera....saya budak batu bata..........arghhhh.......tak kisah seme tue.....apa yang pasti......kejadian nie benar2 belaku pada atie pagi tadi....masih terbayang muka makcik lusuh........dan masih terbayang sambal makcik simple yang sedap........


(ayat2 dalam entry ini diubah dalam bahasa yang bleh difaham....sbenarnya makcik simple nie cakap dalam dialek penang yang begitu pekat.....)



wife yusri n ibu fizri...

4 comments:

adarnadzmie said...

ya la atie... ayat agak skema sket n3 kali ni... nape???... hehe...

sedih akak dgr tentang makcik simple dan makcik lusuh tu... tu la org kata kita kena buat baik pada semua org tak kira org tu susah atau senang...

Atie said...

kak normi:tuelah...tetiba jer mcm nak kuar ayat skima....hahhaha.....kan...kiter kene sentiasa ada sifat tolong orang tak kira lah waktu susah atau senang...

Mitsuwira said...

tgklah kan org susah pun sanggup tolong org lain yg susah tp org yg senang2 tue byk ker yg nk tolong org susah.. syifa, x semestinya budak batu bata x boleh berkarya hikhikhik...

Atie said...

mitsuwira:budak batu bata kalau dah start berkarya mau roboh bangunan komtar nie....muahahhah

nuffnang